Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік руху грошових коштів



У касі підприємства можуть зберігатись такі цінності:1)грошові кошти у національній та іноземній валютах; 2)грошові документи; 3)бланки суворої звітності; 4)цінні папери, придбані у інших підприємств. Касові операції – операції що пов. з отриманням готівки в касу та видачі готівки з неї. Рахунок 30 призначений для узаг. інформації про наявність та рух грош. коштів у касі під-ва. (301 – нац.валюта,302-іноземна). Для оформлення касових операцій призначено такі документи:1)Прибутковий касовий ордер;2)Видатковий касовий ордер.3)Журнал реєстрації прибутк. та видатк. Кас. документів;4)Касова книга;5)Книга обліку прийнятих та виданих касиром грошей. Касові ордери – це документи, що засвідчують законність надходження грошей до каси під-ва та їх витрачанням за цільовим призначенням. Кас. Книга – обліковий регістр, призн. для обліку кас. операцій касиром під-ва. Під-во можуть мати у касі готівку в межах лімітів залишків. Ліміт залишків готівки – гран. сума грош коштів, яка може знаходитись у касі під-ва.

Поточні рахунки відкриваються під-вами для зберігання грош. коштів та здійснення операцій за цими рахунками відп до законодавства. Обслуговуючим банком наз банк у якому відкрито рахунки під-в та який здійснює для них послуги на договірних умовах. Суб’єкти підпр діяльності можуть використовувати чеки для розрахунки за товари або послуги. Чек – цінний папір, що містить розпорядження чекодавцем банку провести платіж зазначеною у ньому сумі чекоотримувачу. Акредитив – доручення банку покупцям, банк. постачальникам провести оплату за відвантажену продукцію, товар, надану послугу на підставах, обумовлених у дорученні. Документи що надходять до банку дійсні лише при наявності підписів ідентичних підписам у банк. картці. Виписка банку – документ що видається банком під-ву і відображає грош кошти на поточному рахунку. Також для здійснення безготівкових розрахунків може використовуватися платіжне доручення – розпорядження обслуговуючого банка про перерахування визначеної суми на рахунок іншого під-ва.

У бухгалтерському обліку грошові кошти на рахунках у банку обліковуються на рахунку 31 "Рахунки в банках", який має такі субрахунки: 311 "Поточні рахунки в національній валюті"; 312 "Поточні рахунки в іноземній валюті"; 313 "Інші рахунки в банку в національній валюті" 314 "Інші рахунки в банку в іноземній валюті".





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 264 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...