Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Умови виконання вправи. Автодрабина висунута на висоту 20 метрів у вікно 6-го поверху будівлі



Автодрабина висунута на висоту 20 метрів у вікно 6-го поверху будівлі. Пожежник стоїть на півкроку від драбини обличчям до неї.

Початок: подана команда “По автодрабині у вікно 6-го поверху будівлі – РУШ!”.

Закінчення: пожежник досяг заданої висоти і закріпився за сходинку драбини карабіном.

5.6.3. Норматив відпрацювання

№ п\п Виконання вправи Оцінка Час (секунди)
  Індивідуально “12” До 25  
“11”    
“10” 26,7  
“9” 27,3  
“8”    
“7” 28,5  
“6” 30,5  
“5”    
“4”    

5.6.4. Заходи безпеки праці при відпрацюванні вправи.

1. Майданчик, де встановлюється автодрабина, повинен мати тверде покриття або накатаний грунт з нахилом не більше 6 градусів;

2. розміщення автодрабини біля будівлі має бути на відстані, що забезпечує висування (піднімання та можливість притуплення до заданого місця у межах допустимого кута нахилу та вильоту при заданій довжині.

3. При роботі з авто драбиною забороняється проводити будь-які рухи драбини (роздвигати, здвигати, піднімати, повертати і т. ін.).

4. Перед початком пересування людей по висунутій драбині щаблі колін мають знаходитися паралельно горизонту та бути суміщені (встановлені на замикачі, де вони є), а двигун повинен вимикатися.

РОЗДІЛ VI. Встановлення пожежного автомобіля на вододжерело

Заняття по засвоєнню цих вправ проводяться з метою вивчення та тренування особового складу у збиранні всмоктуючих ліній, а також з метою тренування водіїв у роботі з насосом пожежного автомобіля.

6.1. Встановлення пожежної колонки на пожежний гiдрант

Встановлення пожежної колонки на пожежний гiдрант проводиться при бойовому розгортаннi або за командою "Колонку на пожежний гiдрант – ­­­встановити!".

Автомобiль встановлюється на вiдстанi 3-3,5 м вiд гiдранта, насо­­­сом до останього. Пожежник вiдкриває вiдсiк автомобiля, вiдкрiплює колон­­­ку, кладе її на лiве передплiччя, а в праву руку бере гак для вiдкривання кришки колодязя гiдранта i все це переносить до гiдранта. Кладе ко­­­лонку на землю, гаком зачіплює кришку гiдранта i потужним повштовхом праворуч (лiворуч) вiд себе вiдкидує її на землю, опускається на колiно i знімає ковпачок гiдранта, бере колонку за напiрнi патрубки, встановлює на стояк таким чином, щоб гніздо рукоятки спiвпало з квад­­­ратом клапана гiдранта. Потім за годинниковою стрiлкою робить 5,5 - 6 пiвобер­­­тів. Пiсля цього береться обома руками за рукоятку колонки та повiльно обертає її проти годинникової стрiлки до вiдказу (на 18 - 20 пiвобертів). Вода в колонку починає поступати пiсля 5 – 6 пiвобертiв рукояткою.

Вода вiд колонки подається в рукавну лiнiю або в пожежний насос за командою "Воду – дати!" Для пуску води, пожежник на напiрних патрубках колонки, вiдкриває проти годиннико­­­вої стрiлки маховики до вiдказу (на 15 -16 пiвобертів).

Подача води припиняється за командою "Воду – зупинити!". Пожеж­­­ник обертає маховики колонки за годинниковою стрiлкою, тим самим закри­­­ваючи напiрнi патрубки колонки.

За сигналом "Вiдбiй" або за командою "Колонку – прибрати" пожеж­­­ник обертами рукоятки колонки за годинниковою стрiлкою закриває клапан гiдранта, береться за напiрнi патрубки колонки i обертами проти годин­­­никової стрiлки до кiнця знімає її з гiдранта. Пiсля цього кладе ко­­­лонку на землю, зачиняє ковпачок стояка та кришку колодязя гiдранта, бере колонку i гак, пiдносить до автомобiля, закрiплює їх i зачиняє вiдсiк.

6.2. Встановлення автоцистерни на пожежний гідрант

Встановлення пожежного автомобіля на пожежний гідрант прово­­­диться за командою: "Автоцистерну на пожежний гідрант (вказується но­­­мер гідранта і спосіб з'єднання насоса з гідрантом) - встановити!" При цьому можуть бути використані наступні способи з'єдування насоса авто­­­мобіля з гідрантом.

- На два паралельних напірних рукава. В цьому випадку водій від'єднує від всмоктуючого патрубка насоса заглушку і приєднує до ньо­­­го водозбірник, бере з відсіків автомобіля чотирьохметрові рукава, розмо­­­тує їх в напрямку пожежного гідранта і приєднує з'єднувальні головки рукавів до водозбірника. Пожежник готує гідрант і встановлює колонку, приймає протилежні з'єднувальні головки напірних рукавів, приєднує їх до патрубків колонки і проводить пуск води до насоса.

- На два паралельних всмоктуючих рукава. Водiй вiд'єднує вiд всмоктуючого патрубка насоса заглушку, приєднує до нього водозбiрник, за допомогою висувних стрiчок виймає iз пеналiв два всмоктуючих рука­­­ва i широким хватом рук приєднує їх до водозбiрника. Пожежник готує гiдрант i встановлює колонку. По черзi приймає вiд водiя всмоктуючі рукава, широким хватом рук приєднує їх до напiрних патрубкiв пожежної колонки i проводить пуск води в насос.

- Паралельно на один всмоктуючий i один напiрний рукав. Водiй вiд'єднує вiд всмоктуючого патрубка насоса заглушку, приєднує водоз­­­бiрник, бере з вiдсiка автомобiля чотирьохметровий напiрний ру­­­кав, розмотує його вiд насоса до колонки, приєднує з'єднувальну голов­­­ку рукава до водозбiрника, за допомогою висувної стрiчки виймає iз пенала всмоктуючий рукав, приєднує ближню з'єднувальну головку до во­­­дозбiрника. Пожежник готує гiдрант i встановлює колонку, пiд'єднує до патрубка колонки напiрний рукав, приймає вiд водiя всмоктуючий рукав, широким хватом рук приєднує його до iншого патрубка колонки i прово­­­дить пуск води до насоса.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 308 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...