Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

дисконтований період окупності



Задача № 3

Проектний інститут розробляє технологічний процес (потокової лінії) з переробки сільськогосподарської сировини. Вартість проек­тних робіт становить 64 тис. грн, які мають бути освоєні протягом двох років: 44 тис. грн — першого року і 20 тис. грн — другого.

Виготовлення технічних засобів триватиме рік. Вартість обла­днання 70 тис. грн, а монтажу — 24 тис. грн, який також має бути виконаний протягом року.

Освоєння проектованого технологічного процесу дасть змогу переробляти щорічно 1000 т сировини і виробляти 200 тис. банок консервної продукції за ціною 2,1 грн за банку. Собівартість про­дукції 1,6 грн за банку.

Супутні капіталовкладення становлять 1100 грн щорічно. Термін експлуатації потокової лінії 5 років.

Обчисліть економічний ефект від використання нової технології.

Задача № 4

Підприємство вирішує випускати нові обігрівачі моделі А. Провести оцінку конкурентноздатності моделі А и моделей B, C, D, що випускаються конкуруючими фірмами, якщо відомі наступні дані:

Тип моделі Кількість діапазонів режиму роботи Безпека експлуатації Потужність Якість обігріву
Вага показника, %        
Модель А        
Модель B        
Модель C        
Модель D        

У таблиці представлена оцінка в балах параметрів всіх обігрівачів, що є присутнім на ринку. Ціни обігрівачів: модель А – 445 грн., модель B – 420 грн., модель C – 480 грн., модель D – 460 грн.

Задача № 5

Підприємство розглядає доцільність придбання нової технологічної лінії. На ринку маються дві моделі з наступними параметрами ($):

  П1 П2
Ціна    
Генеруємий річний доход    
Термін експлуатації 8 років 12 років
Ліквідаційна вартість    
Необхідна норма прибутку 11% 11%

Обґрунтуйте доцільність придбання тієї або іншої технологічної лінії.

Задача № 6

Тривалість капітальних вкладень у створення нового виробництва (нової технологічної лінії) складає 3 роки з розподілом по роках: 50, 25, 25 %. Необхідні обсяги капітальних вкладень у будинки, спорудження й устаткування відповідно рівні: 250 тис. грн.; 240 тис. грн.; 1700 тис. грн. Загальний обсяг вкладень в оборотні кошти складає 80 тис. грн.

Визначити загальний обсяг прямих капітальних вкладень і його розподіл по роках і структурним складовим з урахуванням наступних співвідношень між складовими капітальних вкладень:

• витрати на пристосування й оснащення складають відповідно 18 і 12 % витрат на устаткування;

• витрати на транспортні засоби складають 15 % суми витрат на спорудження й устаткування;

• витрати на придбання технології дорівнюють половині витрат на устаткування.

Задача № 7

Підприємство планує великий інвестиційний проект, що передбачає придбання основних засобів і капітальний ремонт устаткування, а також вкладення в оборотні кошти за наступною схемою:

§ 130 тис. грн. - вихідна інвестиція до початку проекту;

§ 25 тис. грн. - інвестування в оборотні кошти в першому році;

§ 20 тис. грн. - інвестування в оборотні кошти в другому році;

§ 15 тис. грн. - додаткові інвестиції в устаткування на п'ятому році;

§ 10 тис. грн. - витрати на капітальний ремонт на шостому року.

Наприкінці інвестиційного проекту підприємство розраховує реалізувати основні засоби, що залишилися, по їхній балансовій вартості 25 тис. грн. і визволити частина оборотних коштів вартістю 35 тис. грн.

Результатом інвестиційного проекту повинні служити наступні чисті (тобто після сплати податків) грошові доходи, грн.:

Рік  
1-й   2-й   3-й   4-й   5-й   6-й   7-й   8-й  
20 000   40 000   40 000   40 000     50 000   20 000   10 000  

Необхідно розрахувати чисте сучасне значення інвестиційного проекту і зробити висновок про його ефективність за умови 12 %-й необхідної прибутковості підприємства на вкладені інвестиції.

Задача № 8

Стратегія інноваційного розвитку підприємства характеризується системою цільових показників, що відображають кінцеві резуль­тати його діяльності в галузі:

• обсяги реалізації продукції;

• політика відновлення продукції;

• політика зміни якості продукції;

• технічна політика виробництва.

Статистичні дані за цільовими показниками за ретроспективний період наведено в табл. 1.

Таблиця 1 Цільові показники діяльності підприємства

Показники   Значення, за роками
             
Обсяг реалізації продукції Vp, тис. грн. 12 006 12 819 13 615 14 673 17 796 18 951 20 500
Відновлення продукції К0, %              
Якість продукції Кя %              
Зростання продуктивності праці Кт, тис. грн./чол.              
Собівартість одиниці продукції Кс, грн.              

Завдання.

1. Розробити прогноз варіантів зміни цільових показників підпри­ємства на три роки з використанням двох підходів:

• за середньорічними темпами зміни показників;

• на основі виявлення основних тенденцій (тренда) зміни по­казників упродовж певного часу.

2. Порівняти результати прогнозу цільових показників й обґрунту­вати вибір стратегії інноваційного розвитку підприємства.

Задача № 9

Є наступні дані про виробництво продукції:

- умовно-постійні витрати - 50 млн. грн.;

- перемінні витрати на одиницю продукції - 55 тис. грн.;

- ціна одиниці продукції - 65 тис. грн.

Потрібно:

а) визначити критичний обсяг продажів;

б) розрахувати обсяг продажів, що забезпечує валовий доход у розмірі 20 млн. грн.

Задача № 10

Підприємство має два варіанти інвестування наявних у нього 100 тис. грн. У першому варіанті підприємство вкладає гроші в основні засоби, здобуваючи нове обладнання, що через 6 років (термін інвестиційного проекту) може бути продане за 8 тис. грн.; чистий річний грошовий доход від такої інвестиції оцінюється в 21 тис. грн.

Відповідно до другого варіанта підприємство може інвестувати гроші в робочий капітал (товарно-матеріальні запаси, збільшення дебіторських рахунків), що дозволить одержувати 16 тис. грн. річного чистого грошового доходу протягом тих же шести років. Необхідно врахувати, що по закінченні цього періоду робочий капітал вивільняється (продаються товарно-матеріальні запаси, закриваються дебіторські рахунки).

Якому варіанту варто надати перевагу, якщо підприємство розраховує на 12 % віддачі на інвестуємі їм кошти? Скористатися методом чистого сучасного значення.

Задача № 11

Підприємство потребує, як мінімум, 14 % віддачі при інвестуванні власних засобів. В даний час воно спроможне купити нове обладнання вартістю $84 900. Використання цього устаткування дозволить збільшити обсяг продукції, що випускається, що в підсумку приведе до $15 000 додаткового річного грошового доходу протягом 15 років використання устаткування. Обчислите чисте сучасне значення та термін окупності проекту, припустивши нульову залишкову вартість устаткування через 15 років.

Задача № 12

Визначте верхню на нижню границю ціни ліцензії на виробництво нового виробу за комбінованим методом (змішаного платежу), якщо:

Прогнозовані обсяги продажів (в од.)

Обсяги продажів роки
       
Ai (min)        
Ai (max)        

Прогнозована ціна виробу по ліцензії, грн.

Ціна роки
       
Цi (min)        
Цi (max)        

Для даного типу виробу характерна ставка роялті 3-5%. Очікуваний рівень інфляції – 7% на рік. Ставка банківського проценту – 18% річних.

Задача № 13

Підприємство планує нові капітальні вкладення протягом трьох років: 90 тис. грн. у першому році, 70 тис. грн. – у другому і 50 тис. грн. – у третьому. Інвестиційний проект розрахований на 10 років з повним освоєнням знову введених потужностей лише на п'ятому році, коли планований річний чистий грошовий доход складе 75 тис. грн. Наростання чистого річного грошового доходу в перші чотири роки за планом складе 40, 50, 70, 90 % відповідно по роках від першого до четвертого. Підприємство вимагає як мінімум 18 % віддачі при інвестуванні коштів. Необхідно визначити:

• чисте сучасне значення інвестиційного проекту;

• дисконтований строк окупності. Як зміниться Ваша уява про ефективність проекту, якщо необхідний показник віддачі складе 20 %.

Задача № 14

Підприємство розглядає доцільність придбання нової технологічної лінії. На ринку маються дві моделі з наступними параметрами (грн.):

Показник Проект 1 Проект 2
Ціна 29 500 43 000
Генеруємий річний доход 5 100 5 250
Термін експлуатації 8 років 12 років
Ліквідаційна вартість    
Необхідна норма прибутку 12 % 12 %

Обґрунтуйте доцільність придбання тієї чи іншої технологічної лінії.

Задача № 15

Визначте верхню на нижню границю ціни ліцензії на виробництво нового виробу за комбінованим методом (змішаного платежу), якщо:

Прогнозовані обсяги продажів (в од.)

Обсяги продажів роки
       
Ai (min)        
Ai (max)        

Прогнозована ціна виробу по ліцензії, грн.

Ціна роки
       
Цi (min)        
Цi (max)        

Для даного типу виробу характерна ставка роялті 3-5%. Очікуваний рівень інфляції – 7% на рік. Ставка банківського проценту – 18% річних.

Задача № 16

Підприємство вирішує випускати нові обігрівачі моделі А. Провести оцінку конкурентноздатності моделі А и моделей B, C, D, що випускаються конкуруючими фірмами, якщо відомі наступні дані:

Тип моделі Кількість діапазонів режиму роботи Безпека експлуатації Потужність Якість обігріву
Вага показника, %        
Модель А        
Модель B        
Модель C        
Модель D        

У таблиці представлена оцінка в балах параметрів всіх обігрівачів, що є присутнім на ринку. Ціни обігрівачів: модель А – 445 грн., модель B – 520 грн., модель C – 480 грн., модель D – 460 грн.

Задача № 17

Інвестиційні проекти В і С, термін життя яких складає 3 роки порівнюються за критерієм ефективності витрат. Проекти потребують по 100 тис. грн. капітальних витрат кожний, поточні витрати за проектом В складають в 1-му році 30 тис. грн., а в 2-му - 40 тис. грн., а за проектом С - по 40 тис. грн. щорічно. При цьому проект С розглядається як такий, що має середній рівень ризику, і вартість капіталу за ним оцінюється на рівні 12 %. Проект В розглядається як такий, що є більш ризикованим, вартість капіталу за ним складає 16 %. Визначить, який з даних інвестиційних проектів, що є взаємовиключними, доцільно обрати для реалізації.

Задача № 18

Підприємство ВИБУХ аналізує доцільність заміни старого обладнання на нове. Обладнання, яке підприємство експлуатує зараз, було куплене за 12 тис. грн. 5 років тому назад та амортизується лінійно протягом 10 років експлуатації. Його залишкова вартість після 10 років експлуатації буде складати 2 тис. грн., очікується, що за цією ж ціною обладнання можна буде продати. Якщо його продавати зараз, то за нього пропонують 8,5 тис. грн. Вартість придбання нового обладнання - 18 тис. грн. Воно буде амортизуватися лінійно протягом 5 років, залишкова вартість складе 3 тис. грн. Протягом 5 років експлуатації нового обладнання очікується зменшувати витрати на 5 тис. грн. щорічно, проте придбання нового обладнання обумовить необхідність збільшення оборотного капіталу на 2 тис. грн. Податок на прибуток складає 20 %. Визначте чисті грошові потоки за даним проектом з позиції всього вкладеного капіталу.

Задача № 19

Підприємство розглядає доцільність придбання нової технологічної лінії. Вартість лінії – 10 млн. грн, строк окупності – 5 років, знос нараховується по методу прямолінійної амортизації і складає 20 % у рік, ліквідаційна вартість устаткування буде покривати витрати по його демонтажі. Виторг від реалізації продукції прогнозується по роках (тис. грн.): 6800, 7400, 8200, 8000, 6000. Поточні витрати по роках оцінюються: 3400 тис. грн. у 1-й рік експлуатації лінії з наступним щорічним ростом їхній на 3 %. Ставка податку на прибуток – 30 %. Існуюче фінансово-господарське положення таке, що коефіцієнт рентабельності авансованого капіталу – 21 – 22 %, ціна авансованого капіталу – 19 %. Керівництво підприємства не вважає за доцільне брати участь у проектах зі строком окупності більш 4 років. Чи варто реалізовувати даний проект?

Задача № 20

Тривалість капітальних вкладень у створення нового виробництва (нової технологічної лінії) складає 4 роки з рівномірним розподілом по роках. Необхідні обсяги капітальних вкладень у будинки, спорудження й устаткування відповідно рівні: 400 тис. грн.; 600 тис. грн.; 2 000 тис. грн. Загальний обсяг вкладень в оборотні кошти складає 100 тис. грн.

Визначити загальний обсяг прямих капітальних вкладень ійого розподіл по роках і структурним складовим з урахуванням наступних співвідношень між складовими капітальних вкладень:

• витрати на пристосування й оснащення складають відповідно 15 і 12 % витрат на устаткування;

• витрати на транспортні засоби складають 20 % суми витрат на спорудження й устаткування;

• витрати на придбання технології рівні третьої частини витрат на устаткування.

Задача № 21

До реалізації пропонується інвестиційний проект А, капіталовкладення за яким складають 3 млн. грн. Очікуваний термін експлуатації проекту – 3 роки. Після цього обладнання буде демонтовано, його залишкова вартість оцінюється на рівні 196 тис. грн. Вартість капіталу – 15 %. У перший рік експлуатації очікується реалізувати 50 тис. т, а в наступні 2 роки по 100 тис. т продукції за ціною 100 грн./т. Собівартість 1 т очікується на рівні 80 грн.

За допомогою аналізу чутливості визначте вплив окремих параметрів інвестиційного проекту А – змінних величин – на значення чистої приведеної вартості. Проранжуйте зазначені параметри згідно зі ступенем їхньої значимості. Зробіть висновки.

Задача № 22

Підприємство має два варіанти інвестування наявних у нього 200 тис. грн. У першому варіанті підприємство вкладає в основні засоби, здобуваючи нове обладнання, що через 6 років (термін інвестиційного проекту) може бути продане за 14 тис. грн.; чистий річний грошовий доход від такої інвестиції оцінюється в 53 тис. грн.

Відповідно до другого варіанта підприємство може інвестувати гроші частково (40 тис. грн.) у придбання нового оснащення, а суму, що залишилася, у робочий капітал (товарно-матеріальні запаси, збільшення рахунків дебіторів). Це дозволить одержувати 34 тис. грн. річного чистого грошового доходу протягом тих же шести років. Необхідно врахувати, що по закінченні цього періоду робочий капітал вивільняється (продаються товарно-матеріальні запаси, закриваються дебіторські рахунки).

Якому варіанту варто надати перевагу, якщо підприємство розраховує на 14 % віддачі на інвестуємі їм кошти? Скористатися методом чистого сучасного значення.

Задача № 23

Підприємство планує вкласти гроші в придбання нового устаткування, що коштує 31700 грн. і має термін служби 4 роки з нульовою залишковою вартістю. Упровадження устаткування, по оцінках, дозволяє забезпечити вхідний грошовий потік 10000 грн. протягом кожного року. Керівництво підприємства дозволяє робити інвестиції тільки в тому випадку, коли це дає віддачу хоча б на рівні 10% у рік. Визначите, чи буде прийнятий проект, і розробіть план повернення боргу, якщо основою є кредитне інвестування.

Задача № 24

Підприємство вимагає, як мінімум, 18 % віддачі при інвестуванні власних засобів. В даний час підприємство має у своєму розпорядженні можливість купити нове обладнання вартістю 84500 грн. Використання цього устаткування дозволить збільшити обсяг продукції, що випускається, що в підсумку приведе до 17000 грн. додаткового річного грошового доходу протягом 15 років використання устаткування. Обчислите чисте сучасне значення проекту, припустивши, після закінчення проекту устаткування може бути продане по залишковій вартості 2500 грн.


Задача № 25

Підприємство планує виробляти продукцію, при цьому буде нести наступні витрати:

Витрати на од. продукції, грн./шт. Постійні витрати за 1 рік, грн.
- сировина 30,49 - пара 11,96 - електроенергія 4,34 - пряма праця 1,23 - втрати від браку 0,19 - інші 0,08 - непряма праця 114 456 - відрахування на соцстрах 77 811 - амортизація 824 609 - загальноцехові витрати 138 127 - загальнозаводські й адміністративні витрати 1 584 579 - інші витрати 12 056
Разом 48,28 Разом 2751 638

Ціна одиниці продукції за планом – 88,71 грн./шт. План продажу - 94500 шт.

Необхідно поліпшити положення підприємства, послідовно розглядаючи наступні питання і завдання.

1. Чому дорівнює відносний вкладений доход підприємства?

2. Визначите крапку беззбитковості виробництва в одиницях продукції й у грн.

3. Припустивши збільшення обсягу продажів у наступному році на 300000грн, визначите, наскільки збільшиться прибуток. Використовуйте значення відносного вкладення доходу.

4. Визначите запас міцності (у грн. і в %) підприємства, досягнутий у звітному році.

5. Обчислите операційний важіль підприємства. Якщо маркетингова служба підприємства зможе збільшити обсяг продажів на 8 %, то на скільки відсотків можна чекати збільшення прибутку підприємства? Зробіть оцінку за допомогою операційного важелю.

6. У результаті реалізації інноваційного проекту підприємство планує придбання нового обладнання загальною вартістю 16,8 млн. грн. з терміном експлуатації 10 років і планованою ліквідаційною вартістю 0,8 млн. грн. Передбачається, що старе устаткування буде цілком виведено з експлуатації і підприємство зможе його продати. Упровадження нового обладнання приводить до наступного наслідкам:

- витрати на електроенергію зменшуються на 16 %

- вартість сировини збільшується на 22 %

- втрати від браку зменшуються на 50 %

- постійні витрати на оплату праці разом з відрахуванням на соцстрах збільшуються на 14 %, у той час як витрати прямої праці на одиницю продукції зменшуються на 40 %

- загальноцехові витрати також збільшуються на 12 %

- загальнозаводські й адміністративні витрати зменшуються на 10 %

Упровадження нового обладнання за рахунок поліпшення якості продукції, що випускається, по оцінках відділу збуту дозволить продавати продукцію по більш високій ціні (на 12 %), обсяг реалізації планується також збільшити на 15 %. Зробіть аналіз беззбитковості цього випадку:

- спрогнозувавши звіт про прибуток

- визначивши точку беззбитковості, запас фінансової міцності підприємства й операційний важіль

Чи варто реалізовувати описаний інноваційний проект?

Задача № 26

Підприємство розглядає інноваційний проект, що передбачає придбання основних засобів і капітальний ремонт устаткування, а також вкладення в оборотні кошти за наступною схемою:

§ 95 тис. грн. - вихідна інвестиція до початку проекту;

§ 15 тис. грн. - інвестування в оборотні кошти в першому році;

§ 10 тис. грн. - інвестування в оборотні кошти в другому році;

§ 10 тис. грн. - інвестування в оборотні кошти в третьому році;

§ 8 тис. грн. - додаткові інвестиції в устаткування на п'ятому році;

§ 7 тис. грн. - витрати на капітальний ремонт на шостому року.

Наприкінці проекту підприємство розраховує реалізувати основні засоби, що залишилися, по їхній балансовій вартості 15 тис. грн. і визволити оборотні кошти. Результатом проекту будуть наступні чисті (тобто після сплати податків) грошові доходи, грн.:

Рік
1-й   2-й   3-й   4-й   5-й   6-й   7-й   8-й  
15 000 25 000 30 000 40 000 40 000 40 000 30 000 20 000

Необхідно розрахувати чисте сучасне значення інвестиційного проекту і зробити висновок про його ефективність за умови 14 %-й необхідної прибутковості підприємства на вкладені інвестиції.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 2493 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.017 с)...