Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Робота № 2/3. Визначення коефіцієнта розподілу оцтової кислоти між водною та органічною фазами



Мета роботи. Визначити коефіцієнт розподілу оцтової кислоти між водою і органічним розчинником, зробити висновки про стан кислоти в цих фазах. Одержані коефіцієнти розподілу порівняти з такими, що наведено у відповідній літературі.

Методика роботи. Визначення розподілу речовини між двома розчинниками, які не змішуються між собою, може надати цінні відомості для проведення екстрагування, а також вказати на дисоціацію - асоціацію речовин у розчинниках. Якщо до двох рідин, що не змішуються, додати яку-небудь речовину, розчинну в обох, то вона розподіляється між обома рідкими фазами в певному постійному співвідношенні. Якщо припустити, що розчинена речовина в обох розчинниках знаходиться в однаковому стані, наприклад, у вигляді одиничних молекул, то в стані рівноваги її хімічні потенціали будуть однакові, тобто . Підставивши їх значення

(1)

одержимо

(2)

де

(3)

У рівняннях (1)-(3) К - коефіцієнт розподілу, який залежить від температури; та - активності i -того компонента у фазах I та II. Для дуже розведених розчинів замість активностей компонента можна використовувати концентрації:

(4)





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 423 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...