Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Процесі



Проректор з науково-педагогічної роботи

проф._______________ Бажора Ю.І.

“_____” _______________ 2010 р.

Р О Б О Ч А П Р О Г Р А М А

З З А Г А Л Ь Н О Ї Ф А Р М А К О Л О Г І Ї

Для спеціальності 7.110201 - фармація

Фармацевтичний факультет, заочна форма навчання

кафедра загальної та клінічної фармакології

Нормативні дані:

Форма навчання   Курс   Семестр   Кількість годин     Іспит (семестр)
Всього   Аудиторних   СРС
    Лекцій   Практичних занять  
Заочна III   V              
Заочна III   VI           VI  
Всього              

Робочу програму склала доцент Шемонаєва К.Ф. на підставі програми з фармакології для студентів вищих фармацевтичних закладів м. Київ, 2007 р.

Робоча програма обговорена на засіданні кафедри 28 жовтня 2010 року протокол №.2.

Завідувач кафедри загальної та клінічної

фармакології чл.-кор. АМНУ, д.мед.н.,

професор, з.д н.т.України Кресюн В.Й.

Програму ухвалено на засіданні предметної циклової методичної комісії 10 листопада 2010 року протокол № 2.

Голова предметної циклової методичної комісії

Д. мед. н., проф. Рожковський Я.В.

Програму затверджено на засіданні Центральноїь Координаційно-методичної Ради університету 11 листопада 2010 р., протокол №2.

Мета та завдання дисципліни, її місце у навчальному

процесі.

Сучасна фармакологія - це наука про цілеспрямований пошук нових ефективних та безпечних лікарських речовин, принципи індивідуального застосування та умови раціонального використання ліків і лікарських форм. Сучасна вивчає принципи та механізми регуляції функцій органів, фізіологічних систем та організму в цілому за допомогою лікарських речовин. У системі вищої фармацевтичної освіти фармакологія є єдиною медичною спеціальністю, яка пов’язує усі фармацевтичні дисципліни з теоретичною та практичною медициною.

Головна задача кафедри фармакології - навчити студентів орієнтуватися в лікарських засобах, знати групову належність препаратів, правильно використовувати їх з урахуванням показань до застосування, небажаних ефектів та протипоказань, сумісності та взаємозамінності, підготувати провізора як консультанта лікаря та інших медичних працівників, а також населення з питань раціонального застосування ліків.

При складанні даної робочої програми ми керувалися тим, що студенту-провізору необхідно знати сучасну класифікацію, а також фармакодинаміку та фармакокінетику кожної групи препаратів, принципи використання, небажані ефекти. Набуті знання відповідають кінцевим цілям навчання - професіональним видам діяльності провізора. Сьогодні провізор на високому професійному рівні повинен приймати активну участь у виконанні загальної стратегії медицини та фармації - підвищенні ефективності та безпечності застосування лікарських засобів.

Обсяг науково-практичної інформації з фармакології постійно зростає, тому вивчення предмету потребує використання більш прогресивних методів навчання. Ці методи дозволяють скоротити час засвоєння великого обсягу матеріалу, навчитися легко і вільно у ньому орієнтуватися, а головне - самостійно використовувати набуті фармакологічні знання в конкретних професійних ситуаціях. Серед нових прогресивних методів особлива роль належить ситуаційним задачам та тестовим завданням.

Для здійснення цих цілей необхідно:

- засвоєння студентами традиційної та нової номенклатури фармакологічних засобів для профілактики та лікування кожного конкретного захворювання, знання традиційних типових та нових сучасних фармакологічних засобів;

- вміти консультувати лікаря з питань групової належності ліків, механізмів дії, фармакологічних властивостей, показань до застосування;

- мати судження про індивідуальну чутливість хворих до окремих препаратів споріднених фармакологічних груп;

- мати знання з питань сумісності та взаємодії лікарських засобів, взаємозамінність в межах груп та між групами, правил раціонального застосування ліків, необхідності дієти з урахуванням особливостей лікарських засобів.

Фармакологія як навчальний предмет ставить своєю метою навчити фахівців-провізорів пізнати фармакологічні властивості лікарських речовин, особливості дії кожної групи лікарських засобів, тому що провізор разом з лікарем повинен відповідати за раціональне застосування ліків.

Провізор, що вивчив фармакологію, повинен вміти:

- читати і писати лікарські рецепти;

- коректувати невірно прописані ліки та інші помилки, які були допущені при виписуванні рецептів;

- перевіряти дози отруйних та сильнодіючих препаратів та норми відпуску наркотичних засобів за рецептом;

- консультувати лікарів, населення про раціональне використання ліків;

- працювати з номенклатурою лікарських засобів, розподіляти препарати за фармакологічними групами;

- знаходити в довідковій літературі нові лікарські препарати за фармакологічними групами та проводити їх порівняльну характеристику з відомими вітчизняними та зарубіжними аналогами;

- використовувати знання про фармакологічні ефекти, механізм дії, фармакокінетику ліків, принципи їх дозування для ефективності безпечної фармакотерапії;

- орієнтуватися з питань взаємозаміни препаратів та комбінованої терапії, сумісності лікарських засобів.

Спеціаліст-провізор, що вивчив фармакологію, повинен знати:

- класифікацію та номенклатуру лікарських засобів;

- механізми дії, фармакодинаміку, умови раціонального застосування, порівняльну характеристику ліків;

- вищи разові та добові дози сильнодіючих і наркотичних речовин, норми їх відпуску;

- принципи фармакотерапії основних патологічних станів, які розвиваються внаслідок терапевтичних, хірургічних, гінекологічних, психічних, шкіряних, очних, отолярингологічних, інфекційних, дитячих хвороб, що загрожують життю хворого і вимагають термінового або планового лікування, встановлювати механізми дії лікарських засобів;

- закономірності взаємозв’язку фармакологічних властивостей від хімічної структури лікарських речовин - як основи цілеспрямованого синтезу лікарських препаратів; джерела та засоби отримання лікарських препаратів з обґрунтуванням їх активності.

Програма упорядкована із застосуванням сучасних психолого-педагогічних принципів побудови навчального предмету. Пропонується не запам’ятовувати величезний обсяг готових знань, а оволодіти методом, який дозволяє студентам самостійно відтворити всю систему фармакологічних явищ.

Для формування системних знань важливо, щоб у студентів створилось цілісне уявлення про фармакологію, її структуру і про кожний елемент.

З більшості тем даної програми читаються лекції (22 години), проводяться практичні заняття (40 годин), частина тем вивчається студентами самостійно (312 години).

Вивчення фармакології включає три розділи:

1. Лікарська рецептура.

2. Загальна фармакологія.

3. Характеристика фармакологічних груп ліків.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 220 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...