Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 1. Завдання сучасної біології



ЗМІСТ

Вступ……………………………………………………………………….... Тема 1. Завдання сучасної біології. Зв’язок біологічних наук з іншими науками……………………………………………………………………..... Тема 2.Молекулярний рівень організації життя. Хімічний склад живих організмів …………………………………………………………................. Тема 3.Будова та життєдіяльність клітин……........................................... Тема 4.Обмін речовин та енергії в клітині ……………………………..... Тема 5.Організм як біологічна система.……….………………..………... Тема 6.Розмноження та індивідуальний розвиток організмів. Спадковість і мінливість…………………………………………………..... Тема 7.Поведінка організмів ………………………................................... Тема8.Організм і середовище………………………………………........... Тестові завдання…………………………………………………………… Відповіді на тестові завдання…………….………………………………. Термінологічний словник………………………………………………… Список рекомендованої літератури ……………………………………..         6374 82

ВСТУП

Фахівець з фізичної реабілітації, викладач фізичної культури та тренер повинні постійно пам’ятати, що при неправильній організації проведення занять можливі негативні зміни в стані здоров’я людей, які займаються фізичною культурою, тому викладач (тренер) повинен досконало володіти комплексом знань з медико-біологічних дисциплін. Природничо-наукову базу професійної підготовки майбутнього викладача фізкультури (тренера), реабілітолога складають медичні дисципліни, без знання яких він не може успішно працювати. Це особливо важливо в умовах, коли до занять фізкультурою і спортом залучається все більше школярів, вводиться рання спортивна спеціалізація, коли фізичною культурою займаються люди середнього та похилого віку, з різним станом здоров’я і рівнем підготовленості, коли тренування спортсменів пов’язані з граничною психоемоційною і фізичною напругою, з форсованою підготовкою, коли некваліфіковані інтенсивні тренування нерідко ведуть до патології.

Біологія – це дисципліна, яка є необхідною складовою частиною вивчення елементів, необхідних при забезпеченні реабілітаційної, організаторської роботи майбутніх фахівців з фізичної реабілітації.

Програмою курсу передбачено вивчення основних положень загальної біології. Особливу увагу приділено принципам організації живої матерії, хімічному складу організмів і особливостям біохімічних реакцій, закономірностям функціонування живих систем на клітинному, тканинному, організменому рівнях.

Основними організаційними формами вивчення дисципліни “Білогія” є лекції, семінарські і практичні заняття, виконання індивідуальних завдань.

На лекціях передбачається виклад сучасного теоретичного матеріалу за темою. Зміст практичних занять передбачає поточний контроль знань студентів у формі контрольних запитань; обговорення проблеми і вироблення спільних рішень; виконання практичних завдань.

Для засвоєння студентами програмного матеріалу передбачено індивідуальне завдання: підготовка рефератів, яка передбачає опрацювання навчальних джерел, періодичних видань, матеріалів Інтернету.

Протягом періоду навчання здійснюється поточний контроль індивідуальних знань на практичних заняттях у формі усного опитування, контрольна робота та підсумкова атестація у формі заліку.

Мета навчального курсу «Біологія» полягає у забезпеченні підготовки студентів з біології, формування наукової картини живої природи, екологічної культури, зміцнення духовного і фізичного здоров’я, формування ключових уявлень про фізіологію людини.

Основні завдання курсу:

ü засвоєння студентами знань про структуру і функціонування живих систем на різних рівнях організації живого; історію розвитку сучасних уявлень про живу природу; роль біологічних наук у формуванні сучасної природничо-наукової картини світу; методи наукового пізнання; місце біології серед інших наук; значення біологічного різноманіття; зв’язок між природними і суспільними процесами;

ü формування умінь використовувати набуті знання для оцінки наслідків своєї діяльності по відношенню до навколишнього середовища, здоров’я інших людей, власного здоров’я, обґрунтування та дотримання заходів профілактики захворювань, правил поведінки у природі; формування умінь користуватися різними джерелами інформації та оцінювати достовірність біологічної інформації;

ü розвиток інтелектуальних і творчих здібностей;

üвиховання переконаності у можливості пізнання живої природи, необхідності дбайливого ставлення до оточуючого середовища, власного здоров’я.

За підсумками вивчення дисципліни студент повинен знати особливості молекулярної організації живої матерії, структуру та функції основних елементів живої природи на рівні клітина – тканина – орган – система органів, будову та фізіологічні функції живих організмів – від нижчих до вищих рослин, тварин і людини; суть процесів обміну речовин та енергії на всіх рівнях організації живої природи; основні закономірності біологічної науки; взаємозв’язок організмів на рівнях від популяційно-видового до біосферного.


ТЕМА 1. ЗАВДАННЯ СУЧАСНОЇ БІОЛОГІЇ.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 646 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...