Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання 1. Підготувати проекти наступних документів:позовної заяви; ухвали про порушення провадження у справі; відзиву на позовну заяву; ухвали про припинення



Підготувати проекти наступних документів:позовної заяви; ухвали про порушення провадження у справі; відзиву на позовну заяву; ухвали про припинення провадження у справі; рішення у справі.

Задача 1

Приватне підприємство «Айскрим» звернулося з позовом до господарського суду Закарпатської області про стягнення з відповідача — заводу «Кабельні мережі» — заборгованості за надані послуги, оскільки завод знаходився на грані банкрутства. В позовній заяві було викладено прохання про забезпечення позову шляхом накладання арешту на майно і грошові суми, що належать відповідачеві.

Чи правомірні вимоги позивача?

На якій стадій господарського процесу можливо забезпечення позову?

Яким шляхом і яким актом це оформлюється?


Задача 2

Товариство з обмеженою відповідальністю «Вест» звернулося до господарського суду Хмельницької області з позовом до повного товариства «Іст» про стягнення вартості товарів та пені за прострочені платежі.

Рішенням господарського суду позовні вимоги ТОВ «Вест» задоволені та на ПТ «Іст» накладено штраф за неподання відзиву на позовну заяву і документів, витребуваних господарським судом.

Рішення судді господарського суду було перевірене в апеляційному порядку і скасоване. При перевірці було встановлено, що позивач у позовній заяві вказав неправильну адресу відповідача.

Чи правомірне скасування рішення? Відповідь обґрунтуйте.

Задача 3

Господарський суд Житомирської області прийняв рішення за позовом командитного товариства «Веселка» до кооперативу «Метелик» про повернення відповідачем — кооперативом — позивачеві незаконно вилучених калькуляторів, про що повідомити господарський суд, а в разі невиконання цієї вимоги (так було зазначено у резолютивній частині рішення) стягнути з кооперативу вартість калькуляторів.

Рішення було скасовано апеляційною інстанцією. Чи правомірно? Зазначте статті ГПК, які є підставою для скасування цього рішення.

Задача 4

ТОВ «Клон» звернулось до господарського суду з позовом до ТОВ "Автосервіс" про звернення стягнення на майно. Відповідач без поважних причин не подав до господарського суду відзив на позовну заяву та не забезпечив явку свого представника у призначене судове засідання.

Господарський суд розглянув справу за наявними матеріалами та задовольнив позов.

Чи законні дії господарського суду?

Задача 5

АТ "ВІД" звернулося в місцевий господарський суд з позовом до ТОВ "Полюс" про розірвання договору оренди і повернення майна.

Господарський суд відмовив у прийнятті позовної заяви, оскільки позивач не подав доказів про наявність у нього права на звернення до господарського суду. На думку суду, позивач як правонаступник первісного власника майна — орендодавця не отримав права орендодавця за договором оренди, який оспорюється.

Чи законні дії господарського суду? На яких підставах суд може відмовити в прийнятті позовної заяви?

Задача 6

У процесі судового розгляду справи суддя звернувся до голови місцевого господарського суду з поданням щодо продовження строку вирішення справи на два місяці, посилаючись як на участь у справі кількох відповідачів, так і на значний обсяг поданих сторонами доказів і документів в обґрунтування своїх вимог і заперечень позову.

Чи підлягає задоволенню подання судді?

В яких випадках і хто має право продовжити строк вирішення спору?

Задача 7

У резолютивній частині свого рішення місцевий господарський суд зазначив: "Відповідач зобов'язаний протягом місяця передати позивачеві незаконно вилучені швейні машини, про що повідомити господарський суд, а в разі невиконання цієї вимоги стягнути з відповідача вартість швейних машин".

Чи відповідає резолютивна частина рішення вимогам закону? Чи може рішення передбачати альтернативні умови його виконання?

Задача 8

Справа за позовом ТОВ "Поступ" до комунального підприємства про стягнення 21000 грн, зайво перерахованих відповідачеві за електроенергію, розглядалася трьома суддями місцевого господарського суду.

Дослідивши обставини справи та докази, суд задовольнив позовні вимоги позивача у повному обсязі.

Один із суддів не погодився з таким рішенням суду і виклав окрему думку, в якій обґрунтував, що вимоги позивача підлягають задоволенню частково.

Окрема думка судді була приєднана до справи.

У резолютивній частині рішення суд зазначив: "Позов задовольнити. Стягнути з розрахункового рахунка комунального підприємства на користь ТОВ "Поступ" 21000 грн. боргу та 1700 грн. судового збору, видати наказ. До справи приєднана окрема думка судді Іванченка В. П.".

Чи законні дії суду?

Чи відповідає вимогам закону резолютивна частина рішення? Який порядок оформлення та приєднання до справи окремої думки судді?

Семінарське заняття 4

Тема 9. Перегляд судових рішень в апеляційному порядку

Тема 10. Перегляд судових рішень у касаційному порядку. Перегляд судових рішень Верховним Судом України

Питання для усного опитування та дискусії

4.1. Право апеляційного оскарження. Підстави перевірки рішень, ухвал і постанов в апеляційному порядку.

4.2. Форма, зміст, строк подання апеляційної скарги.

4.3. Право касаційного оскарження.

4.4. Порядок та строк подання касаційної скарги.

4.5. Порядок розгляду справи Верховним судом України.

4.6. Постанова Верховного суду України.

Методичні вказівки

Ключовими термінами, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: апеляційний господарський суд, апеляційна скарга, Вищий господарський суд України, касаційна скарга, Верховний суд України.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

- право апеляційного та касаційного оскарження;

- строки подання апеляційної та касаційної скарг;

- форма, зміст, додані документи до апеляційної та касаційної скарг;

- порядок розгляду справи Верховним судом України.

Практичні завдання





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 666 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...