Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Аналіз відхилень як засіб контролю витрат. Гнучкий бюджет



Найважливішою частиною системи контролю витрат є оцінка діяльності окремих підрозділів, окремих керуючих і організації в цілому. Менеджери виробничих ділянок так само, як і керівники, відповідальні за надання послуг і продаж товарів, постійно порівнюють те, що відбулося (фактичні витрати) з тим, що мало відбутися (плановані або нормативні витрати). Як уже вбуло зазначено, різниця між фактичними витратами і нормативними, або бюджетними (плановими) називається відхиленням. Процес визначення величини відхилень і виявлення причин їхнього утворення називається аналізом відхилень.

Самі бюджети там були статичними або фіксованими, тому що вони розраховувалися на один визначений рівень очікуваних продажів або виробництва. Загальний, головний бюджет, що включає всі періодичні бюджети, зазвичай розробляється для фіксованого, прогнозованого або нормативного рівня випуску.

З метою контролю перш, ніж аналізувати відхилення від бюджетних даних, самі бюджетні дані повинні бути скореговані на відповідний фактичний випуск. Для цього використовується гнучкий бюджет, який часто називають змінним бюджетом, що забезпечує прогнозні дані для різних рівнів випуску в діапазоні релевантності (у межах звичайних рівнів діяльності). За допомогою гнучкого бюджету чітко позначається зв'язок між статичним бюджетом і фактичними результатами.

На відміну від статичного бюджету, гнучкий бюджет забезпечує прогнозні дані, автоматично скореговані на зміни в рівні випуску.

Формула гнучкого бюджету — це рівняння, що коректно визначає загальні бюджетні витрати для будь-якого рівня виробничої діяльності.

Коли використовуються одиниці продукції, до аналізу включаються витрати прямих матеріалів і прямої праці. Найбільш загальним обмеженням гнучкого бюджету є загальновиробничі витрати. У такій ситуації машино-години або людино-години потрібно використовувати замість одиниць готової продукції.

Формула гнучкого бюджету:

(Змінні витрати на одиницю х кількість зроблених одиниць) + бюджетні постійні витрати = (Змінні витрати на одиницю х кількість одиниць) + постійні витрати

Застосовуючи формулу гнучкого бюджету, ми можемо одержати бюджет для будь-якого рівня випуску.

Гнучкий бюджет можна використовувати як у передплановому, так і в післяплановому періоді. При плануванні, програючи й аналізуючи різні варіанти, він допомагає вибрати оптимальний обсяг продажів або виробництва, при аналізі в післяплановому періоді — оцінити фактичні результати.

На практиці часто розробляється серія бюджетів доходів і витрат для дискретних рівнів активності (зрозуміло, у даному релевантному рівні). Іноді, навпаки, прийнятий бюджет переглядається наприкінці облікового періоду, коли рівень ділової активності уже відомий.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 283 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...