Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методична рекомендація до семінарського заняття №8



ТЕМА: Наростання кризових явищ в розвитку радянської тоталітарної системи та її крах. (1965-1991р.р.)

План:

1. Соціально - економічне і політичне становище в Україні у 1965-1985р.р. Наростання кризових явищ в розвитку радянського ладу.

2. Об'єктивна необхідність змін у всіх сферах суспільного життя.

3. Особливості процесу горбачовської “перебудови” в Україні,

4. Активізація суспільного життя в Україні в кінці 80-х p.p. Виникнення політичних організацій та партій.

_________________________________________________________________________

Анотації

Питання 1. Соціально - економічне і політичне становище в Україні у 1965-1985р.р. Наростання кризових явищ в розвитку радянського ладу.

Опрацювання даної теми приводить до розуміння тих складних і суперечливих соціально - економічних і політичних процесів в надрах радянської імперії, які привели спочатку до глибокої кризи, а згодом до її повного розвалу. Вивчення даної теми треба розпочати з того, що 1965-1985р.р. в історії СРСР не прості і суперечливі. Згодом їх назвуть періодом застою, пов’язаних з іменами тодішніх керівників, сірих особистостей - Л.Брежнєва. Ю.Андропова, К.Черненка. То були роки втрачених можливостей. Саме в цей період Радянський Союз здав свої позиції у всіх сферах суспільного життя, втратив свій авторитет в очах світової спільноти через агресивність і підступність своєї зовнішньої політики (агресія проти Угорщини (1956р.), Чехословаччини (1968р.), військова авантюра проти Афганістану і.т.д.).

Чому все це сталося?

Відповідь на поставлене питання повинен дати розгляд першого питання плану семінару. Тут потрібно розкрити основні причини кризи радянської системи. Основна з них - тоталітарний режим з його адміністративно - командною системою керівництва народним господарством, який позбавив громадян власності і свободи, а значить стимулів до творчої праці, породжував загальну пасивність, байдужість, безвідповідальність, безгосподарність, злодійство тощо. Далі потрібно з’ясувати, чому соціалізм не зумів освоїти досягнення НТР і використати (як це зробив захід) їх для блага суспільства. А тому, що відсутність ринкової конкуренції, виконуючи план по валовому виробництву підприємства не могли, та й не хотіли впровадження новинок науки і техніки у виробничий і технологічний процес.

Серйозною ознакою застою в економіці було те, що вона за інерцією продовжувала розвиватися на екстенсивній основі, орієнтувалася на включення у виробництво додаткових трудових і матеріальних ресурсів. На виробництво одиниці національного доходу в СРСР затрачувалось в декілька разів більше праці, енергії, сировини і матеріалів, ніж в розвинутих країнах. У 80-х роках в СРСР продуктивність праці в промисловості була в 4, а, в сільському господарстві - в 10 разів нижчою ніж на Заході чи Японії. Довгий час ми брали в економіці не вмінням, а числом, точніше надмірним витрачанням ресурсів. Так склалась в СРСР затратна структура народного господарства, в якій домінуючим виступають не якісні, а кількісні (валові) показники. Тому радянська продукція була (і продовжує бути сьогодні) дорогою (високозатратною), а значить не конкурентноспроможною. У 1986р.. у загальному обсязі промислової продукції вищої категорії якості досягли лише 15.9% виробів.

Зверніть увагу на те, що криза охопила не тільки економіку, але й соціальну сферу, в основі якої давно сформувалась порочна практика - залишковий принцип виділення коштів на соціальні потреби. Звідси низький рівень життя народу, інфляція, постійні дефіцити і черги. Гігантськими темпами почав зростати внутрішній і зовнішній борг держави.

Покажіть кризу національної політики КПРС-КПУ, її причини і наслідки, а також драматичні зміни в демографічних процесах України та економічну кризу. Чорнобиль.

Підсумовуючи зверніть увагу, що мілітаризація економіки була однією з головних причин жебрацького становища радянської економіки. В результаті постійного “захисту завоювань соціалізму” (наведіть приклади) КПРС створила суспільство, в якому 80% промислового і наукового потенціалу країни працювали на ВПК.

При аналізі політичного життя України треба виходити з того, що Україна власного життя не мала, а на правах колонії (на конкретних прикладах доведіть це) входила до політичних структур радянської імперії - СРСР. Характерними ознакою політичного життя України, що тривало до грудня 199Др. (71р.) було:

а) утвердження тоталітарного комуністичного режиму;

б) повна втрата національної незалежності;

в) повна залежність від Москви, політика якої була спрямована на денаціоналізацію України.

При розгляді цього питання слід мати на увазі, що патріотичні сили нашого народу ніколи не змирились з своєю долею, постійно чинили опір тоталітарній системі, що знайшло своє втілення в розгортанні дисидентського руху. Дисиденство стає постійною рисою політичного життя в Україні. Підкресліть, що в цей період в орбіту цього руху включилась не лише інтелігенція, а й робітництво і він охопив не лише Галичину, а й інші регіони України. Покажіть що на зміну хрущовській “відлизі” прийшла брежнєвська реакція яка взяла курс на реабілітацію сталінізму і розпочала справжню війну проти дисиденства, що нагадувало сталінські репресії 40 - 50-х p.p.

Проаналізуйте три хвилі (1965-1966, 1972, 1979-1980р.р.) репресій тоталітарного режиму проти національного відродження в Україні. Покажіть чому режим жорстоко розправлявся з найменшими проявами національного пробудження, розкрийте антиукраїнську суть національної політики КПРС-КПУ.

В заключні зробіть висновок, що рух опору 60-70-х p.p. в Україні після розгрому ОУН-УПА відродився і може стати зародком широкого демократичного руху, як це і сталося в 2-й половині 80-х років.

Питання 2. Об'єктивна необхідність змін у всіх сферах суспільного життя.

Висвітлюючи друге питання семінару покажіть, що в середині 80-х років СРСР опинився на грані економічної, соціальної і політичної кризи. Тоталітарна система, ядром якої виступала КПРС, виявила свою повну нездатність вивести країну із застою. Нове керівництво КПРС на чолі з М.Горбачовим в квітні 1985р. оголосило про потребу докорінних змін курсу внутрішньої і дозвільної політики. Був взятий курс на так звану “перебудову всіх сфер суспільного життя”. Наголосіть, що метою “перебудови” була модернізація (оновлення, осучаснення) радянської тоталітарної системи, або зберегти її. При цьому потрібно виходити з того, що перебудова була задумана виключно в інтересах партії, а саме партія навіть і не думала перебудовуватися. Більше того, партапарат покладався не на власний народ (про якого так багато говорили і продовжують говорити комуністичні лідери і сьогодні), а на гарантів влади - КДБ, МВС, армію на збанкрутілий партійно-господарський апарат.

Розкрийте зміст і наслідки лозунгів “перебудови” - “прискорення, демократія і гласність”, а також особливості перебудови в Україні. Зверніть увагу на те, що головною особливістю процесу “перебудови” в Україні була сильна протидія консервативних сил перебудові. В їх руках залишалась вся влада в Києві на місцях - це партапарат на чолі з В.Щербицьким, які чинили шалений опір радикальним змінам в республіці.

На завершення проаналізуйте причини краху політики “перебудови” М.Горбачова та її наслідки.

Питання 3. Особливості процесу горбачовської “перебудови” в Україні,

Розкриваючи третє питання семінару покажіть, що “перебудова”, як і кожна “революція згори” була доволі обмеженою і непослідовною. Але головне її значення полягало в тому, що вона спричинилася до різкого зростання політичної активності широких верств народу. Цьому сприяли перш за все демократизація суспільства, гласність, нова виборча система, політичний плюралізм. Це в свою чергу привело до зростання національної самосвідомості, повернення нових імен, відродження української мови, історії, національної культури.

Тут потрібно підкреслити, що опозиційні настрої трудящих мас України проявлялися в масових несанкціонованих антиурядових мітингах, страйках, маніфестаціях. Особливе місце зайняли проблеми злочинів тоталітарної системи проти власного народу, економічна криза, вершиною якої стала Чорнобильська трагедія. Проаналізуйте виникнення та діяльність так званих “неформальних організацій,” роль колишніх політв’язнів, а також роль періодичних видань в публікаціях правди про нашу історію, зверніть увагу на пробудження і активізацію релігійного життя в Україні.

Особливу увагу зверніть на утворення і діяльність НРУ (Нар. Рух Укр.), його програмні цілі. Підкресліть, що Рух став першою альтернативою комуністичного режиму.

Великим досягненням демократичних сил в республіці було скасування (жовтень 1990р.) ст. 6 Конституції СРСР про керівну спрямовуючу роль КПРС- КПУ в державі, що створило сприятливі умови для політичного плюралізму і утворення багатопартійної системи. На поч.. 2004р. в Україні було'зареєстровано понад 100 політичних партій. Характерною рису політичного життя України є падіння впливу КПУ. Якщо в 90-х роках комуністи у Верховній Раді мали абсолютну більшість, то а виборах у 1998р. вони здобули 112 депутатських місць, у 2002р. КПУ здобула - 60 депутатів, а на останніх виборах до Верховної Ради (березень 2006р.) вона здобула лише -21 місце. Коротко проаналізуйте програмні цілі головних партій лівого і центриського спрямування.

Питання 4. Активізація суспільного життя в Україні в кінці 80-х p.p. Виникнення політичних організацій та партій.

При розгляді четвертого питання семінару коротко проаналізуйте роботу (обраною весною 1990р. згідно нового виборчого закону) Верховна Рада УРСР в нових умовах, утворення в ній народної Ради - опозиції комуністичній більшості. В гострому протистоянні між цими групами, з ініціативи Демблоку 16.07.1990р. верховна Рада УРСР прийняла “Декларацію про державний суверенітет України” (335-“за’ 4-“проти”, 1-утримався), яка повинна була стати базою для формування незалежної української демократичної держави. Покажіть, що з згуртування майже всіх депутатів навколо ідеї Суверенітету і сприяли, перш за все, настрої народних мас, а також зверхня великодержавна політика імперського центру, що грубо зневажав інтереси союзних республік. Необхідність Прийняття Декларації була обумовлена трьома причинами: економічною, політичною та духовною. Проаналізуйте їх. Охарактеризуйте основні положення Декларації.

Дальший поступ до свободи і незалежності України був прискорений спробою державного перевороту у серпні 1991р. Коли група вищих партійних і державних діячів спробувала загальмувати демократичні процеси, відкинути країну назад до тоталітаризму. Покажіть, як у ході заколоту всі імперські структури СРСР, ядром яких виступила КПРС- повністю себе скомпрометували. Крах СРСР і всіх його структур в.т.ч., і КПРС, став неминучим. Перед Україною відкрилась перспектива досягнення повної свободи і незалежності. Верховна Рада УРСР 24 серпня 1991р. конституційною більшістю прийняла Акт про незалежність України. Проаналізуйте цей документ і дайте йому оцінку. Доцільно нагадати, що в цьому документі останній раз вживається термін УРСР. Згідно Акту наша держава стала називатися - Україна.

Коротко зупиніться на Указі Президії Верховної Ради України від.10.08.1991р. “Про заборону діяльності Компартії України”, причини появи цього рішення.

На завершення проаналізуйте Всеукраїнський референдум і вибори Президента України 1 грудня 1991р., їх наслідки та угоду про створення СНД (співдруж. незалежних Держав). Підкресліть, що при всіх плюсах і мінусах створення СНД головним наслідком цього акту стала ліквідація найбільшої у світі тоталітарної імперії, яка проіснувала майже 70 років.

Питання для самостійного вивчення:

1. Початки демократизації в Україні в кінці 80-х p.p.

2. Становлення багатопартійності в Україні.

3. Причини краху СРСР.

4. Спроба державного перевороту (серпень 1991р.) та її наслідки.

5. Утворення та діяльність СНД.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 175 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...