Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Суть стандартизації



Суть стандартизації полягає в забезпеченні технічної та ефективної діяльності на всіх рівнях виробництва з розробки та використання обов’язкових норм і правил, спрямованих на зростання технічного прогресу та одержання високої якості готової продукції в різних галузях промисловості: будівництві, машинобудуванні, приладобудуванні, літакобудуванні, хімічній та харчовій промисловості тощо. Об’єктивність та точність оцінки якості продукції залежить від метрологічного забезпечення, технічних вимірювань, стандартизації.

Закон України «Про стандартизацію» від 17 травня 2001 року № 2408-ІІІ встановлює правові та організаційні засади стандартизації в Україні й спрямований на забезпечення єдиної технічної політики в цій сфері.

Підготовка сучасних спеціалістів в галузі пожежної безпеки не можлива без знань основ метрології, стандартизації та сертифікації, діючих основних нормативних документів, єдності вимірювань основних параметрів, вибору засобів вимірювань для об’єктів автоматизації.

В Україні розвивається та удосконалюється законодавча база щодо підвищення якості продукції. Посилено правовий статус органів, які здійснюють нагляд за якістю продукції, процесів, робіт та послуг.

Удосконалення правової основи забезпечення якості продукції є неодмінною умовою для успішного вирішення важливих соціально-економічних завдань. Підвищення якості продукції, процесів, робіт та послуг сприяє поширенню темпів розвитку народного господарства й соціально-економічного становища країни.

Стандартизація пов’язана з технічними, прикладними та економічними науками. Невід’ємною частиною стандартизації є метрологія. Стандартизація, метрологія і вимірювальна техніка – основні ланки, рівень і темпи розвитку яких впливає на якість промислової продукції. В основу метрології і вимірювальної техніки покладено закони фізики, математичні методи. Стандартизація широко використовує різні математичні ряди. Принцип закономірних рядів застосовують для визначення геометричних розмірів і технічних показників різних виробів. Математичні методи потрібні для обробки даних досліджень та контролю, для формулювання відносин і закономірностей при вивченні різних явищ.

Стандартизація як наука характеризується тісною взаємодією з технологією та рядом складних наукових дисциплін в області якості технології, праці та продукції, кількісного їх вимірювання.

Одним із основних завдань стандартизації є систематизація і узагальнення накопиченого фактичного матеріалу таких теоретичних наук як хімія, фізика, математика. При сучасних поглядах на мету й завдання стандартизації основу її складають цілісні комплекси теоретичних і прикладних наук, які об’єднані поняттями фізико-хімічних, технохімічних, біофізичних та інших наук.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 949 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...