Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фактори комплексного вирішення управлінських завдань за допомогою інформаційного забезпечення



Критичними при розробці стратегії побудови інтегрованої АІС слід вважати чотири фактори: часу, забезпеченості ресурсами, потенційного розвитку, наступності.

Фактор часу. З урахуванням стратегічної важливості своєчасного інформаційного забезпечення для всіх видів діяльності і зростаючого рівня конкуренції необхідно, щоб перші етапи створення системи інформаційного забезпечення були завершені і перші результати її експлуатації були отримані через максимально короткий термін після прийняття рішення щодо розробки системи і початку її фінансування. Сама розробка також має бути завершена в максимально короткий термін.

Фактор часу повинен бути прийнятий до уваги і в процесі експлуатації системи, оскільки в умовах зростаючої конкуренції якість управління бізнесом і своєчасність подання інформації користувачеві для її якнайшвидшого аналізу і прийняття рішень є стратегічними складовими успіху.

Фактор забезпеченості ресурсами. Вкладення у фінансування розробки можуть бути значними, але при цьому вони повинні:

– досягати мети розробки і впровадження системи;

– забезпечувати максимальну вигоду (прибуток) від розробки;

– бути оптимальними в порівнянні з іншими варіантами реалізації.

Для обґрунтування проекту повинен розроблятися бізнес-план. Потрібно також враховувати економічні тенденції, наприклад, відносно швидке подорожчання праці висококваліфікованих фахівців, інтенсивний розвиток ринку технічних засобів та інформаційних технологій, який за багатьма параметрами не відстає від світового. При цьому має місце відносне здешевлення технічних засобів. З іншого боку, поступове зменшення частки «піратського», або неофіційного, використання програмних засобів, особливо для відносно нових технічних платформ, призводить до зростання вартості програмних засобів при створенні інтегрованої АІС.

Фактор потенційного розвитку. Оскільки ситуація в сфері бізнесу в Україні схильна до швидких, часом турбулентних трансформаційних змін (законодавство, політичні зміни та рішення, макроекономічні рішення, що призводять до змін методик та значень параметрів розрахунків різних існуючих показників, а також введення нових показників, поява нових сфер і видів діяльності), ці зміни повинні легко і оперативно знаходити відображення в АІС шляхом модифікації і розширення її функціональних можливостей. Крім того, потрібно забезпечити можливість перенесення рішень на нові обчислювальні платформи, нові технологічні та програмні засоби.

Фактор наступності. В інформаційному забезпеченні завжди використовуються існуючі на підприємстві кошти, а також ноу-хау. Це пояснюється поступовістю переходу на нові технології, звичками і наявністю в кожному з попередніх рішеннях позитивних компонентів. Крім того, спадкоємність вкрай важлива в аналітичних системах для безперервного аналізу бізнесу і подання інформації із зовнішніх джерел з метою отримання істотно нової інформації і принципового розширення класу прийнятих рішень.

Створення інформаційних систем вимагає системної орієнтації розробників на всіх стадіях життєвого циклу системи.

Системний підхід передбачає:

– визначення концепції розвитку АІС;

– вироблення технологічної платформи на підставі концепції розвитку системи;

– формування моделі системи бізнес-процесів і вироблення бізнес-правил;

– модернізацію правил роботи (регламенту) системи управління бізнесом;

– розробку системи заходів щодо впровадження якісно нових елементів в роботі персоналу і всієї організації в результаті комплексної комп’ютеризації.

Успіх багато в чому залежить від організаційних заходів (включаючи зусилля по формулюванню місії і цілей фірми, по розподілу відповідальності та контролю), до проведення яких має бути готове вище керівництво.

Послідовне використання системного підходу передбачає:

– прийняття рішень по розробленню архітектури системи контролінгу, що вимагають знань як у предметній галузі, так і в сфері створення комп’ютерних систем;

– вибір технологічної платформи, системотехнічних засобів і технології проектування;

– паралельне розроблення документації, включаючи технологічну;

– розроблення плану впровадження, супроводу та розвитку.

На практиці з урахуванням рівня кваліфікації обслуговуючого персоналу і користувачів, термінів на розробку та впровадження, наявності ресурсів, необхідності підготовки фахівців можливі модифікації загальної схеми при дотриманні основних вимог і принципів.

Контрольні запитання та завдання

1. Перелічіть види фінансових звітів і охарактеризуйте їх.

2. Сформулюйте методичні підходи до оцінки фінансової звітності.

3. Якими прийомами користуються під час аналізу фінансових звітів?

4. Які завдання необхідно вирішити службі фінансового контролінгу для досягнення головної мети проведення аналізу фінансової звітності?

5. Визначте, яким чином можна забезпечити гармонізацію фінансової звітності?

6. Схарактеризуйте принципи включення інформації у фінансову звітність.

7. Розкрийте сутність та умови впровадження системи підтримки прийняття рішень (СППР).

8. Які фактори мають місце при розробленні стратегії побудови інтегрованої АІС?





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 283 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...