Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Термінологічний словник. Анкета- структурно організований набір запитань, кожне з яких пов’язане з програмними і процедурними завданнями дослідження і заповнюється самостійно



Анкета- структурно організований набір запитань, кожне з яких пов’язане з програмними і процедурними завданнями дослідження і заповнюється самостійно респондентом.

Відхилення – небажання індивіда до співробітництва з іншим індивідом.

Географічна школа – натуралістичні вчення, які визнають першочергову роль у розвитку суспільства і народів географічного положення і природних умов.

Девіантна поведінка – форма поведінки індивіда в групі або суспільстві, яка не відповідає усталеним нормам, моральним і правовим вимогам.

Експеримент соціальний – спосіб одержання інформації про наявність причинно-наслідкових зв’язків між показниками функціонування, діяльності, поведінки соціального об’єкта і деякими керованими та контрольованими факторами, що діють на нього.

Зайнятість населення – соціально-економічна категорія, яка характеризує залучення населення у суспільне виробництво.

Інтерв’ю – цілеспрямована бесіда з метою одержання відповіді на запитання, передбачені програмою дослідження.

Конфлікт – соціальний процес, у якому індивід чи група прагнуть досягнення власних цілей шляхом усунення, знищення чи підпорядкування собі іншого індивіда або групи.

Мікросоціологія – наука про основні структури суспільства, загальні моделі поведінки в суспільстві.

Маргіналізація - втрата особистістю належності до певної соціальної групи, норм і цінностей відповідної субкультури без входження до іншої.

Нуклеарна сім’я - проста сім’я, що складається з подружньої пари з дітьми чи без дітей, або одного із батьків зі своїми дітьми, які не перебувають у шлюбі.

Органічна школа – натуралістичні вчення, які розглядають суспільство, уподібненим живому організму, а соціальну диференціацію суспільства – як

аналогічний розподіл функцій між різними органами живого організму.

Польове спостереження – метод дослідження, який проводиться у реальній життєвій ситуації.

Расово-антропологічна школа – натуралістичні вчення, що інтерпретують суспільний розвиток у поняття спадковості, «расового відбору», боротьби «вищих і нижчих» рас.

Респондент - особа, яка є джерелом, комунікатором соціальної інформації під час опитування.

Соціалізація –процес засвоєння індивідом протягом його життя соціальних норм і культурних цінностей суспільства, до якого він належить.

Соціальна спільнота – сукупність людей, об’єднана відносно стійкими соціальними зв’язками, відносинами, яка має загальні ознаки, що надають їй неповторної своєрідності.

Соціальна структура – сукупність соціальних, соціально-демографічних, професійно-кваліфікаційних, територіальних та етнічних спільнот, пов’язаних відносно сталими відносинами.

Соціальна стратифікація – процес соціального розшарування суспільства у відповідності зі статусом, власністю, владою, групування в страти, групи, класи.

Соціальний інститут – відносно стійка модель поведінки людей і організацій, що історично склалася у певній сфері життєдіяльності суспільства.

Трудова адаптація – соціальний процес засвоєння особистістю нової трудової ситуації внаслідок активної взаємодії особистості і трудового середовища.

Управління соціальне - свідомий цілеспрямований вплив на соціальну систему, організацію, інститут або процес з метою приведення напряму і темпів їх розвитку у відповідність з дією об’єктивних соціальних законів.

Характер праці - соціальна сутність праці як суспільно значущого процесу.

Ціннісні орієнтації – соціальні цінності, які спрямовують діяльність та соціальну поведінку особистості і поділяються нею.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 364 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...