Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПЕРЕДМОВА. Історія держави і права зарубіжних країн − фундаментальна юридична навчальна дисципліна, що вивчається на першому курсі курсантами напряму підготовки



Історія держави і права зарубіжних країн − фундаментальна юридична навчальна дисципліна, що вивчається на першому курсі курсантами напряму підготовки 6.030401 «Правознавство» у вищих навчальних закладах МВС України і яка є необхідною для підвищення якості юридичної підготовки майбутніх фахівців-правознавців.

Вивчення основ даної навчальної дисципліни надасть курсантам можливість розширити свій загальний та професійний світогляд, правову культуру й більш глибоко зрозуміти основні особливості сучасних інститутів держави і права шляхом ознайомлення з історією зародження, становлення та розвитку держави і права зарубіжних країн. Історія держави і права є важливим фактором формування сучасної правової культури та юридичного мислення.

У результаті вивчення навчальної дисципліни «Історія держави і права зарубіжних країн» курсанти-правознавці повинні:

знати конкретні факти з історії держави і права, давати їм тлумачення, розуміти основні поняття, формулювати основні закономірності державотворчих й юридичних процесів в зарубіжних країнах;

– розуміти зміст основних тенденцій у розвитку держави і права

зарубіжних країн;

вміти аналізувати основні юридичні документи та правові інститути з найдавніших часів і до наших днів;

усвідомити особливості права зарубіжних країн, його історичні витоки та організаційні засади формування державного управління, правоохоронних і судових органів у світі.

Отже, засвоєння курсу історії держави і права зарубіжних країн має на меті:

– розвинути у курсантів спеціальне юридичне мислення, що дозволяє виявляти основні закономірності розвитку й функціонування держави і права з урахуванням як історичного розвитку, так і сучасних державно-правових реалій;

– сформувати уявлення про історичний розвиток держави і права окремих країн і регіонів;

– сформувати уявлення про основні нормативні першоджерела, що функціонували в основних державах світу з найдавніших часів і до наших днів, основні напрямки розвитку окремих галузей права;

– сформувати навички оперувати юридичною термінологією;

– підготовку до майбутньої професійної діяльності.

Обсяг навчального матеріалу з історії держави і права зарубіжних країн для курсантів за напрямом підготовки «Правознавство» досить значний, і не всі проблемні питання можна встигнути розглянути під час аудиторних занять. Даний посібник дозволить допомогти правильно організувати самостійну роботу курсанта, що є важливою запорукою успішного навчання і ефективного засвоєння ним знань.

Навчально-методичний посібник покликаний допомогти у набутті практичних навичок опрацювання нормативно-правових актів, підручників, спеціальної літератури та інших джерел, необхідних для належного засвоєння матеріалу навчальної дисципліни «Історія держави і права зарубіжних країн», а також для розвитку сталих умінь до самостійного вивчення і відтворення одержаної інформації.

Самостійна робота є основним засобом засвоєння курсантом навчального матеріалу у час, вільний від обов’язкових навчальних занять, без участі викладача. Лише у ході самостійної роботи курсант має можливість розвинути пізнавальні та виконавчі здібності, пам’ять, самостійне мислення, наполегливість і, головне, виробити вміння самостійного здобуття знань.

Під час самостійної роботи краще за все проявляються індивідуальні особливості курсанта, його здібності та нахили. Курсанту пропонуються наступні види самостійних завдань для опанування матеріалу з конкретної теми курсу: підготувати відповіді на запитання семінарського заняття в межах теми; скласти термінологічний словник; продумати відповіді на питання для самоконтролю та тестові завдання; виконати поставлені навчальні завдання (скласти схеми, таблиці, вирішити задачі тощо); підготувати тези виступу під час аудиторного заняття і підготувати доповідь (реферат) з рекомендованих тем.

На семінарські заняття виносяться найбільш важливі й складні теми курсу. Якість семінару залежить від підготовки до нього кожного курсанта.

Метою семінарського заняття є поглиблення, уточнення, узагальнення знань, які були одержані курсантами на лекціях і в процесі самостійної роботи.

При підготовці до семінарського заняття курсанту необхідно:

– по-перше, прочитати конспект лекції і відповідні розділи навчальної літератури, підручників та навчальних посібників;

– по-друге, згідно з планом семінарського заняття, приступити до вивчення законодавчих матеріалів та рекомендованої літератури;

– по-третє, у зошиті для підготовки до семінарських занять зробити необхідні помітки, що стосуються поставлених питань та завдань.

Протягом ознайомлення з матеріалом навчальної дисципліни «Історія держави і права зарубіжних країн» курсанти, що навчаються за напрямом підготовки 6.030401 «Правознавство», повинні виконати у І та ІІ семестрах модульну контрольну роботу, скласти залік у І семестрі та екзамен у ІІ семестрі, підготовка до яких здійснюється за рахунок часу, відведеного на самостійну роботу.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 198 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...