Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні характеристики ЕЕГ



ЕЕГ є багатоканальним низькоамплітудним низькочастотним сигналом. В ЕЕГ виділяють коливання в певних частотних проміжках (ритмах), яким надається діагностичне значення. Інтерпретація характеристик складових частин сигналу ЕЕГ залежить від потужності коливань, топічного розташування по поверхні голови, зв’язку характеристик електричної активності з функціональним станом організму. Приклад зовнішнього вигляду коливань в певних ритмах наведений на рис. 4.5, а характеристика ритмів – в Табл. 4.1.

Рис.4.5. Ритми ЕЕГ

Таблиця 4.1 – Ритми ЕЕГ та їх характеристики

Позначення   Частота, Гц   Амплітуда у нормі, мкВ Короткий опис  
Альфа (α) ритм   8 – 13 до 100 Присутній у 85–95% здорових дорослих. Краще виражений у потиличних відділах. Найбільшу амплітуду має у стані спокійного розслаблення із запющеними очима. При підвищенні рівня функціональної активності мозку амплітуда може зменшитися до нуля.
Бета (β) ритм 14 – 40 від 3–7 до 15 Краще реєструється в області передніх центральних звилин, але розповсюджується також на задні центральні та лобні звилини. Виникає під час рухової активації та тактильної стимуляції, а також при розумовій активності.
Гамма (γ) ритм 40 – 70 5–7 Ритм не має суттєвого клінічного значення сам по собі, і для його ідентифікації рекомендується використання терміну “високочастотний бета-ритм”.
Дельта (δ) активність 0.5 – 3 до 100 Активність у цьому інтервалі частот є патологічною, якщо вона разом із θ-активністю займає більше 15% загального часу реєстрації. Вказує на зниження рівня функціональної активності мозку.
Мю (m) ритм 8 – 13 до 50 Розподілений аналогічно розподілу бета-ритму. Активується під час розумового навантаження, реального або уявного руху та психічної напруженості. Використовується в системах зв’язку мозок-комп’ютер. Розповсюдження μ–ритму співпадає з зоною кровопостачання середньої мозкової артерії та моторною корою.
Тета (θ) активність 4 – 6 Більше 40 Часто перевищує амплітуду нормальної електричної активності мозку, досягаючи під час деяких патологічних станів амплітуд до 300 мкВ та більше.




Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 452 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...