Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 3 Джерела римського права



Поняття, історія та види джерел римського приватного права. Джерела пізнання римського приватного права.

Джерела правоутворення. Звичай, закони. Право цивільне (jus civile) і право преторське (jus praetorium). Римські магістрати та їх едикти, що формували нову систему права.. Форми діяльності римських юристів. Закон про цитування.

Кодифікація Юстиніана. Поняття кодифікації. Завдання і процес кодифікаційних робіт. Склад кодифікаційної комісії. Corpus juris civilis. Корпус юріс цівіліс – Звід цивільних законів. Складові частини Корпусу. Цитування Дигест. Поняття пандектної системи. Поняття інституційної системи. Література по кодифікації Юстиніана.

Література з римського приватного права.

Змістовий модуль 2. Особи

Тема 1 Суб’єкти цивільних правовідносин

Поняття суб’єкта цивільних правовідносин. Поняття особи.. Поняття статусного права. Поняття правоздатності та дієздатності. Правоздатність в галузі публічного та приватного права. Категорії суб'єктів прав. Основний поділ населення Римської держави на вільних і рабів. Поняття правоздатності (Caput). Зміст правоздатності, виникнення правоздатності. Втрата та обмеження правоздатності (capitis deminitio). Поняття громадянської честі. Позбавлення громадянської честі. Вплив релігії на правоздатність. Поняття та види статусних судів. Дієздатність фізичних осіб. Обмеження дієздатності. Особи недієздатні і частково дієздатні. Опіка та піклування. Правове положення римських громадян. Правове становище рабів. Поняття рабського пекулію. Правове становище інших верств населення.

Зародження юридичних осіб. Поняття, ознаки і види юридичної особи. Правоздатність і дієздатність юридичних осіб. Відмінність правоздатності фізичних осіб від правоздатності юридичних осіб. Припинення юридичних осіб.

Тема 2 Захист цивільних прав (позови)

Суб’єктивні права і обов’язки. Поняття здійснення цивільних прав. Самоуправство. Державний захист прав. Виникнення державного суду. Поняття і види судових процесів. Легісакційний процес. Формулярний процес. Формула та її складові. Роль претора у формулярному процесі та його вплив на розвиток приватного права. Поняття та зміст екстраординарного процесу.

Поняття приватного позову (асtіо). Види позовів: цивільні та гонорарні позови. Позови суворого права і позови доброї совісті; речові і особисті позови; штрафні позови; змішані позови; суспільні позови; ноксальні позови; позови з фікцією. Колізія і кумуляція позовів.

Засоби і форми иепозовного захисту. Особливі засоби преторського захисту: інтердикти, стипуляція, реституція, введення у володіння.

Поняття позовної давності. Відмінність позовної давності від законних строків. Початок перебігу позовної давності. Перерва і призупинення перебігу строку позовної давності, підстави. Наслідки спливу строку позовної давності.

Тема 3 Шлюбно –сімейні відносини

Сім’я у римській державі. Поняття та види споріднення: агнатське та когнатське. Визначення спорідненості за лініями і ступенями.

Шлюб(Justum matriomonium): поняття та види (cum manu, sine manu). Умови вступу в шлюб. Форми укладання і припинення шлюбу. Придане та дошлюбне дарування. Особисті та майнові відносини подружжя. Припинення шлюбу. Позашлюбні союзи. Конкубінат. (Contubernium).

Зміст батьківської влади. Встановлення батьківської влади. Правове становище дітей. Узаконення і усиновлення. Відносини між батьками і дітьми. Пекулій і його види. Припинення батьківської влади. Емансипація.

Змістовий модуль 3. Речове право

Тема 1 Речі як об’єкти права

Поняття речового права.. Поняття зобов’язального права. Відмінність речового права від зобов’язального. Види речових прав.

Поняття речей. Види речей. Речі тілесні і безтілесні. Речі манципні і речі неманципні. Речі рухомі і речі нерухомі. Подільні і неподільні, споживчі й неспоживчі речі. Речі, що знаходяться в обороті, і речі, вилучені з обороту. Речі родові і речі індивідуально визначені. Речі прості і складні. Плоди. Доходи. Майно.

Тема 2 Право володіння. Право власності

Виникнення володіння (possesio) у Стародавньому Римі. Поняття володіння, держання. Види володіння. Володіння законне і незамінне. Володіння добросовісне і володіння недобросовісне. Похідне володіння. Прекарій. Застава. Секвестр.

Припинення володіння. Захист володіння. Виникнення захисту володіння. Посесорний захист. Петіторний захист. Відмінність посесорного захисту від петіторного. Види преторських інтердиктів, спрямованих на захист володіння.

Поняття права власності. Виникнення і розвиток інституту права власності у Стародавньому Римі. Зміст права власності.

Види права власності: квіритська, бонітарна, провінційна, власність перегринів. Злиття усіх форм власності і виникнення поняття приватної власності.

Набуття права власності.. Первісні і похідні способи набуття права власності. Окупація (occupatio). Клад. Специфікація. Набуття права власносі по давності. Злиття і змішування.

Захист права власності. Речові позови захисту права власності. Віндікаційний позов. Негаторний позов. Публіціанський позов.

Тема 3 Права на чужі речі

Поняття і види прав на чужі речі. Сервітути. Поняття і види. Зміст сервітутів. Господарське значення сервітутів. Виникнення і припинення сервітутів. Захист сервітутних прав.

Сільські і міські земельні сервітути. Особисті сервітути.

Поняття емфітевзису та суперфіцію, їх відмінність від сервітуту.

Заставне право як вид права на чужу річ. Фідуціарна угода. Ручна застава. Іпотека. Виникнення заставного права. Припинення заставного права.

Змістовий модуль 4. Зобов’язальне право

Тема 1 Загальне вчення про зобов’язання

Поняття зобов'язання та його роль у цивільному обігу. Зобов'язальні відношення. Зміст зобов'язання. Підстави виникнення та класифікація зобов'язань.

Сторони в зобов'язанні. Заміна осіб у зобов'язанні. Цесія. Переведення боргу. Зобов'язання з кількома кредиторами або боржниками. Поняття та класифікація гарантії зобов'язання.

Поняття та порядок виконання зобов'язання. Виконання належному кредитору і належним боржником. Час виконання. Місце виконання. Спосіб виконання.

Наслідки невиконання зобов'язань. Особиста і майнова відповідальність боржника. Умови відповідальності: вина, шкода. Відповідальність за прострочення. Збитки. Види збитків. Звільнення боржника від відповідальності. Випадок і непереборна сила.

Оновлення зобов'язання (новація). Припинення зобов'язань. Правові засоби забезпечення виконання зобов'язань.

Тема 2 Договірне право

Поняття договору (contractus). Контракти і пакти. Предмет договору. Суттєві та додаткові елементи договору.

Укладення договору. Оферта і акцепт.

Умови дійсності договору. Форма договору. Забезпечення договорів. Цілі і засоби забезпечення. Правові форми забезпечення: завдаток, неустойка, поручительство, застава.

Припинення договору. Класифікація договорів.

Вербальні договори: стипуляція.

Літеральні договори: прибутково-видаткові книги, сінграфи, хірографи.

Реальні договори: договір позики, договір схову, закладний договір.

Консенсуальні договори: купівля-продаж, договір найму речей, договір доручення, договір товариства.

Пакти та їх види.

Тема 3 Позадоговірні зобов’язання

Поняття зобов'язань ніби з договорів. Зобов'язання, що виникають із безпідставного збагачення. Кондикція та її види. Позов про стягнення оплаченого неіснуючого боргу. Позов про повернення наданого, мета якого не здійснилася. Позов про набуття за несправедливою підставою. Ведення чужих справ без доручення. Необхідні умови і правові наслідки.

Зобов'язання, які виникають з незаконних дій.

Поняття та виникнення приватних деліктів.

Окремі види деліктів: особиста образа, крадіжка, грабіж, протиправне порушення або знищення чужого майна, насильство і погроза, обман, заподіяння шкоди кредиторам.

Поняття зобов'язання, що виникає ніби з делікту. Його зміст та правові ознаки. Види ніби деліктів. Відповідальність судді за недбале або неправильне виконання своїх обов'язків. Відповідальність за "вилите й викинуте". Відповідальність за "поставлене або підвішене". Відповідальність господарів готелів, заїжджих дворів і кораблів.

Змістовий модуль 5. Спадкове право

Поняття спадкового права. Спадково-правові відносини. Універсальне і сингулярне спадкоємство. Спадкодавець і спадкоємці. Спадкове майно.

Спадкування за заповітом (testamentum). Порядок укладення заповіту та його форма. Умови дійсності заповіту. Зміст заповіту. Спадкоємці за заповітом. Право на обов'язкову частку. Коло осіб, що мають право на обов'язкову частку.

  1. Структура навчальної дисципліни

5. Теми семінарських занять





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 959 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...