Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Контактні зони у географічній оболонці



По суті географічна оболонка є гігантською контактною зоною між Космосом і Землею. Отже, більшість властивостей географічної оболонки зумовлені її розташуванням у структурі Всесвіту: наскрізний характер потоків енергії, замкнені кругообіги речовини, «пристосувальні» механізми та структури, що зменшують залежність стану системи від зовнішніх впливів.

Усередині географічної оболонки є безліч контактних зон різного рангу. Зонами глобального рівня є поверхня суходолу та поверхня океану. Звичайне мислення людини неспроможне правильно оцінити масштаби та співвідношення явищ. Наприклад, якщо Землю зменшити до розмірів шкільного глобуса, то товщина океану буде меншою за шкуринку цибулі. Отже, саме поверхневу зону океану зовсім не можна виразити в розумних співвідношеннях з масштабами глобальних перетворень, але за своїм значенням вона колосальна. Поверхневий шар океану завтовшки 1 мм має майже таке саме значення, як уся інша його товща через те, що тут відбувається газообмін з атмосферою та випаровування води, здійснюється перенос тепла і, насамперед, регулюється газовий склад атмосфери.

Саме тут, у верхньому шарі води, зосереджена найбільша частина мікроорганізмів, так званий нейстон — найдрібніші складові планктону, від яких розпочинається довгий та складний харчовий ланцюг усього океану. Нейстон, по суті, утворює поверхневе середовище життя: поглинає частину СО2, виділяє (і частково використовує на дихання) О2, іонізує гази й солі, сприяючи певною мірою біохімічних процесів тощо. Нейстон навіть механічно перемішує верхній шар води, приводячи її в рух (на мікроскопічному рівні) джгутиками, що безперервно рухаються.

Поверхнева плівка океану утримує основні забруднювачі — нафту та поверхнево активні речовини, отже, має вирішальне екологічне значення, бо таким чином регулюється обмін з атмосферою й активність біоти. Контактною зоною в Океані є термоклин (поверхня контакту різних за температурою водних мас) і галоклин (поверхня контакту різних за солоністю водних мас), а також межі водних мас - океанські фронти, придонні шари води.

Одною з найактивніших є берегова контактна зона — узбережжя разом із прилягаючою до нього частиною моря. Ця зона має не лише фізико-географічне, а й економічне, геополітичне та культурно-історичне значення. За словами відомого економіко-географа П.Хаггета (1979 р.), «вся історія людства пов'язана з узбережжям, з розмежувальною лінією між суходолом і морем... Ще в глибоку давнину людина використовувала узбережжя як шлях сполучення. В епоху Відродження береги були трампліном для колонізації та завоювання нових земель. У другій половині XX ст. людина мурує у береговій зоні найбільші свої міста: адже 3/4 найкрупніших міст Землі з населенням понад 4 млн. жителів кожне розміщено на узбережжях морів та озер. Більшість решти великих міст тяжіють до берегів великих рік”.

Принадливою властивістю узбережжя є більша порівняно із суходолом різноманітність умов життя, доступних засобів існування та територіального підходу. Важливе й те, що узбережжя більш привабливе в естетичному відношенні — також через розмаїття зовнішніх форм і станів, що їх воно набуває час від часу.

Узбережжя є множинною границею, оскільки тут зустрічаються, крім води, суходолу й повітря, також і інші субстанції. Наприклад, тут є таке специфічне утворення, як морські бризки (з них потім випаровується сіль, що утворює найтонший аерозоль) та морська піна (в ній відбуваються миттєві геохімічні реакції).

На відміну від берегової зони, центральні райони Океану часто мають збідніле життя, насамперед через брак контактних поверхонь. У таких місцях можливо навіть активізувати біоту, створюючи штучні поверхні, що можуть бути субстратом розташування живих організмів.

На суходолі контактними зонами є саме поверхня ґрунту або гірських порід, поверхня льоду, снігу тощо. Величезне значення має грунт, що сприймає більшу частину сонячної радіації та бере участь у безлічі процесів, та рослинність, оскільки вона виконує функцію світофільтра і чинника обміну мінеральною речовиною, вологою і повітрям з атмосферою.

Джерелами активної взаємодії є контактні зони суходолу й океану в місцях впадання великих річок — дельтах, естуаріях, а також в морських затоках. Тут відбуваються складні біогеохімічні процеси, відтворюється біота, відбувається активне самоочищення — отже, відновлюється середовище.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1114 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...