Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зміни в балансі зумовлені господарськими операціями



Розглянемо приклади можливих змін у балансі:

Баланс

Актив   Сума   Пасив   Сума  
1. Основні засоби     1. Статутний фонд    
2. Матеріали     2. Прибуток    
3. Незавершене виробництво     3.Кредити банків    
4. Каса     4. Постачальники    
5. Розрахунковий рахунок            
Разом     Разом    

Операція №1: оприбутковано у касу підприємства одержанні в банку з розрахункового рахунку кошти в сумі 15000 грн.

Актив   Сума   Пасив   Сума  
1. Основні засоби     1. Статутний фонд    
2.Матеріали     2. Прибуток    
3. Незавершене виробництво     3. Кредити банків    
4.Каса   (1000+15000)   4. Постачальники    
5. Розрахунковий рахунок   (85000-15000)          
Разом     Разом    

Висновок: внаслідок цієї операції залишок грошових коштів у касі збільшився на 15000грн. і сума по статті „каса" становитиме 16000грн.

Водночас на розрахунковому рахунку кошти на 15000грн. зменшаться, і по статті активу „Розрахунковий рахунок" залишок становитиме 70000грн.,отже, наслідок господарської операції №1 відбулося переміщення грошових коштів, але загальна їх сума не змінилась. Відповідно і підсумок балансу залишився тим же.

Операція №2: зараховано на збільшення статутного фонду частку прибутку у сумі 30000грн.

Актив   Сума   Пасив   Сума  
1. Основні засоби     1. Статутний фонд   (800000+30000)  
2. Матеріали     2. Прибуток   (50000-30000)  
3. Незавершене виробництво     3.Кредити банків    
4.Каса     4. Постачальники    
5. Розрахунковий рахунок            
Разом     Разом    

Висновок: в результаті цієї операції відбулися зміни в джерелах засобів. Сума прибутку зменшилася на 3 0000грн.,статутний фонд одночасно збільшився на цю суму. Отже, друга операція внесла зміни тільки у статті пасиву балансу. Вона зумовила тільки перегрупування у джерелах засобів, що не позначилося на загальному підсумку балансу. Рівність підсумків активу і пасиву балансу при цьому не порушилась.

Операція №3: оприбутковано на складі підприємства матеріали, придбані у постачальників на суму 50000грн.

Актив   Сума   Пасив   Сума  
1.Основні засоби     1. Статутний фонд    
2. Матеріали   (150000+50000)   2. Прибуток    
3. Незавершене виробництво     3. Кредити банків    
4.Каса     4.Постачальники   (40000+50000)  
5. Розрахунковий рахунок            
Разом     Разом    

Висновок: внаслідок цієї операції відбулося збільшення запасів матеріалів на складах підприємства на 50000грн.(200000грн.), одночасно відбулося збільшення заборгованості постачальникам за одержані матеріали на цю суму. Ця операція вносить зміни в актив і пасив балансу, оскільки зміни у статтях активу і пасиву відбулися на одну й ту ж суму (в сторону збільшення), то загальний підсумок балансу також збільшився, але рівність його не порушилась.

Операція№4: перераховано з розрахункового рахунку підприємства банку для погашення заборгованості по раніше одержаній позичці кошти в сумі 60000грн.

Актив   Сума   Пасив   Сума  
1. Основні засоби     1.Статутний фонд    
2. Матеріали     2. Прибуток    
3. Незавершене виробництво     3. Кредити банків   (60000-60000)  
4.Каса     4. Постачальники    
5. Розрахунковий рахунок   (70000-60000)          
Разом     Разом    

Висновок: ця операція викликала зменшення грошових коштів на розрахунковому рахунку на 60000грн. (залишок - 10000грн.), одночасно зменшилась заборгованість банку по позичках на цю суму, в результаті чого залишку на рахунку „Кредити банків" не буде. Ця операція вносить зміни одночасно в акти і пасив балансу, в зв'язку з чим вони зменшується на одну й ту ж суму. Валюта балансу зменшилась, рівність не порушилась.

Додаток 8.

Необхідно проаналізувати визначення категорії "рахунок бухгалтерського обліку", запропоновані різними авторами, прокоментувати переваги та особливості визначень різних авторів, сформулювати найбільш повне визначення рахунку бухгалтерського облік.

Визначення рахунку бухгалтерського обліку

Автор   Визначення  
1   2  
Бутинець Ф.Ф. Теорія бухгалтерського обліку: підручник для студентів вузів спеціальності 7.050106 "Облік і аудит". / вил. 2-е. доп. і перероб. -Житомир: ЖІТІ. 2000. -640с.   Рахунок - основна одиниця накопичення і зберігання інформації в бухгалтерському обліку (с. 123)  
Вейцман Р.Я. Краткий учебник счетоводства; 2-е издание. Москва Ленинфал. 1926. -206с.   Рахунок - це таблиця, що призначена для запису змін, які виявляються у величині тих чи інших частин активу або пасиву (с. 1 9)  
Дембинский Н.В. Теория советского бухгалтерского учета. (Учебное пособие). — Мн.: Редакция научно-технической литературы. 1957.-312с.   Рахунки бухгалтерського обліку є способом відображення в грошовій оцінці тих змін, які відбуваються в окремих елементах засобів або джерелах їх утворення, і способом одержання показників, що відображають стан останніх (с. 101)  
Макаров В., Белоусов М. Теория бухгалтерского учета. - М.: Госфиниздат, 1955. - 288 с.   Рахунки бухгалтерського обліку є способом групування, поточного контролю і відображення в грошовій оцінці засобів господарства, їх джерел і операцій (с. 71)  
Нимчинов П.П. Метод бухгалтерского учета. Конспект лекций по курсу "Теория бухгалтерского учета". Выпуск IV. -К.: 1966. -38с.   Рахунок є метод, спосіб групування і поточного контролю наявності і руху засобів, їх джерел і процесів господарської діяльності з метою охорони соціалістичної власності та контролю за процесом виконання плану (с. 5)  
Німчинов П.П. Загальна теорія бухгалтерського обліку. - К.:. Вища школа, 1 977. - 240 с.   Рахунки використовуються як спосіб узагальнення господарських. операцій в економічно однорідні групи для поточного обліку наявності та руху засобів, джерел їх формування, а також процесів господарської., діяльності з метою контролю за процесом " л- виконання.. плану і охорони соціалістичної власності (с. 73)  
Палий В.Ф., Соколов Я.В. Теория бухгалтерского учета: Учебник. - 2-е изд., перераб. й доп. - М: Финансы й статистика, 1988. -279с.   Рахунки бухгалтерського обліку є класифікаційними ознаками для відображення і узагальнення даних про господарські факти (с. 88)  
Погляди західних вчених різних років на поняття рахунку  
Автор   Визначення    
1   2    
Арнольд К.І. (1775-1845)   Рахунок - детальне відображення надходження та витрачання визначеної сум й    
Берлінер М. (кін. XIX - поч. XX)   Рахунки - тільки елементи балансу, призначені для обліку стану окремих видів майна і для фіксації поточних змін, які можуть мати позитивний або негативний характер    
Вальбах Е. (XX ст.)   В основі бухгалтерського обліку лежить рахунок, який відображає реальний світ, дає його кількісний вимір та розкриває взаємозв'язки людей    
Курсель-Сенель Ж.Г. (1813-1892)   Рахунок є послідовністю записів, що констатують порядок операцій одного типу (або тих, які виконуються однією особою). Рахунки виражають фази руху капіталу    
Карпатьє Ф. (кін. VIII-поч. ХІХ) Рахунок - це частина цілого, це окремий механізм рахівничої машини. Кожний рахунок має своїм предметом повідомлення про точно визначений вид операцій.комерційних підприємств. Сукупність рахунків показує зв'язок всіх операцій та їх взаємовідносини  
Пачолі Л. (1445-1517) Рахунки - не більше як належний порядок, встановлений самим купцем, при вдалому застосуванні якого він одержує відомості про всі свої справи і про те. чи йдуть справи його успішно, чи ні  
Пізані Е. (1845-1915) Рахунок - специфічний вузол облікової системи. Рахунок - економічний та адміністративний баланс фінансових відносин між одним специфічним або юридичним елементом та іншими, йому автентичними елементами  
Россі Дж. (1845-1921) Рахунок - це математичний елемент, призначений для відображення господарських операцій  
Томс В. (ХХ ст.) Рахунок - це символ чогось, що належить реєстрації, тобто наслідок певного економічного процесу, який має двосторонню структуру. Рахунок - інструмент для відображення та пояснення взаємозв'язків, що лежать в основі фактів господарського життя  
Фор Г. (ХХ ст.) Рахунок незалежно від назви - ''реальність, відкрита людині". Кожний рахунок - це ''спостережне гніздо" за одним або декількома господарюючими суб'єктами. Рахунки класифікують осіб, що беруть участь в господарському процесі та дозволяють групувати факти господарського життя. Рахунки, таким чином, стають центральною категорією бухгалтерської науки  
       

Додаток 9.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 804 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...