Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Змістовий модуль 2 Водорості



Тема 8 агальна характеристика водоростей. Система відділів водоростей (0,5 д.)

Поняття про водорості та їх біохімічну, цитологічну та морфологічну різноманітність. Різноманітність водоростей. Фотосинтез як спосіб рослинного живлення. Водорості як збірна група нижчих фотоавтотрофних організмів. Склад водоростей на рівні відділів.

Особливості будови клітин у водоростей. Прокаріотичний та еукаріотичний плани будови, їх спільні та відмінні риси. Аутогенетична та ендосимбіотична гіпотези походження еукаріот. Первинні та вторинні симбіози.

Розмноження водоростей - вегетативне (вегетативний поділ клітин, фрагментація таломів та колоній, вивідкові бруньки), нестатеве (зооспори, апланоспори, моноспори, тетраспори), статеве (хологамія та кон"югація, ізо- гетеро-, оогамія; автогамія). Ступені морфологічної організації тіла водоростей. Вчення про типи морфологічних структур (монадна, гемімонадна, кокоїдна, нитчаста, гетеротрихальна, тканинна, сифональна, сифонокладальна структури). Екологічні групи водоростей. Прісноводні, морські, гіпергалійні, грунтові, аерофітні, криофільні водорості. Уявлення про планктон, бентос, перифітон, нейстон, едафон, аерофітон.

Основи систематики водоростей. Основні таксономічні ознаки, що використовуються при поділі водоростей на відділи: тип клітин (прокаріотичні, еукаріотичні); типи мітохондріальних крист (дископодібні, трубчасті, пластинчасті). Класифікація фотосинтетичного апарату (первинно- та вторинно-симбіотичні пластиди, пластиди глаукоцистофітного, родофітного та хлорофітного типів; нуклеоморф). Особливості організації ядра. Різноманітність клітинних покривів у водоростей. Типи джгутиків (ізо- та гетероконтні, ізо- та гетероморфні, ізо- та гетеродинамічні), типи мастигонем (прості, двочленні, ретронеми).

Порівняльна характеристика різних відділів водоростей за основними таксономічними ознаками.

Місце водоростей у сучасних системах органічного світу.

Тема 9 Синьозелені водорості (0,5 год.)

Загальна характеристика синьозелених водоростей. Різноманітність та діакритичні ознаки відділу. Особливості будови, розмноження та екології. Клас Цианофіцієві. Поділ на основні порядки. Характерні представники порядків хроококкальні (мікроцистіс,, осцилаторіальні (осциллаторія,, ностокальні (анабена, носток, глеотрихія). Прохлорофітовіводорості. Практичне значення синьозелених водоростей. Азотфіксація у синьозелених водоростей. “Цвітіння” води та його збудники.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 449 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...