Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пожежонебезпечні властивості речовин



Реферат

на тему:

Основи пожежної безпеки

Тема: пожежна безпека.

Мета заняття: Ознайомити учнів із загальними причинами виникнення пожеж., основними вимогами пожежної безпеки; навчити організовувати протипожежні заходи в навчальному закладі.

Характерні причини виникнення пожеж.

За даними щорічних аналізів, які проводить Міністерство внутрішніх справ України, основними причинами пожеж на підприємствах є:

Ø порушення пожежних норм і правил у технологічних процесах виробництва;

Ø неправильне обладнання систем опалення, вентиляції, електроустаткування;

Ø порушення норм і правил зберігання пожежонебезпечних несумісних матеріалів;

Ø порушення правил користування електрообладнанням;

Ø невиконання протипожежних заходів щодо обладнання пожежного водозабезпечення, влаштування пожежної сигналізації, забезпечення первинними засобами пожежогасіння;

Ø використання відкритого вогню факелів, паяльних ламп, куріння у заборонених місцях;

Ø погане знання персоналом протипожежного інструк­тажу;

Ø необережна поведінка та дитячі пустощі з вогнем.

Пожежонебезпечні властивості речовин.

Пожежна небезпека в навчальних майстернях, фізико-хімічних та електро-технічних лабораторіях, кабінетах навчальних закладів зумовлена властивостями матеріалів і реагентів, які застосовуються, а також змістом учбових занять, які проводяться.

Головні причини пожежної небезпеки в кабінетах і лабораторіях:

Ø досліди, які супроводжуються електростатичним розрядом, нагрівом тіл;

Ø досліди з демонстрації вибухів різних газів і пари;

Ø необережне поводження з вогнем, вогненебезпечними рідинами;

Ø неправильне зберігання вогненебезпечних рідин.

Вогне- і вибухонебезпечні речовини, які застосовуються в кабінетах, можна поділити на кілька груп:

o речовини, здатні до утворення вибухових сумішей (бертолетова сіль та інші нітрати);

o легкозаймисті й горючі речовини (бензин, ацетон, спирт, гас, фосфор червоний та інші);

o речовини, які спричиняються до спалаху (бром, азотна та сірчана кислоти тощо);

o горючі речовини (сірка, вугілля та інші).

Самозайматися можуть ганчірка та пакля, просочені машинним маслом. Вогне- і вибухонебезпечні речовини потрібно зберігати загальною кількістю не більше 3 кг в спеціальному металевому ящику,- встановленому якомога далі від нагрівальних приладів і виходів. Реактиви та інші речовини та матеріали, сукупне зберігання яких може спричинити акумуляцію тепла, утворення пожежо - небезпечних концентрацій або бути імпульсом для самозапалювання, потрібно зберігати окремо у вогнетривких шафах у відповідній упаковці. На банках, бутлях та іншій упаковці з хімічними речовинами повинні бути чіткі написи із зазначенням їх найхарактерніших властивостей: "Вогненебезпечні", "Отруйні", "Хімічно активні" тощо.

У лабораторіях, майстернях, кабінетах працювати учням з пожежонебезпечними речовинами дозволяється тільки під наглядом і керівництвом викладача або лаборанта. Меблі та обладнання в приміщеннях повинні бути встановлені так, щоб вони не заважали евакуації людей на випадок пожежі. Робочі столи і витяжні шафи, призначені для роботи з пожежонебезпечними речовинами, повинні знаходитись у належному стані, а при роботі з кислотами та іншими активними речовинами — стійкими до їх дії. Всі приміщення повинні бути забезпечені засобами пожежогасіння відповідно до встановлених норм. Перед проведенням учнями дослідів викладач повинен пояснити можливі причини пожежної небезпеки і профілактичні заходи. Забороняється виливати легкозаймисті і горючі речовини в каналізацію.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 806 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...