Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Запобігання пожежам від електросвітильників



Температура на поверхні колб у лампах розжарювання під час їх дії досягає 100-150 °С. Якщо поверхня лампи вкрита шаром пилу, то температура може досягати і більших значень: 250-300 °С. Крім того, трапляються випадки розриву колб електричних ламп розжарювання під час перепадів напруги в мережі, внаслідок чого може статися пожежа. Тому відстань між світильниками з лампами розжарювання та предметами з горючих матеріалів, у тому числі горючими будівельними конструкціями, суворо регламентується і має відповідати значенням, наведеним у табл. 8.1.

Таблиця 8.1

Номінальна потужність лампи, Вт Мінімальна допустима відстань, м
  0,5 0,8 1,0

Коли проводиться монтаж світильників в облицюванні з горючих матеріалів або на підвісній стелі, то місця прилягання цих світильників необхідно захищати негорючим теплоізоляційним матеріалом. Кріплення освітлювальної апаратури до будівельних конструкцій здійснюється за допомогою спеціальних гаків або різьбових з'єднань. Не можна підвішувати світильники на проводах.

Важливим фактором забезпечення пожежної безпеки світильників є правильне підімкнення їх до електричної мережі, яке здійснюється за допомогою клемових затискачів. При будь-якому способі підімкнення необхідно спочатку пролудити місця з'єднання проводів.

Під час проектування електричного освітлення необхідно, щоб усі освітлювальні установочні електроприлади (світильники, вимикачі, розетки тощо) відповідали середовищу приміщень та зовнішнього (надвірного) устаткування. У вибухопожежонебезпечних зонах можна застосовувати виключно світильники відповідного типу та ступеня захищеності. При експлуатації таких світильників треба особливо ретельно стежити за станом засобів захисту, що попереджують та локалізують вибух. Під час огляду вибухозахисних поверхонь у з'єднаннях слід звертати увагу на те, щоб на них були відсутні вибої, подряпини, відколи, які збільшують ширину щілини або зменшують мінімально допустиму довжину з'єднання. За наявності пошкоджень такі світильники мають бути негайно замінені. Не можна допускати будь-яких дефектів на різьбі.

У світильниках підвищеної надійності щодо вибуху вибірково перевіряється стан гумових ущільнювальних прокладок, що забезпечують герметичність з'єднання корпусу з захисним ковпаком. Цілісність світлопропускного елемента повинна перевірятись в усіх вибухозахищених світильниках. Якщо скло має дефекти, замінюють весь світильник. Тип та потужність джерела світла повинні відповідати інструкції заводу-виробника. Забороняється замінювати лампи у ввімкнених світильниках.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 603 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...