Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Перша медична і долікарська допомога при променевих ураженнях



При виникненні радіоактивного забруднення потрібно терміново:

1.Одягнути захисний одяг, протигаз, респіратор чи ватно-марлеву пов'язку.

2.Провести часткову чи повну санітарну обробку, промити відкриті ділянки 0,5% лужним розчином.

3.Прийняти протирадіаційні засоби - цистамін 6 таблеток, через 4-6 годин повторно. Давати по 1 таб. йодиду калію (абоЗ- 5 крапель 10% йоду на склянку води) на протязі 10 днів і по 1 таб. 1 раз у тиждень протягом перебування на забрудненій території.

При блювоті дають 1-2 таблетки РСД або етаперазину з індиві­дуальної аптечки АІ-2. Профілактично призначають антибіотики (тетрацикліну гідрохлорид) і сульфаніламідні препарати (сульфадиметоксин) з АІ-2. При необхідності проводять штучне дихання і непрямий масаж серця, зупиняють кровотечу, накла­дають первинні пов'язки на опіки й ураження, мобілізують кінців­ки при переломах і значних пошкодженнях тканин. Уражених ева­куюють з осередку радіаційного забруднення, або укривають у сховищах. Зігрівають і дають багато теплого пиття. При вираже йому збудженні варто дати заспокійливі препарати - 1-2 таб. феио- зепаму, оксилідину чи 25-30 крапель корвалдину. При невгамовній блювоті можна ввести Імл 20% атропіну з АІ-5. При серцево- судинній недостатності: 1 мл кордіаміну підшкірно, 1 мл 20%кофеїн- бензоату натрію. Лікарську допомогу при променевих ураженнях надають у лікарнях загального профілю і радіологічних центрах.

ПРОФІЛАКТИКА РАДІАЦІЙНИХ УРАЖЕНЬ

Усе населення, що проживає на радіоактивно забруднених територіях, з метою ослаблення чи запобігання дії іонізуючого випромінювання та зменшення сумарної поглинутої дози повинно дотримуватись правил радіаційної безпеки. У зонах радіоак­тивного забруднення проводиться радіологічний контроль. На значно забрудненних територіях не слід знімати верхній одяг, сідати на землю, курити. Входячи у приміщення, взуття слід помити водою, або протерти мокрою ганчіркою, верхній одяг витрусити і почистити вологою щіткою. У житлових приміщеннях і на роботі слід проводити щоденннс вологе прибирання із застосуванням миючих засобів. Перед вхідними дверима кладуть вологий килимок. Не можна збирати польові квіти, ягоди, гриби, лікарські трави у забруднених місцях. У вітряну і дощову погоду слід виходити з дому у верхньому одязі і головному уборі. Відкриті ділянки тіла і волосся обов'язково змити проточною водою. Воду вживати тільки з упорядкованих перевірених джерел, а харчові продукти - закуплені у торговельній мережі. Сільськогосподарські продукти - особливо молоко, рибу, м'ясо, листову зелень, овочі і фрукти можна вживати після проведення радіологічного контролю. Перед прийомом їжі ретельно вимийте руки, прополощіть рот і ніс розчином 0, 5% питної соди. Харчування повинно бути повноцінне, вітамінізоване, з обов'язковим вживанням радіопротек горів - пектинів, клітковини, адаптогенів - настоянки женьшеню, родіоли рожевої, заманихи, ехінацеї пурпурової та ін. антиоксидантів - продуктів, багатих на вітаміни А,Е,Д,С. Готуючи їжу добре мийте овочі і фрукти, вимочуйте коренеплоди і м'ясо 1-1,5 год перед відварюванням, відмовтесь від вживання салату, щавлю і шпинату вирощеного у відкритому ґрунті, холодців і желе.

Загоряти доцільно тільки вранці до 10 години і ввечері після 18год.

Вигулюючи домашніх тварин, треба користуватись поводком, витерти вологою тканиною їх шерсть і обмити їм лапи.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 254 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...