Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація культурно-виховної роботи в університетах та дозвілля студентів



Сьогодні, коли шалений ритм життя, його соціальна напруженість призводять до емоційного виснаження, ті юнаки та дівчата, котрі дбають про свій культурний розвиток, духовно збагачуються, спілкуючись у вільний час у творчих студіях самодіяльності університетських Центрів культури і мистецтв.

Центр культури і мистецтв є методичним центром культурно-виховної роботи, місцем неформального спілкування, формування атмосфери порозуміння, злагоди, товариських, дружніх взаємин між студентами, постійного складу різних категорій, національностей. віросповідань, політичних переконань, що сприяють самоствердженню і розвитку особистості.

Головною метою діяльності Центру є формування цілісної і всебічно розвиненої особистості, популяризація інтелектуального і змістовного дозвілля, різноманітних видів і напрямків художньо-творчого виконавського мистецтва (театрального, вокального, музичного, хореографічного, образотворчого тощо), а також розкриття творчого потенціалу студентської молоді, ознайомлення з культурно-мистецьким надбанням світу, організація дозвілля та культурного відпочинку студентів, викладачів та співробітників університету.

У Центрі культури та мистецтв університету повинні діяти мистецько-творчі студії, клуби та колективи з різних культурно-мистецьких напрямків.

Стратегічними напрямками роботи Центрів культури та мистецтв університетів є також організація та проведення культурно-масових заходів, а саме — лекцій та лекторіїв на культурно-етичні, естетичні та мистецтвознавчі теми; студентсько-молодіжних дискусій, вікторин; зустрічей з відомими особистостями, митцями культури та мистецтва, музикознавцями; бесід-зустрічей з ветеранами Великої вітчизняної війни, героями війни та праці; святкування ювілейних дат як загальнонаціонального, так і місцевого значення; вечорів святкових, обрядових, календарних, тематичних, музичних, театральних, літературних; концертів творчих колективів та окремих виконавців, видатних співаків, музикантів та акторів, мистецьких колективів України; презентацій творчих здобутків студентів, аспірантів, співробітників та викладачів університету у галузі культури і мистецтва; вечорів української культури та мистецтва, обрядових масових гулянь; виставок та вернісажів художньої студії, образотворчого мистецтва та дизайну; днів відкритих дверей для майбутніх абітурієнтів, посвячення у студенти першокурсників та днів факультетів; внутрішніх університетських фестивалів.

У Центрах культури і мистецтв мають працювати молоді, талановиті, енергійні спеціалісти, художники, балетмейстери-хореографи, актори, режисери, музиканти.

Набір до мистецьких студій на конкурсній основі повинен проходити протягом року. Заняття проводяться за окремими графіками.

Музей або музейний комплекс є невід'ємною частиною життя вищого навчального закладу. Експонати музею, як правило, відбивають історію ВНЗ, знайомлять відвідувачів з тими видатними викладачами, вихователями, науковцями, хто свого часу працював у стінах вузу та зробив свій вагомий внесок в його історію. Головну частину фондів складають матеріали з історії вузу, що розкривають діяльність, традиції, динаміку розвитку, його наукову та культурну спадщину, сьогодення.

Архівні фонди музею активно використовуються в навчальному процесі. Вони викликають інтерес істориків та краєзнавців.

Музей здійснює також освітні програми. Тут проходять зустрічі з відомими мистецтвознавцями, краєзнавцями, науковцями. Крім того, обов'язково представлено різного типу довідкову літературу, різні види словників.

Робота працівників музею має високе призначення — збереження для майбутніх поколінь історичної і культурної спадщини вузу. Розуміння історії, традицій, мистецтва змінює на краще якість життя людини, дає привід для міркувань. Адже це дуже важливо - розуміти світ, у якому живеш.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 172 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...