Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання 2. Прочитайте текст і напишіть на його основі резюме вченого. Петти Вільям – англійський економіст і статистик



Петти Вільям – англійський економіст і статистик. Народився 26 травня 1623 в сім'ї небагатого ремісника-сукнарів в графстві Хемпшир. У 14 років найнявся юнгою на корабель, через рік опинився у Франції практично без засобів до існування, деякий час займався дрібною торгівлею, а потім вступив до єзуїтського коледжу в Кані, де протягом двох років вивчав латинь, грецьку та французьку мови, арифметику, геометрію і астрономію, проявивши блискучі математичні здібності. У 1640 році Петті повернувся до Лондона, але незабаром знову вирушив до Франції, а потім до Голландії, в Лейден, де вивчав медицину. Після повернення продовжив вивчення медицини в Оксфорді і в 1650 отримав ступінь доктора фізики і посаду професора анатомії Оксфордського університету. У роки перебування в Оксфорді був активним членом групи молодих вчених, званої «невидимої колегією», з якої пізніше виросла Королівське товариство (Британська Академія наук).

У 1651 Петті раптово залишив викладацьку діяльність і, отримавши посаду лікаря при головнокомандуючому англійської армії в Ірландії, в вересні 1652 відбув до цієї країни. Очолив роботи зі складання планів ірландських земельних угідь, розбагатів і перетворився в одного з найбільших ірландських землевласників. У 1661 був удостоєний рицарського звання. З 1660 Петті жив то в Ірландії, то в Англії і лише в 1685 остаточно перебрався до Лондона. Петті залишив помітний слід в історії економічної науки, хоча єдиної точки зору на його науковий внесок до сих пір не існує. Одні автори розглядають його як видатного представника меркантилізму, інші бачать його основну заслугу в створенні основ статистико-економічного методу досліджень та економічної статистики, треті вважають засновником нового напряму в науці, з якого згодом виросла англійська класична політична економія. У Трактаті Петті міркував про вартість, ренту, заробітну плату, поділі праці і грошах. Одним з перших висловив ідею про існування в економіці об'єктивних закономірностей, які називав природними законами, фактично сформулював закон вартості, близько підійшов до понять додаткової вартості і додаткового продукту, проаналізував деякі ціноутворюючі фактори, виклав свої міркування щодо ефективності розподілу праці.

Політична арифметика стала першою працею, в основі якого лежав статистико-економічний метод дослідження. Петті доводив необхідність створення державної статистичної служби та обчислення національного багатства і національного доходу, зробив підрахунок цих показників для Англії і, таким чином, заклав основу сучасної системи національних рахунків.

У роботі Різне про гроші Петті стверджував, що гроші є особливим товаром, що грає роль загального еквівалента, а кількість необхідних для обігу грошей визначається розмірами товарно-платіжного обороту. Вважав, що повноцінні гроші у відомих межах можуть бути замінені паперовими грошима. Ця невелика за обсягом робота мала величезне значення і визначила напрям розвитку теорії грошей і кредиту на наступні два століття. В останні роки життя Петті займався переважно питаннями народонаселення, його зростання, розміщення, зайнятості і поряд з Джоном Граунт може бути зарахований до засновників демографіческрой статистики.

Помер Петті в Лондоні 16 грудня 1687.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 253 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...