Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Верхньодніпровськ – 2012

Рецензія

На матеріали по навчальній практиці з дисципліни «Інформатика і КТ»

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Зміст

Вступ

 
Тема №1 «Програмування в Microsoft Excel обчислювальних процесів із застосуванням умовного оператора для підрахунку функцій».

Тема №2 «Нарахування зарплати за допомогою Microsoft Excel»

Тема №3 «Використання розгалужених обчислювальних процесів у задачах

економічного характеру»

Тема №4 «Розв’язання окремих задач бухгалтерського обліку засобами Microsoft Excel»

Тема №5 «Побудова зведених таблиць Microsoft Excel»

Тема №6 «Текстовий редактор Microsoft Word»

Тема №7 «Архівація файлів»

Висновки

Використана література

Вступ

В економіці України відбуваються суттєві зміни, обумовлені глобалізацією підприємницької діяльності, швидкими темпами розвитку інформаційних технологій. Це привело до змін нормативних документів, які регламентують порядок ведення бухгалтерського обліку та наближення основних вимог бухгалтерського обліку до загальноєвропейського та міжнародного рівня.

В зв’язку з новими умовами змінюються вимого до професійного бухгалтера. Кваліфікованим вважається спеціаліст лише за умови вміння ним вести бухгалтерський облік з використанням комп’ютерної техніки для підвищення якості вхідної облікової інформації, її оперативності, точності, об’єктивності.

Тема №1 «Програмування в Microsoft Excel обчислювальних процесів із застосуванням умовного оператора для підрахунку функцій».

Мета: удосконалення вмінь і навичок роботи студентів з Майстром функцій Microsoft Excel.

Завдання: записати в електронній таблиці Microsoft Excel обчислювальну схему для розв’язання задачі і забезпечити обчислення значення функції з врахуванням області визначення. Значення аргументу х підібрати самостійно.

Варіант – 9

Хід роботи

Для виконання цього завдання нам необхідні значення «х» та значення «у».

Значення «х» ми задаємо самостійно.

Щоб знайти значення «у» при різних значеннях «х», нам потрібно розв’язати систему рівнянь. Цю дію виконуємо за допомогою Меню-Вставка-Фукция. Вибираємо категорію «Логические», функція «Если», з її допомогою ми можемо розв’язати систему рівнянь.

Для розв’язування рівнянь ця функція буде основною.

Так, як рівняння не є лінійним, то для знаходження його розв’язків нам необхідні будуть ще такі функції Microsoft Excel: функція кореня, косинуса, тангенса, синуса, логарифма, модуля та інші.

Функцією, яку ми задамо для знаходження у буде: =ЕСЛИ(A2=5;КОРЕНЬ(A2*COS(A2)+(TAN(A2))^2);ЕСЛИ(1<A2<=3;SIN(LN(A2))^2+EXP(A2+КОРЕНЬ(A2));(КОРЕНЬ(ABS(A2+COS(A2))))^1/3)). Microsoft Excel, розв’язавши задану функцію, видасть нам результат у графу «у».

Для того, аби скоротити час, ми за допомогою Маркера авто заповнювача «розтягуємо» даний результат на інші ячейки. Таким чином ми отримуємо значення «у» при різних (заданих самостійно) значеннях «х».

Тема №2 «Нарахування зарплати за допомогою Microsoft Excel»

Мета:: удосконалення вмінь і навичок роботи студентів з Майстром функцій Microsoft Excel.

Завдання: використовуючи середовище Microsoft Excel, створити розрахункову відомість для нарахування заробітної плати.

Варіант – 9

Хід роботи

Завантажуємо Microsoft Excel. Створюємо таку таблицю:

Графа «Відпрацьовано годин» та «Тарифна ставка» визначається за формулами, де КК – номер групи, nn – номер варіанту. Визначаємо значення кліток в колонці «Нараховано» з урахуванням 40-ка годинного робочого тижня і 22-х робочих днів на місяць.

Підраховуємо значення «Всього» за допомогою функції Microsoft Excel «СУММ».

Додаємо такі стовпчики в дану таблицю:

§ Дата прийняття на роботу (встановлюємо самостійно)

§ Стаж (розраховуємо повних років з урахуванням поточної дати. Для визначення цієї графи використовуємо функцію «ДНЕЙ360», яка визначає кількість днів, які відпрацював працівник. Потім це значення ділимо на 365, отриманий результат – кількість повних років, відпрацьованих працівником.)

§ Премія (Визначається за допомогою функції «ЕСЛИ». Якщо стаж до 3 років – 5% від нарахованої суми; якщо стаж від 3 до 5 включно – 10% від нарахованої суми; якщо стаж більше 10 років – 20% від нарахованої заробітної плати.)

§ Всього нараховано

§ Внески до Пенсійного фонду(для суми 650грн. – 1% від нарахованої заробітної плати, більше 650грн. – 2%. Тобто нараховану зар.плату працівника множимо на відсоток суми збору і ділимо на 100)

§ Соціальне старування (нараховану заробітну плату множимо на 0,5% і ділимо на 100).

§ Фонд безробіття (нараховану заробітну плату множимо на 0,5% і ділимо на 100).

§ Прибутковий податок (для обчислення прибуткового податку використовуємо шкалу: до 511 – це («Нараховано»-«ПФ»-«Соц.страх»-«Безробіття»-60грн.)*15%; 511 і більше- це («Нараховано»-«ПФ»-«Соц.страх»-«Безробіття»)*15%. Для такого обчислення використовуємо функцію Microsoft Excel «ЕСЛИ».)

§ Всього нараховано

§ До видачі (Від нарахованої заробітної плати віднімаємо всі види внесків).

§ Мінімальна ЗП (визначається за допомогою функції Microsoft Excel «МИН», яка визначає найменше значення усіх виділених аргументів)

§ Максимальна ЗП (визначається за допомогою функції Microsoft Excel «МАКС», яка визначає найбільше значення усіх виділених аргументів).

На Листі 1 буде знаходитись Розрахункова відомість, на Листі 2 – Платіжна відомість. Змінюємо назви листів, відповідно до документів, які знаходяться на них.

Платіжна відомість має вигляд:

Тема №3 «Використання розгалужених обчислювальних процесів у задачах економічного характеру».

Мета:: удосконалення вмінь і навичок роботи студентів з Майстром функцій Microsoft Excel.

Завдання: використовуючи середовище Microsoft Excel, згідно з умовою задачі зробити потрібні обчислення.

Варіант – 9

Умова: Розмір збору за проїзд великовагових транспортних засобів із загальною масою понад 36 тонн (якщо маса менша, ніж 36 тонн, то транспорт не вважається великоваговим) на 1 км відстані становить:

§ Від 36 тонн до 60 тонн – 120 грн.

§ Від 61 тонн до 85 тонн – 150 грн.

§ Від 86 тонн до 100 тонн – 170 грн.

§ Понад 100 тонн – за кожну додаткову 63 грн.

Обчислити розмір збору за проїзд, коли маса становить: 72; 51; 78; 96; 115(тонн). Відстань відповідно: 350; 720; 1253; 596; 341 (км).

Хід роботи

Побудуємо таблицю із такими графами:

1 – «Маса»

2 – «Відстань»

3 – «Розмір збору за 1 км»

4 – «Загальний збір».

Графи «Маса» і «Відстань» нам відомі, отже потрібно знайти розмір збору за 1 км. Для цього використовуємо функцію «ЕСЛИ», а саме: =ЕСЛИ(И(A2>36;A2<60);120;ЕСЛИ(И(A2>60;A2<85);150;ЕСЛИ(И(A2>86;A2<100);170;170+(A2-100)*63))).

За допомогою Маркера авто заповнювача розраховуємо розмір збору за 1 км для кожної великовагової машини.

Графа «Загальний збір» визначається за допомогою функції «ПРОИЗВЕД», в якій аргументами є відстань і розмір збору за 1 км.

Останнім кроком є оформлення таблиці:

Тема №4 «Розв’язання окремих задач бухгалтерського обліку засобами Microsoft Excel»

Мета:: удосконалення вмінь і навичок роботи студентів з Майстром функцій Microsoft Excel.

Завдання1: Виконання бухгалтерських розрахунків за допомогою програми Microsoft Excel.

Хід роботи

У графі «Вага сировини» замість «К» вставляємо порядковий номер студента в журналі. Для визначення ваги готової продукції нам потрібна формула, а саме: від ваги сировини (кг) віднімаємо сировину (кг). Але в умові задачі нам дано «Відходи у %», а для визначення ваги готової продукції їх потрібно перевести у кілограми. Для цього ми вагу сировини (кг) множимо на відходи (%) і ділимо на 100.

Завдання 2: Визначить питому вагу кожного цеху і випуску готової продукції в процентах, якщо відомі фактичні суми готової продукції по кожному цеху.

Хід роботи

Підраховуємо «Разом» по графі «випуск продукції». Для обчислення «Процента до випуску» використовуємо формулу: випуск продукції по кожному цеху множимо на 100% і на графу «Разом» («Випуск продукції»).

Завдання 3: Визначити питому вагу планових і фактичних втрат.

Хід роботи

Замість «К» підставляємо порядковий номер студента в журналі.

Для обчислення «%» Планових витрат потрібно: планові витрати (грн.) помножити на 100% і поділити на «Разом» по планових витратах.

Такі ж розрахунки використовуємо для визначення фактичних витрат.

Завдання 4: Розподілити заробітну плату між членами бригади з точністю до 0,01грн.

Хід роботи

Для визначення ЗП використовуємо формулу: ЗП=(ФОП*К*КТУ*Т)/суму К*КТУ*Т, де

ЗП – індивідуальна заробітна плата, грн.

ФОП- фонд оплати праці.

К – коефіцієнт кваліфікаційного рівня.

КТУ – коефіцієнт трудової участі в поточних результатах діяльності.

Т – кількість робочого часу, відпрацьованого кожним працівником.

Заробітну плату кожного працівника розраховуємо так: (Фонд оплати праці*Коефіцієнт трудової участі*Коефіцієнт кваліфікаційного рівня)/Суму.

Такі розрахунки проводимо для визначення заробітної плати кожного працівника індивідуально.

Завдання 5: Визначити питому вагу статей витрат по плану і фактично, з точністю до 0,1%.

Варіант – 9

Хід роботи

Для визначення відсотка планових витрат на кожну статтю витрат, нам потрібно суму планових витрат помножити на 100% і поділити на «Разом» по планових витратах.

Для визначення відсотка питомої ваги фактичних витрат потрібно суму фактичних витрат помножити на 100% і поділити на «Разом» по фактичних витратах.

Завдання 6: Бригада робітників в складі 4 чоловік виконала наряд, по якому нараховано 4780 грн.16 коп. Розподілити суму заробітної плати між членами бригади.

Варіант – 9

Хід роботи

Для виконання цієї практичної роботи нам потрібні додаткові дані:

- ФОП

- К (коефіцієнт кваліфікаційного рівня)

- КТУ (коефіцієнт трудової участі в поточних результатах діяльності).

Завдання 7: Визначити місячні суми амортизаційних відрахувань з точністю до 0,1 грн. з підрозділами на капітальний ремонт і на повне відновлення основних засобів.

Варіант – 9

Хід роботи

Для суми відновлення на капітальний ремонт ми використовуємо формулу: балансова вартість помножити на капітальний ремонт (дано в умові задачі) і поділити на 100.

Для визначення суми витрат на повне відновлення потрібно балансову вартість помножити на повне відновлення (дано в умові задачі) і поділити на 100.

Тема №5 «Побудова зведених таблиць Microsoft Excel»

Мета: удосконалення вмінь і навичок роботи студентів з Майстром функцій Microsoft Excel.

Завдання: 1. Розрахувати коефіцієнт використання робочих місць структурних підрозділів об’єднання на основі приведених даних.

2. Обчислити проміжні підсумки в розрізі підприємств.

3. Побудувати зведену таблицю, в якій на окремих сторінках відобразити дані про різні підприємства.

4. Надрукувати дані щодо кафе «Гостинний двір».

Варіант – 9

Хід роботи

Документ Microsoft Excel складатиметься із 4-ох листів, а саме:

- Розрахунки

- Проміжні підсумки

- Зведена таблиця

- Зведена таблиця з фільтром.

Для створення листа «Розрахунки» ми повинні визначити Коефіцієнт використання одного робочого місця, використовуючи формулу: К=ОТР / RM * N.

Для створення листа під назвою «Проміжні підсумки» нам потрібно скопіювати перший лист і виконати таку дію «Данные»-«Промижуточный итог».

Третій лист під назвою «Зведена таблиця»:

Лист №4 – «Зведена таблиця з фільтром» створюється за допомогою функції Microsoft Excel «Данные»-«Фильтр».

Висновок

Ця практична робота дала нам змогу більш детальніше ознайомитись з усіма можливостями Microsoft Excel. А саме:

- Створення зведених таблиць

- використовуючи середовище Microsoft Excel, створити розрахункову відомість для нарахування заробітної плати

- записати в електронній таблиці Microsoft Excel обчислювальну схему для розв’язання задачі і забезпечити обчислення значення функції з врахуванням області визначення

- Виконання бухгалтерських розрахунків за допомогою програми Microsoft Excel.

Тому ця практична робота додала нам умінь і навичок по використанню Microsoft Excel, які в майбутньому допоможуть нам у професійних розрахунках.

Список використаної літератури

1. Колесніков А. Microsoft Excel – М.: BHV, 2003. - 235c.

2. Уемпен Ф., Пейд О. Microsoft Excel. Справочник. – М.: Бином, 2007. – 348с.

3. Скобара В.В. Возможности Excel для аудитора и бухгалтера. СП.: Петробалаудит. – 2001. – 300с.

4. http://www.bibliofond.ru/view.aspx?id=446315

5. http://ru.wikibooks.org/wiki/Microsoft_Exce

6. http://office.microsoft.com/uk-ua/excel-help/CH006252795.aspx

7. http://www.taurion.ru/excel

8. http://ru.wikibooks.org/wiki/Microsoft_Excel

9. http://distance.edu.vn.ua/books/excel/10.htm

10. http://www.bibliofond.ru/view.aspx?id=446315


Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 840 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.023 с)...