Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Короткий зміст теми та рекомендації до її опанування. Кожне людське суспільство стикається і намагається розв’язувати три основні проблеми організації економіки:



Кожне людське суспільство стикається і намагається розв’язувати три основні проблеми організації економіки:

- Що виробляти?

- Як? І в якій кількості?

- Для кого?

- ЩО ВИРОБЛЯТИ?

Мається на увазі яку комбінацію товарів та послуг обере суспільство, а відповідно розміщення ресурсів серед галузей та сфер, що їх виробляють. Це відбувається тому, що виробництво додаткової кількості одного продукту завжди потребує спрямування додаткових ресурсів у це виробництво відтягуючи ці ресурси з інших виробництв.

- ЯК?

Оскільки ресурси обмежені, бажано, щоб вони використовувались ефективно. Отже, має значення, які саме з наявних способів виробництва знаходитимуть застосування.

3. ДЛЯ КОГО?

Тобто, хто буде споживати. Який існує взаємозв’язок між виробництвом, економікою і споживанням її громадян? Економісти шукають пояснення того, як здійснюється розподіл вироблених благ? Хто скільки отримує і чому?

Поставимо запитання: що змушує людей працювати? Вони працюють, щоб задовольняти власні потреби. Поряд з поняттям потреба вживається поняття “нужда”. Що під цим розуміють?

Нужда - це почуття, що виникає у людини за відсутності чи нестачі того, що їй хотілось би мати.Якщо нужда не задоволена, це спричиняє внутрішню напругу, що і спонукає людину працювати.

Потреба – це та ж нужда, але вона повинна мати конкретне оформлення, яке визначається культурою й іншими обставинами. Наприклад, одна й та ж сама нужда у людей-в продуктах, які належать до різних верств суспільства, набуває форму різних потреб. Потреба в транспортних засобах ескімосів і мешканців сучасних міст неоднакова. Економісти і психологи пропонують виділяти різні види потреб. Досить поширеною є класифікація потреб, запропонована медиком і психологом А. Маслоу, який розрізняв нижчі (фізіологічні) і вищі (соціальні) потреби. Першу групу становлять дихання, спрага, голод, тепло, безпека. До вищих потреб відносять прагнення належати до певного кола людей- родичів, друзів, знайомих.- відчути їх підтримку. До них також відносять бажання набути визнання, користуватися повагою, мати престиж, самореалізуватися.

Інша класифікація потреб передбачає їх поділ на два види: матеріальні та духовні. Економіка працює на задоволення матеріальних потреб, а вони характеризуються тим, що є безмежні.

- Безмежність потреб та обмеженість ресурсів центральна проблема економіки.

Діяльність, що створює товари і послуги, називають виробництвом. У виробництві застосовують економічні ресурси, що складаються з елементів природи, таких як емля, ліси і корисні копалини; людських ресурсів як розумових так і фізичних; засобів виробництва, таких як знаряддя праці, машини, будівлі, транспорт, засоби зв язку. Усі можливі ресурси об’єднують у три великі групи:

-земля;

-праця;

-капітал.

Економічні ресурси називають ще факторами виробництва.

Земля – це всі елементи природи, такі як орні землі, ліси, корисні коталини, водні ресурси, повітря;

Праця- це фізичні і розумові здібності людей, які застосовують у виробництві благ. Сюди ж відносять і підприємницький талант.

Капітал- це товари тривалого використання (капітальні блага), створені для виробництва інших благ. Капітал ще називають інвестиційним ресурсом, а процес збільшення його запасу- інвестуванням.

Якщо потреби людей необмежені, то економічні ресурси характеризуються тим, що вони обмежені або рідкісні. Для більшості населення світу обмеженість ресурсів є реальною і завжди присутньою. Виникає проблема що виробляти і скільки має споживати кожна особа? Потреба вибирати є загальною для всіх. Так само як обмеженість ресурсів зумовлює потребу вибору, останній зумовлює існування вартості. За обмеженості ресурсів і повної їх зайнятості люди, люди ухвалюючи рішення про збільшення одного блага, завжди повинні відмовлятися від певної кількості іншого блага.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 224 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...