Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття й терміни



Анархізм – політична теорія, головна мета якої полягає у негайному знищенні державної влади і створенні на її місці федерації дрібних автономних асоціацій виробників і споживачів.

Більшовик – член лівого (революційного) крила Російської соціал-демократичної робітничої партії РСДРП. Більшовики виникли після її розколу. У подальшому утворили партію РСДРП(б).

Воєнний комунізм – назва внутрішньої політики більшовиків, що проводилася за громадянської війни і була спрямована на встановлення цілковитого контролю РСДРП(б) над усіма сферами державного життя.

Генеральний Секретаріат Центральної Ради – орган виконавчої влади в Українській Народній Республіці (УНР) протягом 1917-1918 рр. Створений 15 червня 1917 р.

Директорія – форма організації верховної влади в республіці у вигляді особливої власної колегії, «колективний президент». В українській історії існування Директорії відноситься до 1918-1920 рр. Вона була створена для знищення Гетьманату та відновлення УНР, після чого мала передати владу Всеукраїнським зборам та саморозпуститися.

Злука – об’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в єдину державу 22 січня 1919 р.

Народний секретаріат – виконавчий орган Тимчасового ЦВК Рад України. Сформований у Харкові 30 грудня 1917 р. російськими і місцевими більшовиками як український радянський уряд на противагу уряду Української Центральної Ради.

Регіональні республіки – Одеська, Таврійська та Донецько-Криворізька Радянські Республіки, що існували на території сучасної України на початку 1918 р. і боролися за поновлення радянської влади.

Самостійники – політичний рух, що складався з членів колишньої Української народної партії та військових елементів. Самостійники домагалися негайного проголошення самостійності України, визнавали соціальну програму, за якою земля мала належати хліборобам, а фабрики й заводи – робітникам.

Тимчасовий уряд – уряд, що створюється після падіння попереднього режиму. На нього покладаються повноваження організації нормального життя в країні до моменту проведення виборів та формування легітимних органів влади.

Універсал – грамота-прокламація, що видавав український парламент УНР протягом 1817-1918 рр. з метою інформування громадян про нові постанови влади.

Українізація армії – процес перепідпорядкування командування військових частин, що були розташовані на території України, Центральній Раді.

Українська Галицька армія – офіційна назва армії ЗУНР після її переходу на бік генерала А. Денікіна (17 листопада 1919). До цієї дати відома як Галицька армія (ГА). Після злиття УГА з Червоною армією 12 лютого 1920 року отримала назву Червона Українська Галицька Армія (ЧУГА).

УСРР – Українська Соціалістична Радянська Республіка. Утворена 10 березня 1919 року в результаті об’єднання кількох радянських республік на території України та анексії залишків Української Народної Республіки.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 245 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...