Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Відокремлення крони з повалених дерев



Процес очищення дерев від гілок полягає у відокремленні гілок від стовбура, а також у збаранні їхдля подальшого використання; інодігілки подрябнюють і за допомогою пересувної рубальної машини рівномірно розкидають по площі лісосіки або спалюють.

Очистка звалених дерев від гілля в залежності від прийнятого технологічного процесу лісозаготівель може проводитись безпосередньо на лісосіці (пасіках) на трелювальному волоку, лісовантажних пунктах (верхніх складах) або ж на нижньому складі.

Основні вимоги до якості очистки дерев від гілок та сучків – зрізання (зрубування) їх на рівні з поверхнею стовбура.

При відокремленні гілок на лісосіці, звалювання дерев повинно проводитись так, щоб створити безпечні умови для високопродуктивної праці лісорубів.

Ця операція може проводитись вручну, за допомогою сокири (обрубка), ручних мотоінструментів (бензомоторні пилки, бензо- і електрогілкорізки), пересувних гілкорізних машин, стандартних гілкорізних утановок.

Обрубка гілок сокирами застосовується у випадках, коли відсутні механізми для виконання даної операції, або виконання даної операції за допомогою машин не ефективно (невеликі розміри лісосік і об`єми робіт).

Перед розкряжуванням стовбурів на сортименти, дерева очищують від гілок. Щоб запобігти утворенню на поверхні стовбурів заколів і поглиблень в результаті защеплення леза сокири, забороняється обрубувати гілки в напрямі протилежному їх нахилу.

Обрубку починають завжди від комелевої частини і ведуть її ударами сокири в напрямі до вершини, а для усунення зайвих переходів бажано проводити обрубку тих дерев, які розташовані близько одне від одного, або ж одночасно двох дерев. Тонкі гілки зрубують одним бриючим ударом сокири, а гілки середньої товщини (діаметр 2-5 см) – одним ударом «в протяг», тобто протягуванням сокири в момент удару дещо на себе, на рівні з поверхнею стовбура. Гілки, що товщі 5см: перший удар сокирою наносять в поперечному напрямі до стовбура, а послідуючий удар наносять вздовж стовбура, зрубуючи гілку начисто. Рух сокирою наверх і донизу здійснюється в одній площіні. Лісоруб повинен знаходитись зодного боку стовбура, а обрубувати гілки здругого. Вершини при діаметрі 6-8 см слід обрубувати одним-двома ударами так, щоб напрям сокири, що рухається по інерції, після того як вершина буде обрубана, було в бік від обрубщика.

Правилами техніки безпеки заборонено: ставити ноги по обидва боки стовбура, з якого зрубують гілки; стояти на стовбурі або на гілках в момент обрубки; збівати сухі гілки обухом; збавати сухі сучки обухом, так як зламаний сучок може поранити обрубщика, або при недостатньо сильних ударах сокира може відскочити і лезом ударити обрубщика.

На лісосіках знахилом більше 150 для запобігання скочування дерева на ноги робітнику, обрубщик гілок повинен знаходитись вище по схилу, при цьому стовбури прив`язують до найближчих пеньків. Спочатку обрубують тільки верхні та бокові гілки, нижні на які спирався стовбур, обрубують після його обертання і звільнення гілок.

На лісосіках та верхньому складі обрубщики повинні знаходитись один від одного на відстані не менше 5 м, а від звалювальника не ближче 50 м. При збиранні та перенесенні гілок забороняється тримати сокиру в руках або ж за паском.

Відокремлення гілок та сучків проводяться за допомогою ручних моторних інструментів, бензомоторних та електромоторних. Для цього застосовують бензомоторні пилки «Тайга 214», «Крона», «Штіль», «Хускварна», «Партнер», «Мотор-Січ», «Сокіл-Січ», ручні бензомоторні гілкорізки БС-1, БС-2. Ці інструменти використовують як на лісосіці на верхньому складі, так і на нижньому складі.

При значних об`ємах лісозаготівель (більш 150 тис м3/рік) застосовують пересувні гілкорізні машини або стаціонарні гілкорізні установки. Пересувні машини звичайно застосовують в умовах лісосіки, верхнього складу для створення більш значного запасу хлистів і ритмічної роботи лісовозного транспорту.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 2574 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...