Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Морфологія та систематика основних груп мікроорганізмів



Морфологія мікроорганізмів вивчає їх зовнішній вигляд, форму і особливості будови кліток, здібність до руху, спороутворення, а також способи розмноження.

Морфологічні ознаки грають велику роль в розпізнаванні мікроорганізмів і їх класифікації.

З якнайдавніших часів живий світ ділили на два царства: царство рослин і царство тварин. А. Лєвенгук, що відкрив світ мікроскопічних живих істот, вважав, що вони є «маленькими живими звірятками». До XIX в. мікроорганізми зглядалися як найдрібніші істоти живої природи. У другій половині XIX в. дійшли висновку, що мікроорганізми істотно відрізняються і від тварин, і від рослин. Всі мікроорганізми були виділені в окреме царство «Протиста».

З кінця XIX в, стали накопичуватися дані про відмінність в будові клітин мікроорганізмів, що входять до групи «Протиста». Цю групу організмів розділили на вищі і нижчі протисти. Таке ділення засноване на типі клітинної організації, що відображає рівень еволюції.

Вищі протисти мають еукаріотну будову клітки, нижчі – прокаріотне. Ці відмінності встановлені при електронно-мікроскопічному вивченні тонкої будови клітки. Прокаріоти істотно відрізняються від еукаріот перш за все тим, що у них в клітці немає відособленого ядра, відокремленого від цитоплазми власною мембраною. Друга відмінність прокаріот – відсутність цитоплазматичних органели, оточеної елементарною мембраною; у еукаріотних клітин є добре розвинена система клітинних мембран (ендоплазматична мережа, апарат Гольджі, мітохондрії). Третя особливість прокаріотної клітини полягає в тому, що рібосоми мають малі розміри і розсіяні в цитоплазмі; у еукаріотній клітині рібосоми більше і розташовані переважно на поверхні мембран ендоплазматичної мережі.

У 1969 р. була запропонована схема розділення живих організмів на п'ять царств (мал. 1). Ця схема класифікації (розділення) живих організмів відображає три основні рівні клітинної організації живих систем: Монера – прокаріотні організми; протиста – мікроскопічні, в більшості одноклітинні форми життя, що виникли в результаті якісного стрибка в процесі еволюції, що привів до появи еукаріотних клітин; еукаріоти – багатоклітинні, до їх складу входять три царства: рослини, тварини і гриби, що розрізняються за способом живлення. Окремо існує шосте царство – віруси – неклітинні форми життя.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 919 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...