Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Виконання студентами тестових завдань з питань теми заняття. Ключові терміни та поняття: договір підряду, генеральний замовник, субпідрядник, агентський договір



Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: договір підряду, генеральний замовник, субпідрядник, агентський договір, доручення, договір комісії, зберігання на товарному складі, зберігання речей у готелях, камерах схову, охорона майна державними організаціями, нотаріусом, страхування, перевезення.

Особливу увагу слід звернути на такі питання:

― Особливості договорів побутового та будівельного підряду.

― Співвідношення понять договору доручення і довіреності.

― Особливості укладення договорів страхування.

― Специфіка перевезення вантажів, пасажирів та багажу.

Задача № 1

Будівельники Олексієнко та Волошин домовились з Петровим про будівництво для нього дачі. Вартість робіт, строк виконання були визначені у письмовому документі, який сторони назвали «трудовий договір». Матеріали для будівництва зобов’язувався надати Петров до 10 травня 2011 року. Сторони розпочали роботи своєчасно і вже 28 травня майже усі роботи були завершені.

Вони повідомили замовника Петрова про те, що 30 травня просять його приїхати для прийняття роботи. 29 травня залишилось повісити ворота. У ніч з 28 на 29 травня внаслідок землетрусу дачу було повністю зруйновано. Петров приїхав ранком 2 червня для прийняття роботи та відмовився оплатити їх виконання, вимагаючи від Олексієнка та Волошина безоплатно збудувати нову дачу з власних матеріалів.

Хто несе ризик випадкового знищення (пошкодження) предмету договору підряду? Проаналізуйте ситуацію та вирішіть спір. Чи зміниться рішення суду, якщо Петров прийняв предмет договору частково (будівельникам залишилося повісити ворота), і внаслідок землетрусу дачу було повністю зруйновано?

Задача №2

Петраков 20 грудня отримав з пральні чотири сорочки. 28 грудня він розгорнув сорочки та побачив на комірі трьох сорочок брудні плями. У той же день він звернувся у пральну з проханням перепрати та перепрасувати сорочки. Приймальниця відмовилась виконати прохання. Завідуюча приймальним пунктом, до якої звернувся Петраков, заявила, що оскільки недоліки у роботі були явними та замовник про них не повідомив одразу при отриманні сорочок, він тим самим позбавив себе права заявити про недоліки у роботі у подальшому, тим більше, що пройшло вже більше тижня. Петраков написав скаргу до об’єднання «Міські пральні».

Яку відповідь об’єднання повинно дати Петракову?

Задача № 3

Громадянин М. згідно з проїзним квитком зайняв місце у купе поїзду Хмельницький — Сімферополь. Роздягнувшись та залишивши свої речі, М. пішов повечеряти до вагону-ресторану. Повернувшись до купе, він не виявив своїх речей. М. пред’явив свої претензії провіднику та начальнику потяга. Останні відмовились зафіксувати факт пропажі та відхилили будь-які вимоги щодо відшкодування втрачених речей.

Повернувшись до Хмельницького, М. пред’явив позов до управління залізниці про відшкодування вартості багажу на суму 890 грн. та моральної шкоди на суму 1000 грн. У позовній заяві було вказано, що речі могли зникнути через невиконання провідником своїх обов’язків.

Чи буде позовна заява задоволена? Вирішіть справу по суті.

Вкажіть відмінність між поняттями «ручна поклажа», «багаж», «вантажо-багаж». Які особливості їх перевезення та відшкодування шкоди за їх втрату.

Задача № 4

За договором складського зберігання товарний склад прийняв а зберігання від ТОВ «Ластівка» 360 кг м'ясопродуктів та 145 кг риби різних сортів.

У зв’язку із аварією в енергосистемі складські приміщення було відключено від енергопостачання. Товарний склад було попереджено про те, що ремонт ліній електропередач може зайняти 2 доби. Щоб запобігти псуванню переданого на зберігання майна, товарний склад негайно попередив усіх поклажодавців про необхідність забрати товар зі складу. ТОВ «Ластівка» не змогло оперативно вивезти свій товар, у результаті чого частина майна була зіпсована. ТОВ «Ластівка» звернулось до товарного складу з вимогою про відшкодування збитків.

Які правові наслідки дострокового припинення або розірвання договору складського зберігання? Чи підлягає вимога ТОВ «Ластівка» задоволенню? Хто повинен відповідати за збитки, завдані ТОВ «Ластівка»?

Задача № 5

Громадянин Коваленко застрахував життя та здоров’я сина Віктора.

21 грудня 2006 року внаслідок дорожньо-транспортної пригоди Віктор загинув, громадянин Коваленко отримав значні тілесні ушкодження. По факту ДТП була порушена кримінальна справа, вироком суду встановлена вина Коваленка у скоєнні ДТП. Страховик відмовив у виплаті страхового відшкодування, оскільки смерть Віктора сталася з вини громадянина Коваленка — батька Віктора.

Дайте правовий аналіз ситуації. Чи матиме страховик право на суброгацію за умови виплати страхового відшкодування?

Задача № 6

Підприємець, який за договором дорученням придбав для ТзОВ товар, помер до передачі його довірителеві. ТзОВ звернулося з вимогою до одного зі спадкоємців негайно передати їй товар. Спадкоємець погодився це зробити лише за умови, що ТзОВ компенсує йому витрати, які поніс Підприємець у зв’язку з покупкою товару за вищу ціну, ніж була обумовлена з ТзОВ у договорі доручення.

Які правові наслідки зумовлює смерть повіреного? Які права та обов’язки мають спадкоємці повіреного? Чи правомірні вимоги ТзОВ та Спадкоємця? Як слід діяти ТзОВ, якому не було відомо про придбання товару Повіреним за вищою ціною? Як зміниться вирішення спору, якщо ТзОВ знало про відступ Повіреного від змісту доручення?

Семінарське заняття 4

Тема 4. Правове регулювання кредитно-розрахункових відносин. Зобов'язання про спільну діяльність

Питання для усного опитування та дискусії

4.1. Особливості правового регулювання розрахункових та кредитних відносин:

4.1.1. Поняття та загальна характеристика договору позики.

4.1.2. Поняття та істотні умови кредитного договору.

4.1.3. Правова природа договору банківського рахунка.

4.1.4. Банківський вклад та його види.

4.1.5. Правове регулювання безготівкових розрахунків у підприємницькій діяльності за законодавством України.

4.1.6. Поняття готівкових розрахунків та порядок їх здійснення. Обмеження готівкових розрахунків за участю суб'єктів господарювання.

4.2. Зобов'язання про спільну діяльність:

4.2.1. Договори про спільну діяльність.

4.2.2. Поняття договору простого товариства.

4.2.3.Засновницький договір про створення юридичної особи.

Аудиторна письмова робота





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 653 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...