Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклади тестових завдань. 1. При кваліфікації злочинів застосовуються:



1. При кваліфікації злочинів застосовуються:

а) тільки норми Загальної частини КК;

б) тільки норми Спеціальної частини КК;

в) норми Загальної і Особливої частин КК.

2.Якщо має місце конкуренція загальної і спеціальної норми,то:

а) перевага надається спеціальній нормі;

б) перевага надається загальній нормі;

в) застосуванню підлягають обидві норми.

3. М., захищаючись від нападу 2 осіб, наніс їм тяжкі

тілесні ушкодження залізним прутом, якого підібрав

на дорозі. До якої оцінки прийшов слідчий внаслідок кваліфікації

цієї дії?

а) діяння, передбачене кримінальним законом, але вчинене при обставинах, що усувають суспільну небезпеку і протиправність вчиненого;

б) у вчиненому відсутні ознаки будь-якого злочину, передбаченого кримінальним законом;

в) має місце злочин, передбачений ст. 124 КК «Умисне тяжке тілесне ушкодження у разі перевищення меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця».

Приклади задач

Задача № 1.

Поляничко була затримана співробітником міліції Дмитренком при продажу 2-х мішків макової соломи наркоману Даркову.

Вона запропонувала Дмитренку залишити собі вилучені у неї 170 доларів США, протокол не складати і відпустити її, пообіцявши наступного дня передати ще 200 доларів СЩА. Дмитренко відмовився і повідомив про дії Поляничко у прокуратуру.

Як вирішити справу?

Задача № 2.

Дільничий інспектор міліції Борисенко застав Красножона за виготовленням алкогольних напоїв для продажу і склав про це протокол, а далі запропонував тому за знищення протоколу дати йому 300 доларів США. Красножон погодився, але сказав, що грошей у нього зараз немає, пообіцяв наступного дня принести обумовлену суму і звернувся до прокуратури.

Купюри, підготовлені для Борисенка, переписали і Красножон передав їх тому, одержавши протокол. Борисенка було затримано.

Як кваліфікувати дії Борисенка?

Задача № 3.

Співробітник міліції Котов затримав Шевчука за вчинення дрібного хуліганства, і його було піддано адміністративному стягненню. Останній пригрозив Котову, що вб’є його.

Як кваліфікувати таку заяву Шевчука?

Задача № 4.

Петросян проживала спільно з сином Антоном та його дружиною. У неї склалися неприязні взаємовідносини з невісткою і вона намагалася створити для тієї нестерпні умови: відмовляла в їжі, примушувала виконувати важку роботу, забороняла спілкуватись з сусідами і щоденно скаржилась на неї синові. Тому Антон часто сварився з дружиною, бив її, після чергової сварки застрелив з пістолета.

Чи можна Петросян визнати підбурювачем вбивства?

Задача № 5.

До Леонова, який ремонтував власний автомобіль, підійшли троє підлітків і запитали, чи не купить він у них за ціною вдвічі нижчою роздрібної колеса для автомобіля. Леонов погодився. Підлітки на сусідній вулиці вночі зняли четверо коліс з автомобіля Осипова, а наступного дня принесли їх Леонову, одержавши обумовлену суму грошей.

Якою має бути кримінально-правова оцінка дій Леонова і підлітків?

Задача № 6.

Чурюмов. перебуваючи в стані сп’яніння, прийшов на квартиру до учнів технікуму – неповнолітніх Панченка, Покасова та Валова – і запропонував украсти з приміщення технікуму два комп’ютери і телевізор, вартістю 600 доларів США, а також кольоровий ксерокопіювальний апарат, кольоровий принтер та сканер вартістю 3 тис. доларів США, але при виході з приміщення були затримані працівниками міліції.

Як кваліфікувати дії цих осіб?

Задача № 7.

Х. незаконно зберігав пістолет ПМ (ч.1 ст. 263 КК). Одного разу, коли він чистив його, зламав бойову пружину, внаслідок чого зброя перестала бути придатною до стрільби. Через рік Х. придбав бойову пружину і полагодив ПМ. Чи є і діях Х. множинність злочинів?

Задача № 8.

Ч. перевищив встановлену швидкість і виїхав на тротуар, де збив пішохода, заподіявши йому тяжке тілесне ушкодження. Щоб зникнути з місця події, Ч. знову порушив правила дорожнього руху і зіткнувся на перехресті з вантажним автомобілем. При зіткненні пасажиру вантажівки також були заподіяні тяжкі тілесні ушкодження.

Чи має місце множинність злочинів?

Задача № 9.

О. вчинив шахрайство (ст. 190 КК), а потім одразу після відбуття покарання вчинив грабіж (ст. 186 КК).

Чи можливе в даному випадку застосування такої кваліфікуючої ознаки, як повторність (ч. 2 ст. 186 КК)?

Задача № 10.

С. за вчинення крадіжки чужого майна (ч. 1 ст. 185 КК) був звільнений від кримінальної відповідальності на підстав Закону України „Про амністію”. Через три місяці він знову вчинив крадіжку.

Чи є в даному випадку повторність злочинів?

Задача № 11.

Під час демонтажу металевих частин пам’ятника на цвинтарі (ст. 297 КК) В. вчинив опір працівникам міліції, які його затримали під час патрулювання (ч. 2 ст. 342 КК). Між злочинами практично не було проміжку часу.

Яка сукупність злочинів має місце в цьому випадку?

Задача № 12.

Ш протягом двох днів вчинив в ЦУМі 12 кишенькових крадіжок, кожна на суму від 40 до 800 грн. Загальна сума викраденого становить 4105 грн.

При затриманні Ш. пояснив, що наступні два дні мав намір далі вчиняти крадіжки в універмазі, а потім – коли сума досягне 10000 грн. – збирався поїхати відпочити в Крим.

Ознайомтесь зі ст. 185 КК та приміткою до неї.

Чи мала тут місце множинність злочинів?

Задача № 13.

У приміщенні диспетчерської гаража між М., Щ. та Т. виникла суперечка. Коли Щ. та Т. почали бити М., він схопив металеву заготовку (7 кг) і з метою вбивства обох наніс Щ. удар по голові, а коли той упав, двічі вдарив по голові Т. Від одержаних травм Щ. та Т. померли на місці події.

Скільки злочинів вчинив П.?

Задача № 14.

Р., перебуваючи в нетверезому стані, вибив двері продуктового кіоску, зайшов усередину і взяв п’ять пляшок горілки і вісім коробок цукерок. Все це він відніс додому. Випивши горілки, він знову повернувся до кіоску, зайшов у середину, але був помічений і затриманий.

На допиті Р. пояснив, що повернувся до кіоску, оскільки вдома у нього виник намір забрати решту пляшок горілки, що там залишилися.

Варіант. На допиті Р. пояснив, що намір забрати всі пляшки з горілкою виник у нього перед проникненням до кіоска, але він вирішив реалізувати цей намір у два прийоми.

Ознайомтесь зі ст. 185 КК та приміткою до неї.

Чи мала місце в діях Р. множинність злочинів?

Задача № 15.

Щоб одержувати підвищену пенсію, П. підробив записи в трудовій книжці і подав її до районного відділення Пенсійного фонду України. Через чотири роки після одержання першої пенсії підробку було виявлено. За цей час П. незаконно одержав 3290 грн.

Ознайомтесь зі ст. 358, 190 та приміткою до ст. 185 КК.

Чи мала тут місце множинність злочинів?

Задача № 16.

С. та К., діючи за попередньою домовленістю, вночі під’їхали на авто до поля сільськогосподарського кооперативу і почали завантажувати в багажник ящики з баклажанами. Їх помітив сторож і наказав поставити ящики на місце. Вони побили Т., заподіявши йому тяжке тілесне ушкодження, сіли в машину, і з баклажанами, що були в багажнику, поїхали додому.

Ознайомтесь зі ст. 185, 187 та 121 КК.

Чи має місце в цьому випадку множинність злочинів?

Задача № 17.

До таксі, що стояло на зупинці, підійшов п’яний Г. і почав вимагати висадити із машини пасажира К., а його відвезти в протилежному напрямку. При цьому він нецензурно лаявся, розмахував перед очима К. запаленою цигаркою, пропалив рукав його піджака. К. через відкрите бокове вікно відштовхнув Г., який упав, і вдарившись головою об асфальт, одержав тяжке тілесне ушкодження.

Дайте кримінально правову оцінку діям К.?

Задача № 18.

Повертаючись вночі додому, Л. повинен був іти через яр. Спускаючись туди, і побоюючись, що на нього можуть напасти, він розкрив складного ножа. В яру він зустрів О. і П., які повертались з роботи. Зіткнувшись з О., Л. завдав йому удару ножем у груди, заподіявши тяжке тілесне ушкодження. Він пояснив свої дії тим, що О. та П. здалися йому грабіжниками, оскільки в цьому місці раніше траплялись такі випадки.

Чи перебував Л. у стані необхідної оборони?

Задача № 19.

С. почув уночі, що хтось ходить по горищу його будинку. Він зарядив рушницю, вийшов на подвір’я і крикнув: „Хто там?” невідомий зіскочив з горища і сховався за рогом будинку, а потім кинувся на С. Останній вистрілив у нього і вбив. Убитим виявився Ф., неодноразово судимий за крадіжки.

Дайте кримінально правову оцінку діям С.

Задача № 20.

Г. і Я. займались карате. Вони неодноразово провокували бійки, щоб продемонструвати своє вміння знайомим і потренуватись. Одного разу, вони зупинили Б. та Д., які перебували в нетверезому стані, і почали їх ображати. УК відповідь Д. замахнувся на Я. рукою, намагаючись його вдарити. Г., який стояв поруч, застосував прийом карате. Внаслідок одержаного удару у сонячне сплетіння Д. помер на місці.

Дайте кримінально правову оцінку діям Г. та Я.

2.6.Індивідуально – консультативна робота

Індивідуально-консультативна робота з дисципліни „Теоретичні основи кваліфікації злочинів” здійснюється шляхом проведення періодичних консультацій для студентів викладачем (за окремим розкладом). Під час індивідуально-консультативної роботи викладач додатково пояснює студентам методику і зміст самостійної роботи, надає їм консультації з теоретичних та практичних питань,з питань підготовки до виконання модульних завдань.

Студент має можливість отримати додаткову оцінку за:

- написання реферату по запропонованим темам;

- підбір та огляд джерел, які відсутні у списку рекомендованих джерел;

- аналітичний (критичний) огляд наукових публікацій;

- формування аналітичних звітів та участь в науково-практичних конференціях.

2.6.1.Тематика рефератів:

  1. Поняття і види кримінально-правової кваліфікації.
  2. Принципи кримінально-правової кваліфікації.
  3. Методологічні основи кваліфікації злочинів.
  4. Значення правильної кримінально-правової кваліфікації.
  5. Поняття та види попередньої злочинної діяльності.
  6. Особливості кваліфікації готування до злочину.
  7. Особливості кваліфікації замаху на злочин.
  8. Кримінально-правова оцінка поведінки особи, яка добровільно відмовилася від доведення злочину до кінця.
  9. Форми співучасті і їх вплив на кваліфікацію.

10. Кваліфікація злочинів, що вчинюються у спів виконавстві.

11. Особливості кваліфікації злочинів, що вчинюються з розподілом ролей.

12. Кваліфікація злочинів, що вчинюються організованою групою.

  1. Особливості кваліфікації злочинів, що вчинюються зі спеціальним суб‘єктом.

14. Поняття посереднього виконання злочину та його відмінність від співучасті у злочині.

15. Особливості кваліфікації злочинів при їх посередньому виконанні.

16. Поняття та форми причетності до злочину.

  1. Особливості кваліфікації окремих форм причетності до злочину.

18. Поняття конкуренції кримінально-правових норм.

  1. Види конкуренції кримінально-правових норм.

20. Форми множинності злочинів та їх вплив на кваліфікацію.

21. Кваліфікація сукупності злочинів.

22. Особливості кваліфікації повторності злочинів.

23. Кваліфікація рецидиву злочинів.

  1. Особливості кваліфікації злочинів, що створюють кілька форм множинності злочинів одночасно.

Форма контролю – обговорення (захист) матеріалів реферату під час ІКР.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 1557 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...