Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації. Семінарське заняття присвячено проблемі розвитку держави і права Англії в буржуазний період



Семінарське заняття присвячено проблемі розвитку держави і права Англії в буржуазний період. Історія формування парламентарної монархії та демократичного ладу у Великої Британії є ключовою для розуміння сучасної правової державності в Західній Європі. В першу чергу курсантам необхідно розглянутиекономічні, соціальні, ідеологічні та політичні передумови Англійської буржуазної революції, їїосновні етапи та приділити увагу діяльності Олівера Кромвеля, який відіграв велику роль в історії країни в буржуазний період.

Курсанти повинні ознайомитися з видатними пам’ятками права, що становлять так звану «Біблію англійської конституції». До неї входять найдавніші королівські хартії, парламентські акти, петиції, біллі, декла­рації, ордонанси, ремонстрації та деякі інші документи ХIII—ХIХ ст., які вважаються формально чинними частинами неписаної конституції Великобританії. Зокрема, слід проаналізувати зміст Петиції про права, наданої англійським парламентом королю Карлу I в 1628 р., що містила низку суттєвих обмежень королівської влади. Заслуговує на аналіз парламентський документ – Велика ремонстрація 1641 р., в якому містився довгий перелік зловживань короля Карла I під час його правління (1625—1649).

Отже,метою заняття єознайомлення з найважливішими актами конституційного характеру, що були прийняті в результаті англійської буржуазної революції XVII ст. і поклали початок оформленню конституційної монархії в Англії як однієї з форм буржуазної держави. Важливіші конституційні акти Англії вперше в історії буржуазних держав затвердили принцип розподілу влади (законодавчої, виконавчої та судової), що проявився у: 1) верховенстві законодавчого органу – парламенту; 2) відповідальності міністрів за свою діяльність перед парламентом і 3) незалежності суддів.

Особливої уваги слід приділити інституту «хабеас корпус», який виник ще в ХV ст. і остаточно був оформлений в 1670 р. Зокрема, слід розібратися, що тягла за собою процедура видання наказу «хабеас корпус акт» 1679 р.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 196 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...