Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інтенсивність сигналів



Ми вже бачили, що всі сигнали ЯМР мають форму кривої Лоренца. Площа під кривою, яка відповідає сигналу ЯМР, пропорційна до кількості магнітних ядер, що утворюють сигнал. Тому, якщо в молекулі міститься декілька груп еквівалентних магнітних ядер (зокрема про­тонів), то відношення площ під окремими сигналами відповідатиме відношенню кількостей протонів, які дають ці сигнали. Тут мається на увазі сумарна площа всіх компонентів кожного з мультиплетів. Наприклад, моле­кула етанолу С2Н5ОН містить три групи еквівалентних протонів, тому в протонному спектрі (рис. 1.29) сигнали спостерігаються в трьох областях, що відповідають поглинанню протонів гідроксильної, метиленової та метильної груп. Числа протонів у цих групах і відповідно площі під сигна­лами відносяться як І:2:3.

Для знаходження відносних інтенсивностей сигналів у кожному спект­рометрі є можливість проводити їхнє інтегрування. Цей процес здійснюється за допомогою програмного забезпечення спектрометра. Результат інтегрування – інтегральна крива може бути виведена або на екран монітора, або на спектр на паперовому носії. Вона має вигляд ступінчастої лінії, що на ділянках, де поглинання відсутнє, є горизонтальною, а над сигналами вона піднімається на величину, пропорційну до інтенсивності сигналу. Приклад інтегральної кривої дано на рис. 1.29. Зараз інтегральну криву найчастіше розбивають на фрагменти, що відповідають окремим мультиплетам, а інтегральні інтенсивності сигналів подають у цифровому вигляді. На ділянках спектру, що не містять сигналів, інтегральну криво не зображують.

Аналіз інтегральної кривої у багатьох випадках допомагає при інтерпретації складних спектрів ЯМР. Так, якщо є спектр сполуки з відомою брутто-формулою, але з невідомою будовою, вимірювання інтегральних інтенсивностей сигналів допомагає в їх віднесенні. Для цього визначають загальну інтегральну інтенсивність усіх сигналів. Во­на дорівнює сумі висот усіх сходинок інтегральної кривої. Поділивши добуту величину на число протонів у сполуці, можна визначити висоту сходинки інтегральної кривої, що припадає на один протон. Після цього вже неважко розрахувати, яке число протонів відповідає тому чи іншому сигналу ЯМР.

У тих випадках, коли брутто-формула сполуки невідома, у спектрі на­самперед намагаються знайти сигнал, що відповідає групі з відомим чис­лом протонів. Найчастіше таким сигналом є пік метильної або метиленової групи, який має достатньо характеристичне розташування у спектрі. Чис­ло протонів, що відповідає іншим сигналам у спектрі, знаходять за допомо­гою порівняння їхньої інтенсивності з інтенсивністю відомого сигналу.


Рис. 1.29. Спектр етанолу та його інтегральна крива

При обробці спектрів сполук, що містять велике число протонів (або інших магнітних ядер одного сорту) з близькими значеннями хімічних зміщень, слід враховувати, що величини інтегральних інтенсивностей сиг­налів важко визначити з точністю, вищою ніж 10 %. Тому часто неможна з упевненістю сказати, наприклад, скільки протонів — 10 чи 11 — відповідає інтенсивному мультиплету в спектрі ЯМР.

Визначення інтенсивностей сигналів особливо важливе при вивченні спектрів сумішей. У цьому випадку, якщо у спектрі спостерігається окремо хоча б по одному піку від кожного компонента, то за їх інтенсивностями вдається визначити склад суміші.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 244 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...