Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік товарів в оптовій торгівлі



Документування операцій з надходження та відпуску товарів.

Товари надходять на оптове підприємство згідно з договорами поставки, купівлі-продажу, міни, комісії, доручення.

В якості документів, що супроводжують поставку товарів, в залежності від способу їх доставки, виступають накладні, товарно-транспортні накладні, залізничні, авіа- накладні, коносамент, ін. Якісні характеристики товарів та відповідність товарів встановленим нормам і стандартам засвідчують: сертифікати якості, сертифікати відповідності, ветеринарні свідоцтва, висновки державної санітарно-гігієнічної (епідеміологічної) експертизи тощо.

Постачальник товарів - платник ПДВ надає оптовому підприємству - платнику ПДВ податкову накладну, яка є підставою для включення оптовим підприємством до податкового кредиту витрат зі сплати податку на додану вартість у зв’язку з придбанням товарів.

Приймання товарів на складі оптового підприємства здійснює матеріально-відповідальна особа на підставі накладних постачальників.

У разі виявлення розбіжностей між даними супровідних документів постачальників та даними фактичного приймання товарів складаються: комерційний акт (якщо розбіжності виявлено при прийманні на станції залізниці) та/чи акт про встановлені розбіжності у кількості та/або якості товарів (якщо розбіжності виявлено при прийманні товарів на складі). Акти слугують підставою для пред’явлення претензій відповідно залізниці та/чи постачальнику. Оприбуткування товарів, що фактично надійшли на склад, оформлюється приймальним актом.

Також приймальний акт складається у випадках: якщо товари надходять без супровідних документів постачальника або товари, що надійшли, приймаються на відповідальне зберігання чи, якщо товари надходять за одним супровідним документом постачальника, а оприбутковуються на різних складах. В останньому випадку по кожному складу складається приймальний акт.

Відпуск товарів зі складу покупцям на підставі відповідних договорів та оформлення при цьому товаросупровідних документів здійснюється за умови наявності довіреності одержувача товарів та дозволу уповноваженої особи підприємства.

При відпуску товарів покупцеві оформлюється накладна. Якщо товар доставляється покупцеві автотранспортом оптове підприємство як вантажовідправник оформлює товарно-транспортну накладну. При використанні залізничного, повітряного та річного транспорту оформлюються накладні відповідних форм та ін. документи, при використанні морського транспорту –коносамент.

У зв’язку із продажем товарів оптове підприємство-платник ПДВ нараховує податкові зобов’язання з ПДВ на підставі копії податкової накладної, оригінал якої видається покупцеві.

При здійсненні експортно–імпортних операцій використовуються: угода (договір, контракт), на підставі якої здійснюється поставка товарів, і додатки до неї; митна декларація,рахунок-фактура (інвойс), угода (договір, контракт) з транспортними та страховими компаніями, рахунок про сплату наданих транспортно-експедиційних послуг, пакувальні листи, ліцензія на ввезення (вивезення) товарів, імпорт (експорт) яких підлягає ліцензуванню, сертифікат про походження товару, сертифікат якості, безпеки тощо.

Матеріально відповідальні особи ведуть складський облік товарів за назвами, сортами і кількістю, та у відповідні строки складають і подають до бухгалтерії товарні звіти або супровідні реєстри документів. До звітів (реєстрів) додаються документи, якими оформлено надходження та вибуття товарів за звітний період.

Зазначені документи слугують підставою для проведення в бухгалтерії записів господарських операцій по субрахунку 281 «Товари на складі», субрахунку 284 «Тара під товарами» до рахунку 28 «Товари».

Облік надходження товарів.

Облік господарських операцій оптового підприємства, пов’язаних із надходженням товарів від вітчизняних та іноземних постачальників ілюструється прикладами 4.10 - 4.12.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 519 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...