Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пояснювальна записка. Навчальна програма курсу



Навчальна програма курсу

"Основи промислового будівництва та санітарної техніки "

для студентів спеціальностей:

7.091706 “Технологія зберігання, консервування та переробки плодів і овочів”,

7.091707 “Технологія зберігання, консервування та переробки м’яса”

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Курс “Основи промислового будівництва та санітарної техніки” базується на знаннях, що одержані студентами під час вивчення інженерних та спеціальних дисциплін на попередніх курсах.

Інженери-технологи у своїй практичній діяльності беруть участь у проектуванні і реконструкції підприємств харчової промисловості, а також займаються питанням експлуатації і ремонту діючих підприємств.

Задача курсу – ознайомити студентів з архітектурно-будівельним проектуванням, будівельними матеріалами, конструктивними елементами промислових будівель, а також з основними видами інженерного обладнання будівель, зв’язком інженерного обладнання будівель з інженерними комунікаціями населених пунктів.

Практичні заняття та самостійна робота дозволяє студентам закріпити знання, одержані на лекціях, а також поглиблено вивчити питання проектування будівель підприємств харчової промисловості, складання генеральних планів територій підприємств, опанувати методику інженерних розрахунків обладнання будівель.

Під час вивчення курсу студенти виконують розрахунково-графічну роботу.

ЗМІСТ ДИСЦИПЛІНИ

Розділ 1. Основи промислового будівництва

Вступ

Зміст і задачі курсу. Короткий огляд розвитку будівельної галузі і її роль в економіці держави. Основні шляхи подальшого розвитку будівельної індустрії.

Тема І. Будівельні матеріали і вироби, їх властивості і застосування

Основні властивості будівельних матеріалів: щільність, пористість, міцність, твердість, пружність, теплопровідність, морозостійкість, довговічність, водонепроникність, хімічна стійкість та ін.

Природні будівельні матеріали. Кам’яні матеріали. Основні їх властивості. Види кам’яних матеріалів і виробів та їх застосування у будівництві. Пісок, гравій, щебінь. Деревина, породи деревини, її властивості. Сортамент лісоматеріалів.

Штучні будівельні матеріали і в’яжучі речовини.

Керамічні матеріали. Цегла, її властивості і застосування.

Облицювальні матеріали і вироби. Каналізаційні труби.

Матеріали і вироби з мінеральних розплавів. Скло, ситали, шлакоситали, їх одержання, основні властивості, застосування. Гіпс, одержання, основні властивості, застосування. Ангідритові в’яжучі. Рідке скло. Гідравлічні в’яжучі. Цемент, його одержання, основні властивості. Спеціальні види цементів. Застосування цементу.

Будівельні розчини. Прості і складні розчини, їх склад і властивості. Мурувальні, штукатурні і спеціальні розчини, їх застосування.

Бетони. Класифікація бетонів за об’ємною масою і призначенням. Властивості бетонів. Легкі бетони на штучних та природних заповнювачах. Властивості і застосування. Особливо легкі (чарункуваті) бетони, їх одержання, властивості і застосування.

Залізобетонні конструкції. Суть залізобетону. Арматура і її призначення. Попередньо напружені залізобетонні конструкції.

Органічні в’яжучі речовини і матеріали на їх основі. Бітуми, дьогті, вироблення і основні властивості. Асфальтові розчини та бетони. Покрівельні рулонні матеріали. Гідроізоляційні матеріали. Прокатні стальні профілі, їх різновиди і застосування в будівництві. Металічні вироби. Захист металу від корозії.

Теплоізоляційні і акустичні матеріали. Теплоізоляційні матеріали на органічній і неорганічній, полімерній основі, їх властивості і застосування.

Будівельні матеріали на основі полімерів. Конструкційні, оздоблювальні і теплоізоляційні матеріали. Вироби і деталі з пластмас, застосування їх у будівництві підприємств харчової промисловості.

Тема 2. Промислові будівлі і споруди

Основні поняття про будівлі і споруди. Промислові будівлі, їх призначення, класифікація. Вимоги до будівель. Уніфікація і типізація промислових будівель і їх конструктивних елементів. Конструктивні системи будівель. Основні конструктивні елементи будівель. Несучі і огорожуючі конструкції. Деформаційні шви.

Одноповерхові промислові будови. Уніфіковані габаритні схеми (УГС) і уніфіковані типові секції (УТС) будівель для харчової промисловості. Каркас будови та його елементи. Будови із залізобетонним і сталевим каркасом. Застосування легких металевих конструкцій у будівництві одноповерхових будівель харчової промисловості.

Багатоповерхові промислові будови. Уніфіковані габаритні схеми (УГС) і уніфіковані типові секції (УТС) будівель для харчової промисловості. Прив’язка конструктивних елементів будівель до основних розбивочних осей.

Основи і фундаменти. Ґрунти і їх будівельні властивості. Природні та штучні основи. Конструкції фундаментів. Збірні і монолітні фундаменти під колони, фундаментні балки, стрічкові, стовпчасті, суцільні і пальові фундаменти. Фундаменти під обладнання.

Стіни промислових будівель. Несучі, самонесучі, навісні стіни. Стіни з цегли та великих стінових блоків. Панельні стіни. Типи панелей. Внутрішні стіни та перегородки.

Покриття промислових будівель і вимоги до них. Несучі конструкції покриття: залізобетонні балки і ферми, сталеві балки і ферми. Настили покриття. Теплі і напівтеплі, холодні покриття і їх будова. Водовідведення атмосферних опадів з покриття, зовнішнє і внутрішнє водовідведення.

Ліхтарі: аераційні, світло-аераційні та аераційні, їх призначення, конструкції.

Міжповерхові перекриття. Збірні перекриття і їх елементи. Монолітні перекриття, збірно-монолітні перекриття. Область і особливості застосування.

Сходи. Елементи збірних залізобетонних сходів. Розміщення сходів в будові.

Вікна, двері, ворота, рампи, підлоги.

Тема 3. Проектування промислових підприємств

Основні положення проектування будівель і споруд. Організація проектування промислових підприємств, будівельні норми і правила (ДБНУ, ДСТУ). Стадії проектування. Типове проектування. ТЕП типового проекту. Основні напрямки розвитку і покращення проектів підприємств харчової промисловості. Використання САПР в проектуванні підприємств харчової промисловості.

Генеральний план підприємства. Функціональне зонування території. Норми і правила проектування генеральних планів. Блокування будівель. Внутрізаводський транспорт. Благоустрій території. Основні ТЕП генеральних планів. Проектування виробничих будівель. Вибір об’ємно-планувального та конструктивного рішення будівель.

Розділ 2. Основи санітарної техніки

Тема 4. Опалення промислових будівель

Призначення опалювальних систем. Поняття про мікроклімат. Проблема енергозбереження в опаленні будівель. Вимоги до опалювальних пристроїв. Елементи опалювальних установок. Теплопостачання, класифікація систем теплопостачання.

Основні принципові схеми центрального опалення. Область застосування систем на підприємствах харчової промисловості.

Опалювальні прилади, трубопроводи, запірно-регулювальна арматура систем опалення. Основи розрахунку опалювальних систем. Опір теплопередачі зовнішніх огороджень. Визначення основних тепловитрат приміщень в промислових будовах. Питома теплова характеристика будівлі. Визначення витрат тепла за наближеними показниками.

Тема 5. Вентиляція та кондиціонування

Повітря, його властивості. Основні шкідливості: надлишкова теплота, надлишкова вологість, шкідливі гази, пил.

Санітарно-гігієнічні вимоги до повітря у виробничих приміщеннях харчової промисловості.

Призначення вентиляційних установок. Визначення кількості вентиляційного повітря для загальнообмінної вентиляції. Кратність повітрообміну. Класифікація систем вентиляції.

Природна вентиляція, канальна та безканальна, аераційна. Переваги та недоліки, область застосування на підприємствах харчової промисловості.

Загальнообмінна вентиляція з механічним примусом. Класифікація та характеристика. Вентиляційне обладнання.

Вибір системи вентиляції в залежності від призначення будівлі, характеру шкідливостей.

Кондиціонування повітря. Призначення кондиціонерів, їх будова.

Застосування кондиціонування повітря на підприємствах харчової промисловості. Заходи по зменшенню забруднення навколишнього повітряного басейну.

Тема 6. Водопостачання

Види водопостачання. Вимоги до води, що використовується харчовими підприємствами. Норми витрат води на різні потреби.

Джерела водопостачання і їх характеристика. Схема забору води з відкритої водойми. Очищувальні пристрої водопровідних станцій. Зовнішні водопровідні мережі та приєднання до них споживачів.

Внутрішній водопровід, елементи, класифікація за призначенням. Схеми внутрішнього водопроводу.

Протипожежні системи водопостачання.

Оборотне водопостачання на підприємствах харчової промисловості.

Визначення витрат води на різні потреби на підприємствах харчової промисловості з урахуванням положень про охорону навколишнього середовища.

Постачання гарячої води. Призначення систем постачання гарячої води, Класифікація систем постачання гарячої води. Схеми і основні елементи систем постачання підприємств гарячою водою, застосування їх на підприємствах харчової промисловості. Норми витрат гарячої води. Вимоги до гарячого водопостачання в залежності від його призначення.

Тема 7. Каналізація

Види та характеристика стічних вод підприємств харчової промисловості. Внутрішня система каналізації, її призначення, елементи. Особливості будови та розташування в будівлях харчової промисловості.

Зовнішня каналізація. Системи каналізації: самотічна, напорна, змішана. Елементи зовнішньої системи каналізації: трубопроводи, станції перекачки, очисні споруди.

Вимоги до очищення стічних вод. Метод попереднього очищення стічних вод на підприємствах харчової промисловості. Сучасні способи очищення стічних вод і будова очисних споруд.

Вимоги до якості стічних вод, що скидаються після очисних споруд у водойму.

Розрахунково-графічна робота

Під час вивчення курсу рекомендується виконати роботу відповідно до табл. 1.

№ п/п Назва теми та розділу Вид роботи Загальна характеристика роботи
1. Модуль І. Теми 1, 2. Пректування про-мислових підпри-ємств Розрахунково-графічна робота (частина 1) Відповідно до завдання розробити (на рівні технічного проекту) план (формат А2), поперечний розріз (формат А2), поздовжний розріз (формат А2), будівлі підприємства харчової промисловості, генеральний план території підприємства (формат А4).
2. Модуль ІІ. Теми 4, 5. Опалення, венти-ляція і кондиці-онування. Водопостачання і каналізація Розрахунково-графічна робота (частина 2) Відповідно до завдання виконати інженерні розрахунки витрат підприємством харчової проми-словості основних енергоресурсів

Креслення графічних робіт виконуються та оформляються відповідно до вимог ГОСТів, єдиної системи конструкторської документації. До графічної частини прикладається пояснювальна записка з коротким описом конструктивних елементів і з інженерними розрахунками.

Зміст пояснювальної записки

1. Вихідні клімато-геологічні дані.

2. Генеральний план території підприємства.

3. Об'ємно-планувальне рішення будівлі.

4. Конструктивне рішення будівлі.

5. Зовнішнє та внутрішнє опорядження.

6. Основні техніко-економічні показники проекту.

7. Розрахунок інженерних мереж (опалення, вентиляція, водопровід, каналізація).

Орієнтовні теми практичних та індивідуальних занять

1. Будівельні матеріали та конструктивні елементи промислових будівель.

2. Архітектурно-будівельне проектування промислових будівель та допоміжних будівель і приміщень промислових підприємств.

3. Генеральний план промислового підприємства.

4. Розрахунок системи повітряного опалення, поєднаного з вентиляцією.

5. Розрахунок системи водопостачання.

6. Каналізація.

ЛІТЕРАТУРА

1. СНиП 2.01.01-82 Строительная климатология и геофизика. – М.: ЦИТП Госстроя, 1983.

2. ДБН В.2.6-31:2006 Конструкції будівель і сполруд. Теплова ізоляція будівель.- К.: Міністерство будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України, 2006.

3. СНиП 2.04.05-91 Отопление, вентиляция и кондиционирование. – М.: ЦИТП Госстроя СССР, 1988.

4. СНиП 2.04.01-85 Внутренний водопровод и канализация зданий. – М.: Стройиздат, 1985.

5. СНиП 2.09.02-85* Производственные здания. – М., 1991.

6. СНиП П-89-80 Генеральные планы промышленных предприятий. – М.: ЦИТП Госстроя СССР, 1980.

7. СНиП 2.09.04 –87* Административные и бытовые здания. – М.: Стройиздат, 1995.

8. Архитектурные конструкции / Под ред. З.А. Казбек-Казиева: М.: Архитектура-С, 2006.

9. Будасов Б.В., Каминский В.П Строительное черчение. – М.: Стройиздат, 1990.

10. Буренин В.А. Основы промышленного строительства и санитарной техники. Часть 1. Основы промышленного строительства. – М.: Высшая школа, 1984.

11. Гетун Г.В. Основи проектування промислових будівель: Навч. посібник. – К.: Кондор, 2006.

12. Дятков С.В., Михеев А.П. Архитектура промышленных зданий. – М.: Изд. Ассоциации строительных вузов, 2008.

13. Кравченко В.С. Водопостачання та каналізація: Підручник. – К.: Кондор, 2003.

14. Ливчак И.Ф., Иванова Н.В. Основы санитарной техники. – М.: Высшая школа, 1984.

15. Основы строительного дела / А.В. Шишин, И.А. Сининский, Ю.П. Мурашко и др. – М.: КолосС, 2008.

16. Тихомиров К.В., Сергеенко Э.С. Теплотехника, тепло-газоснабжение и вентиляция. – М.: Стройиздат, 1991.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 453 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...