Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні види бірж і їх характеристики



Вивченню особливостей роботи бірж, їх структури, складу, рівнів управління допомагає їх класифікація, тобто об’єднання у визначені групи відповідно до вибраної ознаки класифікації.

У світовій практиці залежно від виду біржового товару розрізняють товарні, фондові, валютні біржі. В Україні товарну біржу розглядають як організацію з правами юридичної особи, яка формує гуртовий ринок внаслідок організації і регулювання біржової торгівлі.

Фондові біржі мають громістку, затратну і неефективну ієрархічну вертикальну систему галузевого перерозподілу фінансових ресурсів. Тому фінансова біржа представляє собою постійно діючий ринок цінних паперів.

Для організації і обслуговування ринку іноземної валюти створюють спеціальні валютні біржі, які в силу своєї специфіки і значення на сучасному етапі найбільш жорстко контролюються державою на відміну від інших видів бірж.

За принципом організації за кордоном розрізняють три види бірж:

- публічно-правові (державні біржі);

- приватно-правові (приватні біржі);

- змішані (акціонерно-пайові).

Біржі, які мають публічно правовий характер, контролюються державою і створюються на основі Закону про біржі. Вони поширені у Європі. Біржі, які мають приватно правовий характер, характерні для Англії і США. На ці біржі відкритий доступ лише вузькому колу осіб, які входять у біржову корпорацію. Змішані біржі також характерні для Європи. Для таких бірж властивим є тє, що в руках держави знаходиться частина акцій біржі, що дає їй право направляти в органи управління представників виконавчої влади і таким чином контролювати діяльність біржі.

Також біржі розрізняють ще і за такими принципами:

1. За легітимністю участі відвідувачів у торгах: закритими, відкритими і змішаними.

2. За характером товару та видом укладених угод: реальні, фьючерсні, спотові, опціонні, форвардні, змішані.

3. За специфікою участі в торгах і взаємовідносин з покупцями і продавцями: акціонерно-пайові, брокерські, абонементні, комісійні, разового обслуговування, змішані.

4. За місцем та географією країни: міжнародні, національні.

5. За сферою діяльності: центральні, міжрегіональні, регіональні (локальні).





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 922 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...