Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ЯЕО і відстані між спінами



Тепер можна зупинитися докладніше на питанні про те, як впливає на величини стаціонарних ЯЕО відстань між спінами. Якщо дотримуються умови граничного звуження ліній, то підстановка спрощеного виразу для швидкості релаксації (1.36) у рівняння (1.34) дасть співвідношення:

(1.37)

Як витікає з цього рівняння, максимальна величина ЯЕО у двохспіновій системі може досягати 50%. При цьому залежність від між’ядерних відстаней у цьому випадку відсутня. Тому, принаймні для гіпотетичної ізольованої двохспінової системи, величина стаціонарного ЯЕО не несе інформації про відстань між спінами.Таким чином, твердження про те, що величини ЯЕО обернено пропорційні до шостого ступеня між’ядерних відстаней, має свої обмеження. У реальних хімічних системах перед з'ясуванням залежності ЯЕО від відстаней між атомами слід враховувати ряд додаткових факторів.
Хоча величина стаціонарного ЯЕО у двохспіновій системі і не залежить від відстані між спінами, швидкість наростання ЯЕО таку залежність проявляє, оскільки від між’ядерних відстаней залежить швидкість релаксації. Це приводить до того, що чим ближче одне до одного перебувають магнітні ядра, тим швидше встановлюється стаціонарна величина ЯЕО. Це є основою вимірювань динаміки ЯЕО. Крім того, звідси витікає, що для виявлення ЯЕО між віддаленими одне від одного ядрами слід використовувати тривалий період попереднього насичення.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 199 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...