Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Наслідки Другої світової війни



Друга світова війна стала найтрагічнішою сторінкою в історії українського народу. Вона призвела до розорення та обезлюднення найбільш розвинутої економічно республіки СРСР.

За роки бойових дій та окупації Україна втратила близько 8 млн. людей. З них військові втрати становили – 2,5 млн., цивільні – 5,5 млн. осіб. Українцям довелося воювати у складі різних бойових формувань. Із більш як 4,5 млн. українців у регулярній Червоній армії перебувало 4 млн., близько 50 тис. у складі загонів, частин і з’єднань радянських партизан, 80 тис. у підрозділах УПА. 120 тис. українців воювали у складі польської і чехословацької армій, а також військ США, Канади і Франції. У цілому довоєнна чисельність населення УРСР була відновлена тільки в 1960 р. Ці показники були набагато більшими, ніж в інших країнах Європи. Німеччина втратила за роки війни лише 6,9 млн. людей, Росія – 6 млн. США – 405 тис.

На руїни були перетворені 714 міст і селищ міського типу, понад 28 тис. сіл, 16 тис. промислових підприємств, 18 тис. лікувальних установ, майже 33 тис. шкіл, технікумів, вищих навчальних закладів. Припинили існування близько 30 тис. колгоспів, радгоспів, МТС. Тільки прямі збитки, завдані народному господарству України, становили 285 млрд. крб. Загальна сума збитків, яких зазнало населення і народне господарство України, становила 1,2 трлн. крб.

При цьому звільнення від німецької окупації не скрізь знаменувало припинення війни та встановлення миру. Приходячи на звільнені території, радянська влада поверталася до практики репресій і терору. У зраді обвинувачувалися не лише окремі люди, соціальні групи, але й цілі народи. 1944 р. увійшов в історію як період масових депортацій: у травні з Криму було поголовно виселено, за різними даними, від 198 тис. до 432 тис. татар, у червні – 14,7 тис. греків, 12,4 тис. болгар та 8,5 тис. вірменів. Переселяючи їх на неосвоєні території, що кліматично відрізнялися від Криму, влада автоматично прирікала людей на вимирання. Загалом протягом першого року від голоду, переслідувань, знущань, спраги та інших причин померло понад 46 % депортованих. Попри це, зовнішня загроза згуртувала народ, перетворила його на одне ціле не лише в армії, але й у тилу біля верстата, у полі, копальні. Це дало змогу підняти рівень промислового виробництва. Значних успіхів було досягнуто вченими, особливо Академії наук УРСР. З початком Другої світової війни діяльність наукових установ республіки була підпорядкована потребам воєнного часу. При АН УРСР був створений Науково-технічний комітет сприяння обороні, який надавав науково-методичну і практичну допомогу оборонній промисловості. Для усвідомлення значення цієї роботи достатньо згадати розробку Інституту електрозварювання під керівництвом Є. Патона методу швидкісного зварювання для виробництва танків. Інститут клінічної фізіології під керівництвом академіка О. Богомольця створив препарати для лікування ран і переломів кісток. Відомий хірург-офтальмолог, академік АН УРСР В. Філатов удосконалив методику лікування, пов’язану із пересадкою рогівки ока як засобом боротьби зі сліпотою. Активно розвивалося літакобудування. Вагому роль у цьому відіграли А. Туполєв, В, Мясищев, В. Петляков, С. Корольов, конструкторське бюро Б В. Климова та ін.

Одним з політичних наслідків Великої Вітчизняної війни стало те, що українські землі вперше за свою історію були об’єднані в складі єдиної держави УРСР. Україна як складова частина Союзу РСР стала переможцем у Другій світовій війні та значно підвищила свій міжнародний авторитет. Вона стала поруч з країнами-засновницями Організації Об’єднаних Націй та співзасновником ряду інших міжнародних організацій.

Питання для самоконтролю

1. Як складалися відносини між СРСР та Фашистською Німеччиною напередодні війни?

2. Яке місце відводилося українському питанню напередодні Другої світової війни?

3. Які причини поразки Червоної армії у перші роки Великої Вітчизняної війни?

4. Що Вам відомо про оборонні бої на території України?

5. Які вагомі операції по визволенню України від фашистських окупантів Вам відомі?

6. Які два рухи опору можна виокремити в Україні. Чим вони відрізнялися один від одного?

7. Чому керівники ОУН-Б після вторгнення фашистських військ на територію України були заарештовані?

8. Які наслідки для України мала Друга світова війна?

9. Як розвивалося суспільно-політичне життя на Західноукраїнських землях у період між 1939-1941 рр.?

10. Що Вам відомо про встановлення фашистського окупаційного режиму?

11. Чому після визволення західноукраїнських земель від фашистів збройна боротьба на цих територіях не припинилася?





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 355 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...