Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Юрій Яновський



1902 – 1954

Народився Юрій Яновський 27 серпня 1902 року.

Коротке і драматичне життя прожив цей письменник з романтичною душею, з неординарним світобаченням, з оригінальним творчим почерком. Родом з Кіровоградщини, він збирався поповнити лави технічної інтелігенції: вчився у Київському політехнічному. Але уже в 23 роки стає письменником - видає збірку романтичних оповідань "Мамутові бивні". Деякий час працює головним редакторам Одеської кінофабрики, як і Довженко, теж романтик і новатор, освоює нове мистецтво, враження від якого пізніше висловить у романі

"Майстер корабля ". Романтично-героїчний пафос властивий роману «Чотири

Шаблі», присвяченому подіям громадянської війни. Українська народна пісня

живить художню тканину цього твору, його композицію, образи героїв-партизан. Роман був безжально розкритиковано, далеко не всі сприйняли незвичайність стилю, прагнення автора піднестися над буденними земними проблемами. Перед Великою Вітчизняною війною Ю. Яновський закінчив трагедію, теж романтичну, "Дума про Британку", знову витримуючи несправедливі нападки критиків. Ще одна хвиля звинувачень піднялася у 1947-1948 рр. Ю. Яновського, як і багатьох його колег-письменників, проголошено прихильником націоналістичної естетики. Партійна цензура примусила Яновського переробити роман "Жива вода", з якого поставали картини страшної війни з фашизмом, що тільки-но закінчилась, залишивши криваві рани і на землі, і в душах людських. Навіть Сталінська премія 1948 р. за збірку «Київських оповідань» , теж на теми минулої війни, не врятувала письменника від жорстокого осуду. Перероблений за вимогами "наставників" роман вийшов під назвою "Мир" вже після смерті автора. Юрія Яновського, на щастя, обминула доля репресованих товаришів, але та "принципова " партійна критика, яка супроводжувала майже всю його творчість, дала свій страшний результат.

Причин для серцевої хвороби й передчасної смерті було досить. Роман "Вершники" (1935) став найзначнішим творам Ю. Яновського. І тут увагу письменника привернули події громадянської війни в Україні.

25 лютого 1954 року помер Юрій Яновський. Похований він на Байковому цвинтарі





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 165 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...