Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПИТАННЯ 24. Засада поваги до людської гідності



Відповідно до ст. 28 Конституції України кожен має право на повагу до його гідності. Ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню. Жодна людина без її вільної згоди не може бути піддана медичним, науковим та іншим дослідам.

Ця засада кримінального провадження закріплена в ст. 11 КПК України. Її зміст полягає в наступному:

– під час кримінального провадження повинна бути забезпечена повага до людської гідності, прав і свобод кожної особи;

– забороняється під час кримінального провадження піддавати особу катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує її гідність, поводженню чи покаранню, вдаватися до погроз застосування такого поводження, утримувати особу у принизливих умовах, примушувати до дій, що принижують її гідність;

– кожен має право захищати усіма засобами, що не заборонені законом, свою людську гідність, права, свободи та інтереси, порушені під час здійснення кримінального провадження.

В нормах, які регламентують провадження слідчих (розшукових) дій ця засада, зокрема, полягає в тому, що обшук особи чи освідування, яке супроводжується оголенням освідуваної особи, здійснюється особами тієї ж статі (ч. 5 ст. 236, ч. 2 ст. 241 КПК України). При освідуванні не допускаються дії, які принижують честь і гідність особи або небезпечні для її здоров’я (ч. 4 ст. 241 КПК України).





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 365 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...