Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік реалізації товарів за готівку



В бухгалтерському обліку підприємства роздрібної торгівлі дохід від реалізації товарів буде визнаватися в момент отримання грошових коштів в касу від покупців.

Існують особливості визначення собівартості реалізованих товарів в роздрібній торгівлі.

На підприємствах роздрібної торгівлі, які мають значну і змінну номенклатуру товарів з приблизно однаковим рівнем торговельної націнки, оцінка товарів при продажу та іншому вибутті здійснюється переважно за методом ціни продажу, передбаченим П(С)БО 9 «Запаси». Собівартість реалізованих товарів визначається як різниця між продажною (роздрібною) вартістю реалізованих товарів і сумою торговельної націнки на ці товари.

Для обліку господарських операцій, пов’язаних із реалізацією товарів за готівку, складається наступна кореспонденція рахунків:

№ з/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дебет Кредит
  Отримана в касу виручка від реалізації товарів за готівку (за даними звітів касира) 301 «Каса в національній валюті» 702 «Дохід від реалізації товарів»
  Нараховано податкове зобов’язання з ПДВ (розрахунок бухгалтерії) 702 «Дохід від реалізації товарів» 641 «Розрахунки за податками»
  Списано торгову націнку на реалізовані товари (розрахунок бухгалтерії)* 285 «Торгова націнка» 282 «Товари в торгівлі»
  Відображена собівартість реалізованого товару (розрахунок бухгалтерії)* 902 «Собівартість реалізованих товарів 282 «Товари в торгівлі»

*Розглянемо порядок розрахунку торговельної націнки на реалізовані товари і собівартості реалізованих товарів.

Відповідно до П(С)БО 9 «Запаси» сума торговельної націнки на реалізовані товари визначається як добуток продажної (роздрібної) вартості реалізованих товарів і середнього відсотку торговельної націнки. Середній відсоток торговельної націнки визначається діленням залишку торговельних націнок у продажній вартості одержаних у звітному місяці товарів на суму продажної (роздрібної) вартості залишку товарів на початок звітного місяця та продажної (роздрібної) вартості одержаних у звітному місяці товарів.

В бухгалтерії торговельного підприємства розрахунок торговельних націнок на реалізовані товари, як правило, проводиться наприкінці місяця (приклад 4.17).





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 923 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...