Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мета заняття. 1.1. Оволодіти методикою аналізу вихідних даних для проектування заготовки



1.1. Оволодіти методикою аналізу вихідних даних для проектування заготовки.

1.2. На практиці засвоїти методику визначення маси деталі

1.3. Оволодіти методикою попереднього визначення типу отримання заготовки

2. Теоретичні передумови до виконання роботи.

Мета будь-якого виробництва — випуск високоякісної продукції (виробів) за умови найменших матеріальних і трудових витрат. Кількість виробів, виготовлених за одиницю часу (рік, квартал, місяць, декаду), називають виробничою програмою. Під час виготовлення виробів на робочих місцях виконують технологічні операції. Для цього обладнують робоче місце, тобто готують основне устаткування. Його встановлюють на запланованій дільниці виробничої площі, споряджають необхідними інструментами, технологічними пристроями, засобами механізації та автоматизації праці, вимірювальними та контрольними засобами, розробляють І виконують заходи з безпеки праці. Виконання перелічених робіт вимагає значних трудовитрат і -часу. Тому для підвищення продуктивності праці та устаткування намагаються збільшити кількість робіт, що виконуються на одному робочому місці (в одній операції), тобто підвищують серійність виробництва. Якщо на одному робочому місці безперервно виконується одна й та ж робота, а устаткування, спорядження та інструмент — спеціальні (високий ступінь спеціалізації), то таке робоче місце називають робочим місцем масового виробництва. Робоче місце, на якому здійснюється багато різних операцій, що не повторюються або повторюються через невизначені проміжки часу (спеціалізація відсутня), називають робочим місцем одиничного виробництва. Робоче місце, де виконують невелику кількість різних операцій, що періодично повторюються (середня ступінь спеціалізації), називають місцем серійного виробництва. Таким чином, розрізняють три основних типи виробництва: масове, серійне та одиничне. Серійне виробництво поділяють ще на дрібносерійне та багатосерійне.

Основні поняття та терміни, що характеризують типи виробництва, регламентовані державними стандартами, в яких сказано, що тип виробництва — це класифікаційна категорія виробництва, яка характеризується ознаками широти номенклатури, регулярності, стабільності та обсягу випуску виробів.

Для попереднього визначення типу виробництва використовують таблицю 1.

Таблиця 1

Маса деталі, кг Тип виробництва
одиничне дрібно- серійне середньо- серійне крупно- серійне масове
<1,0 <10 10-2000 1500-100000 75000-200000  
1,0 – 2,5 <10 10-1000 1000-50000 50000-100000  
2,5 – 5,0 <10 10-500 500-35000 35000-75000  
5,0 – 10 <10 10-300 300-25000 25000-50000  
>10 <10 10-200 200-10000 10000-25000  

Масове виробництво характеризується великим обсягом випуску продукції, що безперервно виготовляється на одних і тих же робочих місцях впродовж великого проміжку часу, широким застосуванням спеціалізованого устаткування та спорядження, автоматизованих пристроїв і автоматичних ліній, спеціальних інструментів, механізованого та автоматизованого транспортування заготовок у процесі їх виготовлення. В масовому виробництві невисокі вимоги до кваліфікації робітників, кількість працівників мінімальна, а собівартість заготовок найменша. Коефіцієнт закріплення операцій у масовому виробництві прямує до І. Для масового виробництва властиві такі особливості: устаткування розташоване в послідовності виконання операцій, використовується високопродуктивне устаткування, широко застосовуються досягнення науки та техніки, проектування автоматизоване, виконання та керування виробничими процесами здійснюється разом з контролем якості виробів. Найбільш досконалою формою організації масового виробництва є потокове виробництво, де технологічне устаткування розташоване згідно з порядком виконання операцій технологічного процесу та визначеним інтервалом випуску виробів. За таким принципом будують автоматичні лінії оброблення заготовок.

Одиничне виробництво характеризується випуском різноманітних заготовок практично без їх повторюваності чи партій (серій) заготованок, використанням здебільшого універсального устаткування, технологічного спорядження, інструментів і транспортних засобів, низьким рівнем механізації та автоматизації. В одиничному виробництві висувають переважно високі вимоги до кваліфікації робітників, збільшується кількість працівників, значно зростає вартість заготованок, переважає ручна праця, устаткування розташовують за його типом чи моделлю.

Серійне виробництво відзначається обмеженою номенклатурою заготовок, що обробляються партіями, і відносно великим обсягом випуску готових виробів. За технічними характеристиками багатосерійне виробництво близьке до масового, а дрібносерійне — до одиничного. Підвищення серійності виробництва зумовлює збільшення продуктивності праці, зниження вартості виробів і підвищення їх якості





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 190 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...