Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Джерела постачання сировини, напівфабрикатів, продуктів у ЗРГ



Лекція 4. Організація продовольчого постачання.

План

1. Джерела постачання сировини, напівфабрикатів, продуктів у ЗРГ

2. Договори постачання, їх види.

3. Організація продовольчого постачання

Джерела постачання сировини, напівфабрикатів, продуктів у ЗРГ

1. Безперебійна і ритмічна робота підприємств громадського харчування в значній мірі залежить від регулярного забезпечення їх сировиною, напівфабрикатами, предметами матеріально-технічного оснащення, тобто раціональної організації постачання підприємств.

Для відпрацьованого механізму постачання велике значення мають заходи, що передбачають забезпечення широкого асортименту товарів у достатній кількості і високої якості протягом року незалежно від сезону, а також матеріалів, інвентарю і обладнання; своєчасність і ритмічність завозу товарів при дотриманні графіків доставляння; зведення до мінімуму трудових і матеріальних витрат при організації постачання та раціональне використання транспорту; своєчасність укладення договорів з постачальниками і автотранспортними підприємствами.

Згідно з «Правилами роботи ЗРГ» підприємства самостійно вирішують питання щодо організації постачання їх сировиною, напівфабрикатами, засобами матеріально-технічного забезпечення і вишукують найдешевші джерела постачання.

Джерелами продовольчого постачання підприємств РГ в період формування в економіці ринкових відносин можуть бути підприємства харчової промисловості (м’ясокомбінати, молокозаводи, рибопереробні комбінати тощо), оптові бази, склади державної та кооперативної торгівлі. Підприємства РГ можуть вести закупівлю м’яса, птиці, молока, яєць, картоплі, овочів у колективних сільськогосподарських підприємствах, підсобних господарствах і пунктах для відгодовування худоби, на ринку та у приватному секторі.

Потреба в сировині визначається в залежності від виробничої програми. На першому етапі планування виробництва складається план-меню, на підставі якого для всього підприємства визначають план випускання продукції виробничими цехами і кількість сировини і продуктів, що необхідні для приготування страв.

Для забезпечення безперебійної роботи виробництва, реалізації продукції і товарів у достатньому асортименті з урахуванням попиту споживачів на підприємствах громадського харчування необхідно створювати певні товарні запаси.

Норми запасів визначаються для кожного підприємства окремо і повинні бути правильно обгрунтовані, тобто враховувати тип підприємства, віддаленість підприємства від джерел постачання, умови постачання і зберігання продуктів.

Товарні запаси не повинні перебільшувати рекомендовані нормативи. Наднормативні товарні запаси збільшують втрати при зберіганні, затримують оборотність товарів, загромаджують складські приміщення, ускладнюють облік. Товарні запаси повинні бути мінімальними, але достатніми для ритмічної роботи підприємства. На підприємствах громадського харчування при нормальних умовах організації постачання, величина запасів продуктів з тривалим терміном зберігання (цукор, борошно, крупи) не повинна перебільшувати 8-10 денної реалізації, а продуктів, що швидко псуються (м’ясо, риба тощо), – 2-5 денної реалізації. На підприємствах РГ ще можуть створюватися сезонні запаси на довгий період окремих видів сировини і товарів (наприклад, картоплі і овочів на зимовий період тощо).





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 8230 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...