Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Передумови виникнення давньогрецької філософії



Найчастіше історію становлення та розвитку античної цивілізації поділяють на чотири епохи. З такою позицією погоджується і С. Пролєєв. Він зазначає, що перша, найбільш тривала епоха – це епоха кріто-мікенської цивілізації, час її існування становив близько тисячі років (ХХІІІ–ХІІІ століття до н.е.). У ХІІ ст. до н.е., після дорійського завоювання, Греція повертається до общинно-родових форм життя. Період занепаду цивілізіції (гомерівський час) тривав близько трьохсот років – ХІ–ІХ ст. до н.е.). Визначальне значення для античної цивілізації мала друга епоха, яка тривала майже п’ятсот років – з VІІІ-ІV ст. до н.е. Саме в цей період сформувався принципово новий спосіб життя та новий суспільний лад – поліс. У межах полісної епохи виокремлюються два головних періоди: становлення поліса – VІІІ–VІ ст. до н.е. та розквіт і занепад поліса – V ст. до н.е.–338 р. до н.е.). Третя епоха – це епоха еллінізму (337–30 р. до н.е.). Упродовж цієї епохи елліністична цивілізація поширюється на значні терени стародавнього світу. Завершальний період античної епохи повністю пов’язаний з існуванням Римської імперії – кінець І століття до н.е. – 476 р. н.е.

Перша філософська школа (мілетська) з’являється лише у кінці VІІ ст. до н.е., отже, вникненню філософії передували століття культурного та цивілізаційного розвитку. Що ж спричинило появу принципово нової парадигми ставлення до світу, які трансформації відбулися у соціально-економічному, політичному та культурному житті Стародавньої Греції?

Розпад міфологічного світогляду, що супроводжувався розпадом племінного ладу дозволив здійснити “відкриття” людини, виокремити “я” з колективного “ми”. Цьому сприяло запозичення та вдосконалення у VIII ст. до н.е. фінікійського письма. Відносна його простота відкрила доступ широким колам громадян до здобутків культурного життя, надала культурі світського характеру, яка вже розвивалася не на засадах традиції, а на авторитеті закону й авторитеті людського розуму. Не менш важливим для наступного розвитку філософської думки стало формування полісного способу життя.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 847 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...