Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні компоненти ОС



Базовий модуль (ядро) – виконує ініціалізацію системи, керує процесами, пам’яттю, файловою системою.

Для персонального комп’ютера файлова система є серцевиною всього системного програмного забезпечення. Структура файлової системи та структура зберігання даних на зовнішніх носіях визначають зручність користування персональним комп’ютером, швидкість доступу до файлів, можливість створення ефективних БД.

Файл – місце постійного зберігання інформації – програм, даних, текстів, закодованих зображень та інших (інакше – поіменований набір даних). Кожний файл має ім'я, зареєстроване у каталозі – списку файлів. Характер інформації, що зберігається, визначає його тип. Ім'я і тип використовують для ідентифікації файлу.

Каталог (директорій) – група файлів, об'єднаних за якимось критерієм. Каталог доступний користувачеві через командну мову ОС. Він може мати власне ім'я та зберігатися в іншому каталозі поряд із звичайними файлами. Так утворюються ієрархічні файлові структури.

Маршрут (префікс імені файлу). Для точної ідентифікації файлу необхідно крім імені вказати його розташування у складній файловій системі – ланцюжок підкаталогів або ШЛЯХ по файловій системі. Маршрут починається з імені накопичувача.

У будь-якій ОС існує командна мова, яка дозволяє виконувати різні дії – звернення до каталогу, форматування зовнішніх носіїв, запуск програм та ін. Аналіз та виконання команд користувача, включаючи завантаження готових програм з файлів в ОС та їх запуск, здійснюється командним процесором ОС.

Драйвер – програма керування зовнішніми пристроями. Для будь-якого зовнішнього пристрою існує свій драйвер.

Утиліти (додаткові сервісні програми) – програми, призначені для виконання допоміжних операцій обробки даних або обслуговування комп’ютера.

Крім введення окремих команд, які буде одразу виконано, є можливість складання цілих програм командною мовою, за допомогою яких можна задати достатньо складну послідовність дій, не звертаючись до звичайних мов програмування.

Однією з найбільш відомих ОС для персонального комп’ютера є MS Wіndows.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 291 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...