Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Освіта — база професіоналізації!соціальна гарантія



З глави 4 ви вже добре знаєте про велике значення освіти та професійної підготовки у справі забезпечення високої якості робочої сили і конкурентоспроможності працівника на ринку праці. Вам відомо також, що сучасні умови соціально-економічного розвитку формують нові вимоги до якості робочої сили, відповідність яким визначає конкурентоспроможність працівника на зовнішньому і внутрішньому ринку праці.

Оскільки ви нині навчаєтесь у вищому навчальному закладі, то, безсумнівно, високо оцінюєте значення вищої освіти для успіху в подальшому житті (в протилежному випадку ви не стали б витрачати час, сили і кошти на інвестиції в людський капітал). Тому ви вже не лише правильно оцінюєте і розумієте важливість здобуття високого рівня освіти, але й активно працюєте в правильному напрямі нарощення власного людського капіталу. Залишається лише окреслити значення освіти як бази професіоналізації та соціальної гарантії.

Чим вищий рівень освіти має людина, чим більше вона знає і чим краще вміє вчитися, тим швидше (за інших рівних умов) вона може засвоїти додаткові професійні навички, оволодіти новою професією, зорієнтуватися в зміні ситуації, прийняти правильне рішення і т. п. Тобто в сучасних швидкозмінних економічних і технологічних умовах високий рівень освіти означає передусім готовність людей до динамічного професійного життя, що є основою конкурентоспроможності. Це пояснює, чому ми називаємо освіту базою професіоналізації.

Водночас освіта нині стає важливою соціальною гарантією. Не маючи належного рівня освіти, людина може взагалі не знайти підходящої роботи, не реалізуватися в професійному житті. Чим вищий рівень освіти має людина, тим менше у неї конкурентів на ринку праці, отже — тим ширший у неї вибір. Працівник з високим рівнем освіти може претендувати на роботу, яка вимагає високої кваліфікації. Разом з тим, він може погодитися тимчасово і на простішу роботу, якщо його приваблюють інші її параметри (заробіток, режим роботи, місцезнаходження і т.ін). Людина ж з невисоким рівнем освіти може розраховувати лише на просту декваліфіковану роботу, яка нерідко буває важкою, шкідливою, небезпечною, неприємною і т. п. Іншими словами, освіта розширює можливості вибору людини на ринку праці, підвищує її шанси на успішну трудову реалізацію та пристойні трудові доходи і зменшує ймовірність залишитися без роботи.

Таким чином, отримання високого рівня освіти стає необхідним етапом успішної професійної реалізації в сучасних умовах.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 180 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.014 с)...