Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ІSBN 966–574–127–6 ВСТУП



Економічний аналіз є конкретною методологічною дисципліною. Грунтуючись на матеріалах інших економічних дисциплін і значною мірою узагальнюючи здобуті студентами знання, він допоможе майбутнім фахівцям оцінювати окремі господарські ситуації і вирішувати комплексні економічні проблеми на підприємстві та будь-де.

Вивчення даної дисципліни починається з теоретичних основ економічного аналізу, які викладені в перших чотирьох темах. В наступних темах наводиться методика аналізу фінансово-госпо­дарської діяльності промислового підприємства, звертається увага студентів на особливості вивчення окремих тем і питань аналізу, зміни традиційних підходів і методик з урахуванням сучасних ринкових умов.

Грунтовне засвоєння теоретичного матеріалу гарантує успіх на семінарських і практичних заняттях. У пропонованому посібнику робиться акцент на методичне забезпечення їх проведення, визначені обов’язкові питання для відпрацювання на аудиторних заняттях і самостійно в позаурочний час. З метою найкращого використання часу, передбаченого навчальним планом, розроблений комплекс завдань і наведені необхідна для аналізу вихідна інформація і таблиці. В деяких випадках вони повністю заповнені і треба лише проаналізувати економічне явище або процес, розрахувати вплив чинників і визначити резерви.

Для перевірки ступеня засвоєння нормативного матеріалу передбачені контрольні запитання, а також ділова гра та спеціальний набір контрольних завдань по всіх темах курсу.

В посібнику наведена також тематика випускних, контрольних та курсових робіт для облікової спеціальності.

Авторами розділів є В. М. Івахненко (керівник авторського
колективу), канд. екон. наук, доц. — вступ, розділи 1, 2.2, 2.3
(тема 9), 3 (теми 5—9), 4 (крім теми 10), 5, 6, 7; М. І. Горба-
ток, канд. екон. наук, доцент — розділи 2.3 (тема 10), 3 (тема 10), 4 (тема 10); В. С. Льовочкін, канд. екон. наук — розділи 2.1, 3 (те-
ми 1—4).

Розділ 1

ПРОГРАМА КУРСУ

Дисципліна «Економічний аналіз» у навчальному процесі по підготовці бакалаврів з економіки займає провідне місце. Воно зумовлене значенням економічного аналізу в управлінні діяльністю різних за формою суб’єктів підприємницької діяльності та характером знань, що становлять його зміст.

Мета викладання курсу «Економічний аналіз» — допомогти
студентам здобути грунтовні знання з методики вивчення наслід-
ків діяльності підприємств з метою оцінки їх рівня діяльності, до-
цільності використання ресурсів, досягнутого рівня ефективності виробництва й пошуку резервів її підвищення, а також вироби-
ти вміння використовувати ці знання в управлінні господарською
діяльністю.

Програма курсу орієнтована на ринкові умови господарювання підприємств. При її підготовці використано досвід навчання спеціалістів у вищих навчальних закладах України та зарубіжних держав з економічних спеціальностей.

Характер та обсяг аудиторної роботи для студентів усіх форм навчання наведено в тематичному плані.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 154 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...