Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сучасна світова наукова фінансова думка



Центральне місце в наукових дослідженнях сучасних фінансистів посідають ідеї використання фінансів для досягнення суспільного блага, яке повинно забезпечуватися за допомогою демократичних інститутів держави та політичної волі правлячих еліт. Сучасні фінансові теорії сконцентровані у таких школах:

- теорія суспільного добробуту, коли будь-які зміни у фінансовій сфері мають зміст лише тоді, коли добробут окремих соціальних груп покращується без погіршення в інших;

- теорії суспільного вибору в умовах демократичного середовища;

- теорії фіскального обміну “податки-блага”:

- вчені Швеції Е.Ліндаль і К. Віксель - теоретики шведської моделі фінансової системи (фінанси справляють величезний вплив на економічні й соціальні процеси в державі);

- американський вчений Дж. Б"юкенен досліджував питання співвідношення демократії і фінансів. У наукових працях “Державні фінанси в демократичному процесі” (1967 р.) і “Попит та пропозиція суспільних благ” (1972 р.) автор досліджував поведінку як окремих громадян, так і політичних груп і партій при прийнятті рішень щодо кількісних і якісних параметрів державних доходів та видатків; питання, які податки за можливості вільного вибору можуть сплачувати платники.

М.Фрідмен у монографії “Податкові обмеження і зростання держави” (1978р.) виклав суть податків і їх зв’язок з економічним розвитком держави.

На сьогодні наукові школи мають розв’язувати фінансові проблеми поляризації інтересів бідних і багатих держав, боротьба з бідністю, стихійних лих, старіння населення, зростання населення у бідних країнах, екологічні проблеми, глобальне потепління.

Питання для самоконтролю

1. Назвіть передумови виникнення фінансової науки.

2. Охарактеризуйте основні напрями розвитку фінансової науки.

3. Дайте визначення предмета фінансової науки.

4. Назвіть суб’єктів фінансової науки.

5. Охарактеризуйте об’єкт та предмет фінансової науки.

6. Основні функції фінансової науки.

7. Назвіть найвідоміших представників фінансової науки в Україні.

8. Які основні напрями сучасної світової фінансової науки?

9. Дайте визначення таких термінів: предмет фінансової науки, метод фінансової науки, призначення фінансової науки, метод індукції, дедукції, абстрагування.

ТЕМА 5. ФІНАНСОВА ПОЛІТИКА І ФІНАНСОВЕ ПРАВО

5.1. Фінансова політика, її суть, види та завдання

5.2. Фінансовий механізм та його складові елементи

5.3. Поняття та система фінансового права

5.4. Органи управління фінансами в Україні





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 900 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...