Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Висновки. Слід зазначити, що всі групування витрат призначені для прийняття яких-небудь управлінських рішень, але різноманіття ситуацій



Слід зазначити, що всі групування витрат призначені для прийняття яких-небудь управлінських рішень, але різноманіття ситуацій, що виникають у виробництві, утрудняє процес застосування типових систем калькулювання витрат. У зв'язку з цим вироблення останніх базується на специфічному підході конкретного підприємства, що дозволяє враховувати запити менеджерів різних рівнів управління.

Сучасний стан розвитку бізнесу в Україні характеризується наявністю різних по організації і складності виробничих процесів. Узагальнення цих процесів на вищому рівні управління може відбуватися шляхом формування інформації визначеної ємності на вході (конвертування ресурсів) і одержанні відповідних результатів на виході. Подібний підхід може цілком застосовуватися, коли мова йде про загальні характеристики систем, процесів і т.д. Однак, калькулювання витрат пов'язано з детальним моніторингом конкретних показників роботи підприємства, що, у свою чергу, вимагає дотримання відповідності системи калькулювання витрат функціонуючій виробничій системі.

Ступінь розкриття витрат виробництва в калькуляції залежить від деталізації виділення в ній окремих витрат. У зв'язку з цим виникають питання практичного характеру, зв'язані з ефективністю використання підходів до калькулювання, тобто наскільки диференціація загальної системи витрат по статтях собівартості чи по економічних елементах дозволить обґрунтувати правильність застосування того чи іншого підходу до калькулювання собівартості продукції.

Рішення цих проблем можливо шляхом вивчення існуючих варіантів побудови калькуляції. В економічній теорії і практиці розглядаються наступні варіанти: калькуляція по елементах витрат; калькуляція по статтях собівартості; комбіновані варіанти калькуляції.

Різноманіття підходів до вибору методів калькулювання витрат ставить перед необхідністю реалізації системного підходу в рішенні цих проблем, сутність якого виявляється в дотриманні основних принципів організації кожного елемента, що входить у систему. Функціонування синтезованих систем калькулювання витрат повинне бути орієнтоване на конкретні цілі підприємства і типи управлінських рішень.

На фоні даної економічної реалії необхідно підвищити зацікавленість самих організацій у використанні інформації для цілей оперативного керівництва і управління. Більш детальне вивчення питання витрат на виробництво продукції (товарів, послуг) дозволить керівникам і бухгалтерам організацій правильно побачити статті витрат і вміло скласти звіт про виробничі витрати, а це у свою чергу створить сприятливий ґрунт для виживання і процвітання підприємства в жорстких умовах ринкової економіки.

Простий (попроцесний) метод застосовується на тих підприємствах, що виробляють однорідну продукцію, мають масовий характер виробництва і короткий період технологічного процесу, і де відсутні залишки (чи маються стабільні) незавершеного виробництва. Цей метод характерний для підприємств видобувних галузей промисловості, промисловості будівельних матеріалів, хімічної промисловості й ін.

При проведенні простого методу калькулювання собівартість одиниці продукції обчислюється шляхом розподілу суми виробничих витрат на кількість одиниць продукції.






Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 162 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.013 с)...