Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПИТАННЯ 32. Засада заборони двічі притягувати до кримінальної відповідальності за одне і те саме правопорушення



Ця засада закріплена у ст. 61 Конституції України, де зазначено, що ніхто не може бути двічі притягнений до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення. Юридична відповідальність особи має індивідуальний характер.

Зміст цього конституційного положення закріплений в ст. 19 КПК України та полягає у наступному:

– ніхто не може бути двічі обвинуваченим або покараним за кримінальне правопорушення, за яким він був виправданий або засуджений на підставі вироку суду, що набрав законної сили;

– кримінальне провадження підлягає негайному закриттю, якщо стане відомо, що по тому самому обвинуваченню існує вирок суду, який набрав законної сили (п. 6 ч. 1 ст. 284 КПК України).

ПИТАННЯ 33. Засада забезпечення права на захист

Забезпечення підозрюваному, обвинуваченому, виправданому, засудженому права на захист є необхідною умовою виконання завдань кримінального провадження. Тільки завдяки дотриманню цього принципу можна запобігти грубим порушенням закону та засудженню невинуватого. Цей принцип закріплений, як в ст. 62 Конституції України, так і в ст. 20 КПК України і має дві взаємопов’язані сторони:

по-перше, це право підозрюваного, обвинуваченого, виправданого, засудженого на захист;

– по-друге, це гарантії здійснення такого права.

Відповідно до ч. 1 ст. 20 КПК України підозрюваному, обвинуваченому, виправданому, засудженому надається:

– можливість надати усні або письмові пояснення з приводу підозри чи обвинувачення;

– право збирати і подавати докази;

– право брати особисту участь у кримінальному провадженні;

– право користуватися правовою допомогою захисника;

– реалізовувати інші процесуальні права, передбачені КПК України.

Слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд зобов’язані роз’яснити підозрюваному, обвинуваченому його права та забезпечити право на кваліфіковану правову допомогу з боку обраного ним або призначеного захисника.

У випадках, передбачених КПК України та/або законом, що регулює надання безоплатної правової допомоги, підозрюваному, обвинуваченому правова допомога надається безоплатно за рахунок держави.

Участь у кримінальному провадженні захисника підозрюваного, обвинуваченого, представника потерпілого не звужує процесуальних прав підозрюваного, обвинуваченого, потерпілого.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 532 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...