Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ЗАТВЕРДЖУЮ. щодо проведення самостійної роботи студентів



Завідуючий кафедрою

працівник ЗСУ А.В.КАЛАШНІКОВ

“___” _____________ 2014 р.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

щодо проведення самостійної роботи студентів

Тема 2. Основи бойової готовності та бойової підготовки підрозділу

Заняття: Розробка план - конспекту.

Навчальні питання: 1. Практична розробка план – конспекту для проведення занять.

Вид заняття: самостійна робота.

Час: 2 години.

Навчально-виховна мета:

1. Закріпити знання, отримані у ході практичного заняття щодо порядку і правил складання план-конспекту для проведення навчальних занять з предметів програми бойової підготовки.

2.За попередніми завданнями викладача самостійно скласти план-конспект та представити викладачу для його затвердження і оцінки виконання завдання.

3.Самовиховувати усвідомлене ставлення до виконання посадових обов’язків.

Матеріальне забезпечення: підручники, навчально-методичні посібники, плакати, прилади і засоби класної навчальної матеріально-технічної бази.

Література:

1.Директива заступника Міністра оборони України – командувача Сухопутними військами Збройних Сил України від 2.03.1998р. № 2 “Про упорядкування повсякденної діяльності у Сухопутних військах України “.

2.Методичний посібник “Планування бойової підготовки у з'єднанні, частині, підрозділі”, затверджений заступником Міністра оборони України – командувачем Сухопутними військами Збройних Сил України. Київ, “Варта” 1996р.

3.Статути Збройних Сил України. Київ, “Варта” 1999 р.

4.Методичні рекомендації командирам і штабам з організації бойової підготовки у з’єднаннях та військових частинах Сухопутних військ Збройних Сил України. Київ, 2005р.

5.Рекомендації з організації і методики проведення занять з бойової підготовки в механізованих і танкових підрозділах. Київ, 2005р.

Методичні вказівки: – напередодні заняття провести інструктаж командира взводу щодо організації та методики проведення заняття, вказати шляхи і способи досягнення мети заняття;

– нагадати студентам завдання самостійної роботи та форми звітності за її виконання;

– надати допомогу у підборі та використанні рекомендованої літератури;

– поставити завдання командиру взводу щодо контролю за відпрацюванням студентами навчального матеріалу.

– оцінку за складання студентами план-конспекту враховувати при проведенні модульного контролю.

НАВЧАЛЬНІ МАТЕРІАЛИ

1. Методика та етапи підготовки керівника до занять.

Етапи підготовки керівника до заняття:

особиста підготовка керівника; підготовка місця проведення та матеріального забезпечення;

підготовка до заняття помічників (сержантів); підготовка до заняття тих, хто навчається (учнів);

контроль готовності до проведення заняття.

Особиста підготовка керівника до заняття складається з:

усвідомлення змісту попереднього заняття; визначення основної навчальної мети заняття;

визначення навчальних питань та розрахунок часу на їх відпрацювання; вибір методу навчання та педагогічних прийомів; оголошення ходу заняття; вивчення керівних документів та складання конспекту (план-конспекту, плану) проведення заняття.

Керівник заняття, перед усім, приступаючи до підготовки заняття, повинен у першу чергу усвідомити зміст заняття та визначити його мету.

Зміст заняття розкривається у розкладі занять роти, з якого керівник заняття (командир взводу) виписує: найменування теми; номер та короткий зміст заняття; термін часу, який відводиться на заняття; місце проведення заняття.

З Програми бойової підготовки командир взводу повністю усвідомлює зміст та об'єм заняття, мету заняття а також, які знання вже отриманні за даною темою, що повинно бути вивчено, які нормативи повин­ні бути відпрацьовані, визначає метод проведення заняття.

Визначення мети робить заняття продуктивним та конкретним, визначає метод проведення та педагогічні прийоми при прове­денні заняття, оптимальні дії керівника та тих, хто навчається, викликає потребу в обладнан­ні місця проведення заняття та навчально-матеріальне забезпечення заняття.

Мета проведення заняття формується у суворій залежності від:

змісту та важливості навчального матеріалу;

рівня знань навичок та вмінь підлеглих;

тривалості заняття та форми його проведення;

місця проведення та навчально-матеріального забезпечення заняття.

Навчальна мета може ставитися таким чином:

- дати уявлення; - ознайомити; - навчити; - вивчити;   - тренувати у виконанні …; - здійснити; - вдосконалювати навички у...; - дати практику у....

Основний матеріал спочатку вивчають з метою навчити особо­вий склад правильно виконувати свої обов'язки, прийоми або дії, а далі, з метою закріплення, поглиблення та вдосконалення знань, вмінь та навичок навчаємих. Треба мати на увазі, що при відпрацюванні прийомів, вправ та дій у складі підрозділів - основною метою є удосконалення та злагодження в діях відділення, взводу, роти. На таких заняттях мета заняття форму­люється окремо для підрозділу, особового складу (солдат, сержантів, офіцерів).

З метою якісного навчання виконанню прийомів, дій та нормативів на занятті, зазвичай, відпрацьовується до чотирьох питань. Визначення об’єму заняття залежить від важливості навчальних питань та часу на розкриття у повному обсязі кожного навчального питання.

При виборі методу проведення заняття необхідно звернути увагу на правильне співвідношення між вивченням теоретичних положень та від­працюванням практичних дій підлеглих.

Продовжуючи підготовку до заняття, керівник у відповідності до розкладу занять, теми заняття, змісту і мети заняття, вказівок прог­рами бойової підготовки вибирає керівні документи, починає їх вивчення та усвідомлення.

Для вивчення основних вимог керівних документів застосовується: загальний перегляд документів; суцільне, повне читання документів; читання з подальшим конспектуванням основних положень; читання та конспектування основних вимог документу.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 189 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...